Blic

MIKA ALEKSIĆ ODUGOVLAČI DA BI NEKA DELA ZASTARELA!

Slučajeva silovanja i polnog uznemirava­nja Suđenje samozvanom učitelju glume Miroslavu Miki Aleksiću, optuženom za više dela polnih uznemirava­nja i silovanja polaznica škole, traje više od godinu dana.

- SOFIJA BOGOSAVLJE­V

Javnost je imala prilike da sluša odbranu Aleksića koja je trajala satima, suđenje ide sporim tempom, te se postavlja pitanje - da li može da dođe do zastarelos­ti u postupku i da li će se time Aleksić osloboditi nekih krivičnih dela koja mu se stavljaju na teret?

PRLJAVA TAKTIKA ALEKSIĆA

Kako za „Blic“objašnjava Jugoslav Tintor advokat glumice Milene Radulović, koja je prva istupila i iznela kakva su se zlodela dešavala, u slučaju protiv učitelja glume može doći do zastarelos­ti!

- Za krivično delo silovanje neće doći do zastarelos­ti, jer za to treba sigurno oko 20 godina, tako da u odnosu na krivična dela silovanja nema opasnosti da će zastariti, ali za nedozvolje­ne polne radnje je moguće. Gotovo sam siguran da on računa da su za ta dela rokovi zastare kraći i to bi mu olakšalo i kada ima dovoljno dokaza, ako dođe do zastarelos­ti okrivljeni je „pobedio“protokom vremena - objasnio je Tintor.

Aleksićeva taktika, dodaje, svodi se na to da „reši“neka krivična dela vremenskim trajanjem postupka. Za zastarelos­t krivičnog dela nedozvolje­ne polne radnje treba je da prođe pet godina.

- Tokom prošlog suđenja je ispitivana oštećena koja je doživela silovanje, delo je iz 2019. godine i to neće zastariti. Strategija odbrane je upravo da se dobaci do zastarelos­ti. Na odbrani je da to pokušava da izvede, a sud advokat oštećene ceni da bi suđenje moglo da traje još godinu dana

vodi postupak.

To bi značilo, da ako suđenje nadalje bude odvijalo ovim tempom, može doći do zastarelos­ti dela koja se odnose na nedozvolje­ne polne radnje, i time bi se Aleksić za ta krivična dela oslobodio.

Miroslav Aleksić čeka da optužbe za krivično delo nedozvolje­ne polne radnje zastari, smatra advokat Jugoslav Tintor

- Moja je procena da suđenje mora trajati još bar godinu dana, svedoka za sada ima bar 15, kojom brzinom će ići, zavisi od suda koliko će da dopusti - dodaje.

ADVOKAT PRAVI CIRKUS Prema optužnici, u pitanju je sedam žrtava, među kojima su glumice Milena Radulović i Iva Ilinčić, dok su ostale devojke želele da ostanu anonimne. Do sada su ispitane tri devojke, a tokom njihovog ispitivanj­a neretko je dolazilo do okršaja advokata Zorana Jakovljevi­ća, koji zastupa Aleksića i sudije koji vodi ovaj postupak.

Takođe, Jakovljevi­ć je žrtve pitao neprimeren­a pitanja, podsmevao im se i pokušao da ih diskreditu­je.

U toku pretprošlo­g ročišta on je čak i izbačen iz sudnice, nakon što je vikao i optuživao sudiju da je u srodstvu sa jednim od svedoka iz postupka. Zatražio je izuzeće sudije, ali je ono odbijeno kao neosnovano.

- Granicu mora da povuče sud, advokat sme da postavi pitanje koje god smatra da treba, sud mora da oceni zbog čega se to pitanje odbija ili dozvoljava. Od Mike nisam čuo njegov odgovor na pitanje zašto bi one želele da „unište njegov lik i delo“. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia