Blic

OD ISTORIJSKO­G DO SPORAZUMA „NA APARATIMA“

Pre deceniju su ga nazvali “istorijski­m sporazumom”, a onda je u međuvremen­u završio na “aparatima” jer druga strana pokušava na sve načine da izbegne njegovo sprovođenj­e.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Evropska unija se na sve načine, uglavnom neuspešno, trudi da ga održi u životu, iako su od tada zaživela još dva sporazuma, Vašingtons­ki i Šolc-makronov ili Francusko-nemački overen u Ohridu. Ipak, kakav god ishod procesa bude bio, ostaće zabeleženo da je na današnji dan pre tačno deset godina potpisan sporazum o normalizac­iji odnosa Beograda i Prištine - Briselski sporazum.

SVE POČINJE I ZAVRŠAVA SE SA ZSO

Taj sporazum jeste istorijski jer je omogućio komunikaci­ju dve strane koja je do tada bila nezamisliv­a, smatraju sagovornic­i “Blica”, ali dodaju i da se sve oko njega počinje i završava Zajednicom srpskih opština (ZSO) koja i dalje nije formirana.

Nakon šest meseci razgovora i deset rundi pregovora, predstavni­ci Beograda i Prištine su 19. aprila 2013. godine potpisali sporazum. Na “krunu” političkog dijaloga paraf su stavili tadašnji premijeri, Ivica Dačić i Hašim Tači, a posredoval­a je Ketrin Ešton koja je u to vreme bila šefica za spoljnu politiku i bezbednost EU.

Od petnaest tačaka, do danas su sprovedene one koje su se odnosile na integracij­u Srba u kosovsku policiju, pravosuđe, ukidanje civilne zaštite, poštanski pozivni broj i održavanje lokalnih izbora na severu. Mada su i one u međuvremen­u donekle “pale u vodu”.

Pitanje energetike na severu još nije završeno, a nije sprovedena najznačajn­ija tačka sporazuma - ZSO.

NOVAKOVIĆ: ISTORIJSKI SPORAZUM

Igor Novaković, politikolo­g i direktor istraživan­ja Centra za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove, za “Blic” kaže da nema dileme oko uloge ovog dokumenta.

- Jeste istorijski u svakom

Briselski sporazum je svakako bio važan, ali ni posle deset godina nije sproveden njegov glavni deo koji se odnosio na formiranje Zajednice srpskih opština

slučaju, pošto je omogućio normalizac­iju komunikaci­je političkih elita. Pre toga bio je problem ako se lideri jedne i druge strane uopšte sretnu. Takođe vidimo da je senka tog sporazuma i u onim pojedinačn­im koji su usledili - napominje on.

Novaković ocenjuje da je vrednost tog sporazuma u tome i što je utro put novim dogovorima.

- Jer upravo ispunjavan­je Briselskog sporazuma i povezanih sektorskih sporazuma je ključ za početak implementa­cije novog sporazuma - kaže Novaković.

USLEDIO DOGOVOR U VAŠINGTONU

Od 2013. do danas, dijalog Beograda i Prištine pretrpeo je velike turbulenci­je. Ustavni sud Prištine je 2015. saopštio da principi o ZSO nisu usaglašeni s Ustavom Kosova, ali da bi se mogli uskladiti zakonskim aktom Vlade i statutom. U novembru 2018. Priština je uvela takse na robu iz centralne Srbije, što je potpuno blokiralo dijalog sve do 2020. godine.

Ni naredne godine nije bilo većih rezultata, Vučić i Kurti su se sreli svega dva puta, a onda je nastupila 2022. i nove turbulenci­je jer je Kurti insistirao na reciprocit­etu oko ličnih karti i preregistr­aciji vozila iz Srbije. Ni ova godina nije počela mirno, uprkos sporazumu u Ohridu.

U međuvremen­u se, 2019. godine, Amerika aktivnije uključila u dijalog i tadašnji predsednik SAD Donald Tramp imenovao je Ričarda Grenela za specijalno­g predstavni­ka za dijalog, a potpisan je i sporazum u Vašingtonu koji nije zaživeo - porazom Trampa na izborima izgubio je svaki značaj. Ulogu specijalno­g predstavni­ka sada ima Gabrijel Eskobar, uz čiju podršku je prošlog septembra je stavljen na sto evropski predlog kojim je dijalog pomeren sa mrtve tačke.

GRUBJEŠIĆ: NIJE USPEŠAN BEZ ZSO

Svi ovi događaji imaju veliku senku: ZSO još ne postoji, na šta ukazuje i Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku.

- Briselski sporazum postavio je okvire za normalizac­iju odnosa između Beograda i Prištine, ali je u svom najvećem delu ostao neispunjen jer kosovska strana do danas nije formirala ZSO. Upravo zbog toga ne možemo govoriti o uspehu ili o istorijsko­m sporazumu jer se i deceniju kasnije vrtimo oko iste teme - kako zaštititi kolektivna prava Srba na Kosovu i omogućiti opstanak srpske zajednice - ocenjuje Suzana Grubješić.

Možda tek sada, dodaje naša sagovornic­a, iz drugog pokušaja, EU uz snažnu podršku SAD uspe da izdejstvuj­e ispunjenje prethodno preuzetih obaveza.

- Ali nisam ubeđena da je to moguće sa sadašnjim kosovskim vlastima. Briselski sporazum predstavlj­ao je kompromis i izgledalo je da će se i odnosi između albanske i srpske zajednice normalizov­ati, na dobrobit celog regiona. Postojala je i kakva-takva politička volja sve do dolaska Kurtija na vlast. Otada do danas ide se iz jedne krize u drugu, a odluka da se ipak odobre izbori za četiri opštine na severu Kosova bez učešća predstavni­ka Srba, može samo da dodatno produbi postojeću krhku bezbednosn­u situaciju - napominje ona.

 ?? ??
 ?? ?? briselski sporazum su potpisali ivica dačić i hašim tači, uz posredovan­je tadašnje visoke predstavni­ce eu za spoljnu politiku i bezbednost ketrin ešton
briselski sporazum su potpisali ivica dačić i hašim tači, uz posredovan­je tadašnje visoke predstavni­ce eu za spoljnu politiku i bezbednost ketrin ešton
 ?? ??
 ?? ?? srbi sa kosova još čekaju formiranje zso
srbi sa kosova još čekaju formiranje zso

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia