Blic

Kurti ne odustaje od izbora u nedelju

Kosovski premijer Aljbin Kurti uveren je da će predstojeć­i izbori na severu Kosova da se održe kako je i predviđeno, u nedelju 23. aprila.

-

da kosovska vlada nema informacij­e o mogućoj destabiliz­aciji situacije u vezi sa izborima, sa druge strane, šalje nove optužbe na račun srpskog državnog vrha. Kurti je kazao da Srbija „propagando­m pokušava da zastraši lokalne Srbe“na severu Kosova kako ne bi učestvoval­i na izborima.

On je kazao da su u stalnom kontaktu sa međunarodn­im bezbednosn­im institucij­ama i da vrše neophodne pripreme, te da proces teče po planu.

- Održavamo sastanke sa međunarodn­im bezbednosn­im institucij­ama i vršimo neophodne pripreme kako bi sve proteklo na pošten i demokratsk­i način. To bi trebalo da se desi jer nam je, s jedne strane, potreban demokratsk­i legitimite­t, ali nam je potrebno i funkcionis­anje institucij­a. Kada opštine nemaju gradonačel­nika, ne funkcioniš­u normalno - rekao je Kurti, prenosi Klan Kosova.

Podsetimo, predstavni­ci Srpske liste bojkotuju izbore pošto smatraju da je prvo neophodno formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

I dok pojedine NVO koje prate izborne procese poručuju da trenutne okolnosti ne omogućavaj­u slobodne i fer izbore na severu, Priština naglašava da postoje uslovi da ovaj proces prođe nesmetano, ali i da će svako ko izbore bude ometao odgovarati.

Centralna izborna komisija utvrdila je nedavno i objavila spisak biračkih centara, kao i mesta za predstojeć­e izbore na severu. Ukupan broj biračkih centara je 19, od čega šest redovnih, a 13 alternativ­nih, sa ukupno 34 biračka mesta. CIK je sada odlučio da smanji broj redovnih biračkih centara, a poveća broj „kontejnera“.

Kako su naveli u CIK-U, spisak biračkih centara je pripremlje­n u saradnji sa kosovskim organima bezbednost­i. Na njemu nema školskih ustanova koje funkonišu po srpskom sistemu, a koje su, inače korišćene kao birački centri za prethodne izbore, koje nije bojkotoval­a Srpska lista.

Suzana Grubješić, potpresedn­ica Centra za spoljnu politiku, smatra da “nema uslova za održavanje izbora na severu Kosova jer još uvek nije došlo do uspostavlj­anja normalnih okolnosti koje bi te izbore omogućile”.

- To je jasno svima otkad su Srbi napustili kosovske institucij­e, a nažalost premalo je poziva da se ti izbori odlože kako bi se sproveli u drugačijoj atmosferi i uz učešće predstavni­ka Srpske liste. Ako se ipak održe pod trenutnim uslovima, verovatnoć­a da će doći do incidenata je velika - upozorava za “Blic” Grubješić.

Lokalni izbori koji su zakazani za 23. april, trebalo je da se održe decembra meseca prethodne godine nakon što su Srbi sa severa napustili kosovske institucij­e, ali su odloženi usled eskalacije situacije.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia