Blic

ZA VELIKI PETAK UVEK POSTIM

- MARKO SREJIĆ

Glumica kaže da decu uči tradiciji i da se raduje praznicima jer su svi na okupu i nikada ne gleda na sat, što nije slučaj drugim danima.

Glumica Mirka Vasiljević, se najvećem hiršćansko­m prazniku Vaskrsu posebno raduje od kada je postala mama. Sada kada ima primarnu porodicu, to je praznik kada svi moraju da su na okupu.

- Zanimljivo je prvenstven­o jer smo svi na okupu, jer nema škole, raspust je. Oseća se sloboda, da se ne gleda svako malo na sat, da li smo negde zakasnili, da li treba negde da krenemo. Ko dalazi u kuću, a ko izlazi iz kuće. S druge ovo je tradiciona­lni praznik, kada neka pravila treba da se sprovedu u dela- kaže za “Blic” Mirka Vasiljević.

Prema njenim rečima decu uči da za naše tradiconal­ne praznike nema drugih obaveza i da je to vreme rezervisan­o samo za njih.

- Učim ih i šta se desilo na taj datum, koji su običaji, kako da se to prenese sa reči u delo. Takođe, koji su muški, a koji ženski poslovi, šta bi trebalo sinovi, a šta ćerke da odrade, da se ispomažu, te da posle uživamo u svim tim čarima- naglasila je Mirka.

Ona je otkrila da nema kućne pomoćnice, ali da ima pomoć od drugih članova porodice.

- Imam pomoćnike decu da naprave još veći haos, a onda da im dosadi pa da odu. (smeh) Imam tu i moju porodicu koja mi priskače u pomoć preko majke, do tetke, bake. Svi oni mi pomognu i tu je već pola posla gotovoista­kla je glumica.

Na pitanje kako se snalazi u kuhinji, bez mnogo razmišljnj­a je odgovorila:

- Lagano. Odrasla sam u kući gde je nas dosta, gde se podrazumev­alo da barem jedna obrok mora da bude zajednički, da bude spreman u kući, ostalo po tempu životu, obavezama. Kada sam stvorila svoju porodicu sa Vujadinom bilo mi je nomralno da tako funkcioniš­emo i mi. Da jednom

Mirka se prisetila kako je ona slavila Vaskrs.

- Kada sam bila dete radovala sam se raspustu, a sada to činim kao roditelj. Veliki petak kada se posti, u subotu se iščekuje nedelja, a u nedelju od rane zore se izađe u dvorište. Tu se sakriju jaja po celom dvorištu, dobije se jedna korpa i gleda se za koje vreme će se naći sva jaja. Ali se gleda da ne budu polupana kada se spuste, da budemo nežni, odgovorni da bi ta jaja posle mogla da se iskroste za kucanje. Da sednemo za svi zajedno, da ja budem najdosadni­ja, da se kuckamo. Pa se ljutim kada ne pobedim. Pa se radujem kada pobedim. Pa mi kažu da pojedem sva ta jaja, pa je meni već kod drugog već mukakaže Mirka.

“Imam pomoćnike decu da naprave još veći haos, a onda da im dosadi pa da odu (smeh). Imam i porodicu koja mi priskače u pomoć, od majke do tetke, bake. Svi oni mi pomognu i tu je već pola posla završeno”, istakla je glumica

nedeljno mora da se ode u nabavku, da kolica budu prepuna, da se jedva guraju, jer je naša porodica velika. Da uvek ima ručak kod kuće. Za doručak i večeru možemo da se organizujm­o. Sada su deca velika pa vole sa društvom da prošetaju i da pojedu nešto

van kuće. Ako se ne pojede ručak danas poješće se sutra. Nema bacanja hrane.

Mirka priznaje da vodi računa o izgledu, pa za Vaskrs ne voli previše da jede.

- Kucnem se sa jednim jajetom i to jedno jaje pojedem. Ne preterujem. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia