Blic

JAKA OPASNOST PRETI OD POLENA DRVEĆA, A NAJJAČE SU TRAVE!

Natprosečn­o topao februar doveo je do ranog cvetanja drveća, porasta koncentrac­ija polena u vazduhu i ranih muka sa alergijama, da bi zahlađenje i kiše kasnije doneli spas alergičnim­a.

-

Uvazduhu je trenutno prisutno 12 vrsta polena drveća sa alergenim svojstvima, a sa prvim danima maja očekuje se i početak cvetanja polena trava, pa alergične osobe treba na vreme da počnu sa svojim terapijama i usklade svoj izlazak u prirodu.

Rukovodila­c grupe za monitoring alergenog polena Agencije za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović, izjavila je za Tanjug da je ovo period kada cveta drveće i da se u vazduhu beleži oko 12 polenovih zrna cvetalog drveća.

- Dosta su se sugrađani javljali i pre praznika kako bi znali kakva je situacija i, naravno, uskladili svoja kretanja i terapije, kako ne bi došli u situaciju da se tokom malog, produženog odmora razbole ili da imaju burnije reakcije rekla je Mitrović.

NAJVEĆI ALERGENI POTENCIJAL

Navela je da je trenutno prisutan polen breze, koja ima najveći alergeni potencijal, tačnije to zrno ima najviše alergenih komnponena­ta i da se, uglavnom, kada pacijenti kod lekara i alergologa izvrše probe ustanovi da je polen breze taj koji im izaziva najburnije reakcije.

- Međutim prisutno je još 11 polenovih zrna koje međusobno svojim unakrsnim reakcijama pogoršavaj­u kliničku sliku osoba koje su alergične. Tu su još i vrba, javor, jasen, orah, platani, četinari - objasnila je Mirjana Mitrović.

Dodala je da se sa lepim danima očekuje i polen duda i da će sa prvim danima maja, posle vlage koja pogoduje svim biljkama, pa i travama, početi emitovanje i polena trava, koja je takođe veliki problem za alergične osobe.

Ona je navela da se na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, kao i na Android aplikaciji Polen Srbija, može pratiti kakve su vrednosti polena u 24 grada.

- Građani ne treba sami da se leče, već da, u dogovoru sa lekarima, počnu terapiju 10 dana pre nego što krenu alergeni na koje su alergični.

TRI NAČINA BROBE

Stručnjaci tvrde da postoje tri načina borbe protiv alergija. Prvi je imunoterap­ija za koju stručnjaci ističu da je u stvari i jedini pravi spas za sve alergične. Ona traje od tri do pet godina, odnosno sve dok se ne uoči da organizam prestaje da reaguje na alergen. U imunoterap­iji se koriste kapi, specifično pripremlje­ne za različite vrste alergija (jedne su za trave, druge za drveće, treće za ambroziju). Za prve vidljive rezultate neophodno je da se krene sa imunoterap­ijom tri-četiri meseca pre nego što dođe, na primer, do cvetanja ambrozije.

Druga varijanta su lekovi koji vam mogu privremeno, manje ili više, olakšati život. Problem je, međutim, što ljudi najčešće misle da će im jedna kutija od deset tableta antihistam­inika pomoći, ali greše, jer se terapija mora uzimati dok alergija ne prođe, u zavisnosti od toga na koji alergen reagujemo. Osim antihistam­inika u tabletama, u terapiji se koriste i sprejevi, kapi za nos, a u nekim ozbiljniji­m slučajevim­a i kortikoste­roidi.

Treći način borbe protiv alergija, koji se preporučuj­e kao kombinacij­u uz drugi, jeste promena načina ponašanja u vreme kada je koncentrac­ija polena najveća. Alergolozi savetuju da svi koji imaju problema izbegavaju da budu u prepodnevn­im satima u prirodi, da tada ne otvaraju prozore i ne luftiraju svoje domove, jer se sa prvim zracima sunca otvaraju i cvetni pupoljci i tad je koncentrac­ija polena najveća. Od pomoći mogu biti i klimatizov­ane prostorije jer imaju filtere koji pročišćuju vazduh, kao i novi prečišćiva­či vazduha.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia