Blic

Šesta lička

- „BLIC“KOMENTAR PREDRAG VUJANAC novinar

„SEDMA SILA“, „ČETVRTI stalež“ili „četvrta vlast“, sve su to u svetu poznati nazivi za novinare. Nekada profesija od ugleda, sada bi se mogla nazvati „profesijom stresa“, što pokazuje poslednje istraživan­je, po kojem je 70 odsto novinara u Srbiji pod svadnodnev­nim stresom. Još crnji podatak je to, jedan je od nalaza tog istraživan­ja, da svaki peti domnaći novinar ima neki mentalni poremećaj. Kod više od 60 odsto nas, uz to, stres je proizveo i neku hroničnu fiziku bolesti. Za odgovor na pitanje kako smo se do takvog invalidnog stanja doterali, trebali bi knjiški tomovi. Tragično, većina bi se svodila na ono - „do nas je“. No, konačno se bar neko pozabavio i uticajem koji profesija ima na ljude koji se njome bave. Rezultati su takvi da bi se stres komotno mogao nazvati po novinarima, a nije isključeno da bi se sva strava naše profesije mogla jednom pretočiti i u kakav horor film. Napadi panike česta su pojava, ali ne treba zaboraviti da do njih najčešće dolazi kada nakon objavljeno­g teksta novinaru zazvoni telefon sa „prijatnim“

sagovornik­om s druge strane žice. Ili, pak, kada se sam novinar nađe pred, često nesavladiv­im, unutrašnji­m demonom poznatim kao autocenzur­a. Za male pare koje zarađuju, što je opet svojevreme­no pokazalo jedno drugo istraživan­je, neko će reći - „mnogo je to stresa i ludila“. Sada kad svako sebi daje za pravo da komentariš­e i kvalifikuj­e način na koji je novinar nešto napisao ili samog novinara, ključno pitanje jeste kuda se zaputila profesija. U „Lazu“? Tamo je štrajk, pa ni to nije normalno. A možda ni vreme nije normalno, pa shodno tome - „kakvo vreme, takvi i novinari“. Ipak, ne treba zaboraviti da je bez obzira na „stepen ludila“, penkalo još u njihovim rukama. Pa, možda da se neko i zamisli gde je granica pucanja?

Šta će se dogoditi ako bi ta tempirana bomba jednom eksplodira­la? Možda je krajnje vreme, poslednji je čas, da „sedma sila“postane Šesta lička. Ne samo u smislu da se oslobađa stresa.

Sada kad svako sebi daje za pravo da komentariš­e i kvalifikuj­e način na koji je novinar nešto napisao ili samog novinara, ključno pitanje jeste kuda se zaputila profesija. U „Lazu“?

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia