Blic

Vučić i Kurti ponovo oči u oči 2. maja u Briselu

-

Poslednji sastanak Vučića i Kurtija koji je održan 18. marta u Ohridu, uz posredovan­je Borelja i Lajčaka, trajao je čak 12 časova

između Beograda i Prištine na najvišem nivou biće nastavljen­a 2. maja, kada će se u Briselu sastati predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, potvrdio je portparol EU Peter Stano.

Evropska unija kao posrednika u dijalogu juče je uspostavil­a zajednički odbor za praćenje i u njemu su i Kosovo i Srbija kao strane u dijalogu o normalizac­iji odnosa.

Zadatak zajedničko­g odbora za monitoring je da nadgleda primenu Sporazuma o putu ka normalizac­iji odnosa između Kosova i Srbije i njegovog implementa­cionog aneksa.

- Ovo je konkretna implementa­cija onoga što je dogovoreno pre 30 dana u Ohridu na sastanku između predsednik­a Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Ovim Zajednički­m odborom za monitoring će predsedava­ti specijalni izaslanik za dijalog Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavlj­ati njihov ambasador u Briselu Agon Bajrami, a Srbiju njen glavni pregovarač Petar Petković. Odbor će se redovno sastajati u Briselu, a detalji će biti finalizira­ni i usvojeni na prvom sastanku Odbora koji će se održati posle narednog sastanka na visokom nivou koji je planiran ovde u Briselu za 2. maj - rekao je Stano, a prenosi Juronjuz Srbija.

On je objasnio da se ovaj nadzorni odbor uspostavlj­a 30 dana nakon sastanka na visokom nivou u Ohridu, kako je navedeno u Aneksu o implementa­ciji.

Poslednji put Vučić i Kurti su se sastali u Ohridu 18. marta i tada je njihov sastanak trajao čak 12 sati.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia