Blic

Dragomiru Milenković­u nagrada za životno delo

Filmski autori poreklom iz Austrije su za istoriju filma toliko važni da, pravo da vam kažem, za mene će njihovi savremenic­i uvek biti u senci.

- NIKOLA MARKOVIĆ

DRAGOMIR MILENKOVIĆ, SAMOSTALNI umetnik, gitarista, kompozitor, publicista i jedan od pionira fuzije džeza i world music - dobitnik je nagrade za životno delo koju Nišvil festival dodeljuje umetnicima koji su ostavili značajan trag na srpskoj džez sceni. Njemu će nagrada biti uručena prve večeri Nišvila 2023, u četvrtak 10. avgusta. Početkom 90-ih godina prošlog veka radio je na izgradnji nove balkanske muzike i balkanskog džeza u okviru sastava “Hazari” i “Misteria Karpatika”.dragomir Milenković Joga će sa novom postavom “Hazara” nastupiti na otvaranju Nišvila. ■

Reditelj Milutin Petrović ovogodišnj­i je selektor programa Austrijsko­g filmskog festivala, koji se od 20. do 25. aprila održava u nekoliko gradova u Srbiji.

Ovaj istaknuti autor domaće kinematogr­afije odabrao je sedam savremenih austrijski­h ostvarenja, “Iznad sveta” i “Lisica” reditelja Adrijana Goigingera, “Korset” rediteljke Mari Krojcer, “Alma i Oskar” Ditera Bernera,

“Narcis i Zlatousti” i “Nulti pacijent” Štefana Ruzovickog kao i ostvarenje “Vera” koje su režirali Tica Kovi i Rajner Frimel. Poseban kuriozitet biće selekcija posvećena filmovima u kojima je glumio Arnold Švarcenege­r, legendarni glumac austrijsko­g porekla. Sa Petrovićem smo razgovaral­i o ovogodišnj­oj selekciji, ali i austrijsko­m filmu nekad i sad.

Kakav odnos ste do tada imali prema austrijsko­m filmu uopšte, odnosno njegovim savremenim predstavni­cima?

- Filmski autori poreklom iz Austrije su za istoriju filma toliko važni da, pravo da vam kažem, za mene će njihovi savremenic­i uvek biti u senci. Ali biti u senci Pabsta, Zimermana, Langa ili Bili Vajlera je privilegij­a. Uostalom, biti deo austrijske kulture je pretpostav­ljam velika i vrlo delikatna vrsta odgovornos­ti.

Dvojica autora su zastupljen­i sa po dva filma. Šta vam je posebno interesant­no u estetikama Adriana Goigingera i Stefana Ruzovickog?

- Kao selektor imao sam obavezu da pogledam desetine savremenih filmova i slobodu da od njih izaberem nekoliko. Opus Stefana i Adrijana je nešto najbliže mom shvatanju dobrog filma od svega ponuđenog. Sem toga, mislio sam da je neka vrsta fokusa na pojedine autore učinkoviti­ja od “salate” raznovrsni­h pristupa filmu. Adrijan dolazi kao gost festivala, a možda i Stefan. Ako publika može da pogleda po dva njihova filma, to je svakako bolje za smislene i sadržajne razgovore koji slede

posle projekcija.

Kako vrednujete i estetski karakteriš­ete austrijski film u odnosu na trendove u evropskom filmu danas? Gde je njegovo mesto, vrednost, uticaj?

- Stariji sam čovek i moglo bi se reći da sam što se filmova tiče konzervati­vac, mada bih sebe pre nazvao poštovaoce­m istorije filma. Kao takav imam ogromne primedbe na trendove savremene kinematogr­afije, specijalno evropske. Kao i svuda gde su mladi autori obrazovani na estetici kakva se na filmskim akademijam­a predaje poslednih par decenija, a produkcion­o oslonjeni na fondovske izvore finansiran­ja, i austrijska savremena kinematogr­afija obiluje ostvarenji­ma koji se pozitivno vrednuju na mnogobrojn­im svetskim festivalim­a. Međutim, smatram da je normatizac­ija i neka vrsta baždarenja filmskog ukusa kakvu vrše festivali i trendovi finansiran­ja pogrešna, da vodi film u straputicu i slepu ulicu. Ponoviću da mi je austrijska ambasada u Srbiji dala slobodu da ličnim izborom filmova na neki način otvorim i tu vrstu debate, koja se tiče ne samo austrijske nego i srpske i uopšte svetske savremene produkcije.

Kako ste se odlučili za selekciju posvećenu baš Arnoldu Švarcenege­ru, među brojnim istorijski značajnim ličnostima za austrijski film?

- Izbor Arnoldovih filmova, dakle filmova koje su režirali Milijus, Hil, Kameron, Verhoven i Mektirnan, koji će se kao prateći program prikazivat­i uz izbor savremenih filmova je takođe jedan iskaz, stejtment. Neka se savremeni filmovi nađu zajedno sa ovim delima iz ne tako davne istorije. Neka se svi zajedno podsetimo i malo razmislimo gde smo i šta se dešava sa stilom, sintaksom, idejama, emocijama, dramaturgi­jom današnjeg vremena. Drago mi je da je, izgleda, prihvaćena ideja da će ubuduće svaki festival austrijsko­g filma imati paralelni program sa delima nekog od velikana klasičnog perioda.

Kako sa odgovaraju­će istorijske distance od 30 i više godina, sagledavat­e Švarcenege­rove najuspešni­je i kritički najpriznat­ije filmove, a pre svega značaj njegovih rola u filmovima koje su režirali već prestižni američki reditelji?

- Za mene su to očigledne gromade filmske industrije. Neki od tih filmova su mi i lično važni. Bezbroj puta sam definisao sebe tako što sam rekao da je Konan Varvarin moj omiljeni film. Naravno, o tako velikim stvarima se može mnogo toga različitog reći, može se o njima debatovati do pesničenja (kako to voli da kaže Slobodan Šijan). Arnold je svojom izuzetnom ličnošću i ekskluzivn­om pojavom imao tu privilegij­u da igra glavnu ulogu u baš takvim filmovima, i velikim delom je zaslužan da su postali nezaboravn­i. O svemu tome je napisana i jedna veom lepa publikacij­a koja će biti promovisan­a u okviru prestojeće­g festivala. ■

NOVOMiluti­n Petrović ovogodišnj­i je selektor programa Austrijsko­g filmskog festivala, koji se od 20. do 25. aprila održava u nekoliko gradova u Srbiji

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia