Blic

U MAJU SUNČANJE, A U JUNU KUPANJE

Jedna od najtopliji­h zima u poslednjih deset i više godina uvela nas je u promenljiv­o oblačno, kišno, pa čak i snežno vreme, a ova nestabilno­st potrajaće do kraja aprila.

- BILJANA VUČKOVIĆ

Kakvi bi mogli da budu maj i jun, ostatak proleća i početak leta, za „Blic“otkriva meterolog iz Novog Sada Marko Čubrilo. - Već oko 19. ili 20. aprila očekuje nas nova promena sa kišovitijo­m i hladnijom varijantom. Koliko će to biti izraženo, teško je reći unapred, ali je očigledno da sledi još jedan hladniji period posle 20. aprila. Takvo vreme bi moglo da potraje, recimo, od pet do sedam dana najduže kaže Čubrilo za „Blic“.

Sa tom promenom sneg ne treba očekivati u nizijama, iako ta meteorološ­ka pojava nije nemoguća, dok bi planine više od 900 metara nadmorske visine, Kopaonik i Stara Planina, recimo, dobile još snežnog pokrivača, što nije neuobičaje­no za april.

- Moram ipak da se ogradim jer to ipak dalek period za preciznije podatke. Što se tiče maja i juna, ne mogu da ne kažem da u maju može da bude i nekoliko vrelih dana, ali malo je verovatno da ćemo moći tada da se kupamo u našim rekama i jezerima. Krajem aprila i u maju sneg će se topiti sa naših planina, i sa visokih planina u Evropi. Voda u rekama će biti hladna, tako da ako i otopli reke neće biti za kupanje – kaže profesor geografije i meteorolog.

LETO BLIŽE PROSEKU Prema njegovim rečima, okvirno, već sada može da se nasluti da bi ovo leto moglo da bude malo manje sušno nego što je bilo prošlo. Ne očekuje da ove godine bude dugih sušnih perioda kao što se dešavalo u poslednjih nekoliko godina kada smo čekali kišu po nekoliko nedelja.

Osim toga, očekuje da i velike vrućine budu manje izražene. Svakako da će ih biti, jer je normalno da temperatur­a ode na 30 i više stepeni na nedelju i više dana, ali nije normalno da se zadrži tri ili četiri nedelje na više od 30 stepeni, jer je to onda previše.

- Očekujem da leto pred nama u tom smislu ipak bude bliže proseku i da ćemo imati kraće vrele periode koje će prekidati prolazne letnje kiše, osveženja, a zatim

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia