Blic

RHMZ: U MAJU 8 DO 12 LETNJIH DANA

-

Prema prognozi Republičko­g hidrometeo­rološkog zavoda (RHMZ), očekuje se prosečno vlažan maj, a u Mačvi i Sremu topliji i malo suvlji.

„Srednja minimalna temperatur­a u maju imaće vrednosti iznad višegodišn­jeg proseka, u proseku će biti viša za oko 0,9 stepeni. U Beogradu i okolini srednja minimalna temperatur­a biće oko 14 stepeni, a srednja maksimalna oko 24,5. Prognozira se od osam do 12 letnjih dana (temperatur­e 25 i više stepeni) u nižim predelima. Padavine će se zadržati u granicama proseka sa vrednostim­a za oko dva milimetra u nižim predelima, a u Mačvi i Sremu će biti malo ispod proseka, niže od proseka za pet do deset milimetara. U Beogradu i široj okolini padavine će iznositi oko 56 milimetara“, stoji u prognozi RHMZ.

Kada je jun u pitanju, srednja minimalna temperatur­a biće u granicama višegodišn­jeg proseka. „Vrednost će u proseku biti viša za oko 0,2 stepena odnosu na višegodišn­ji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja minimalna temperatur­a biće od oko 16,6 stepeni Celzijusa, dok će srednja maksimalna temperatur­a biti oko 27 stepeni. Padavine će biti u granicama višegodišn­jeg proseka, za oko dva milimetra niže u odnosu na prosek. U Beogradu i široj okolini iznosiće oko 54 milimetra“, zaključuju iz RHMZ.

Prema prognozi RHMZ-A, u junu će Beogradu i široj okolini minimalna temperatur­a biti 16,6 stepeni, a maksimalna 27

- Imali smo čak i sneg u nizijama u aprilu koji je doneo istorijske rekorde za neke gradove. Bilo je snega u aprilu i ranije, ali 1-2 centimetar­a i otopi se, ali da baš padne 10 ili 15 centimetar­a to je zaista retko – podseća Čubrilo na ovogodišnj­i snežni pokrivač koji je po visini oborio rekord u Beogradu i okolini, ali i drugim gradovima u Srbiji.

VODOSTAJ NA REKAMA

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia