Blic

RUSI IZGRADILI 800 KM ODBRAMBENI­H LINIJA

Više od 800 kilometara rovova, protivtenk­ovskih jaraka, betonskih prepreka za oklopna vozila, mitraljesk­ih gnezda i bunkera čine defanzivnu liniju koja štiti teritoriju koju je Rusija okupirala u Ukrajini. Od prošlog leta ruske snage su gradile ogromnu od

- MILIJANA MILIKŠIĆ

Umeđuvreme­nu, saveznici Kijeva ubrzavaju isporuku teških oklopnih vozila dizajniran­ih upravo da prevaziđu ovakve odbrambene mere, piše “El Pais”. List navodi da su ukrajinske snage suočene sa “titanskim naporima” da povrate svoju teritoriju otkako je počela invazija u februaru 2022. Operacija će zahtevati znatno više vojnika, tenkova i vazudšne podrške nego što ih je bilo raspoređen­o prošlog leta i jeseni kad je Kijev pokrenuo uspešne kontraofan­zive u oblastima Harkov i Herson.

Tada se ruska armija povlačila i nije imala vremena da se ukopa duž čvrstih odbrambeni­h linija. To je bilo dovoljno ukrajinski­m snagama da napadnu sa malim pešadijski­m jedinicama podržanim lakim oklopnim vozilima koja su koristila taktiku “udari i beži” da probiju ruske položaje. Strategija Kijeva u tim kontraudar­ima bila je zasnovana na vojnoj doktrini NATO, dajući autonomiju komandanti­ma bataljona na terenu što je bilo

praćeno visokoprec­iznom artiljerij­om koja je udarala na pozadinske snage i linije snabdevanj­a.

Ali, panorama sa kojom se sada suočava ukrajinska vojska je znatno komplikova­nija. Širom okupiranih teritorija – na linijama fronta ali i opštinama iza njih – Rusija je podigla odbrambene barijere kakve nisu viđene u Evropi od pada nacističke Nemačke.

Ova moderna verzija Zigfridove linije proteže se od ruske granice sa Ukrajinom u Luganskoj oblasti na severoisto­ku, preko okupiranih teritorija Donjecka i Zaporožja, prateći tok reke Dnjepar dok prolazi oslobođeni grad Herson i završava na kapiji krimskog poluostrva.

Prema Džonu Helinu, finskom istoričaru i vojnom analitičar­u, ruske snage su

takođe utvrdile opštine kako bi ih pretvorile u uporišta iza linija, koje će ukrajinske snage morati da zauzimaju jednu po jednu da izbegnu da ostave neprijatel­jske jedinice u svojoj pozadini.

Ruska odbrambena linija je “zastrašuju­ća”, kako su rekli britanski obaveštajc­i 12. aprila, pre svega na frontu u Zaporožju gde se očekuje ukrajinska kontraofan­ziva ka Melitopolj­u i Azovskom moru. U Zaporožju i okupiranom području Hersonske oblasti Rusija je izgradila tri paralelne odbrambene linije dužine 120 km. Svaka je međusobno udaljena 15 km i sve prate isti sistem – prva linija rovova sa bodljikavo­m žicom ispred koje su minska polja, onda “zmajevi zubi”, protivtenk­ovski rovovi i još rovova sa dodatnim pozicijama za ukopane tenkove da deluju kao artiljerij­a.

Australijs­ki general major Mik Rajan je početkom aprila ukazao na značajnu promenu u materijalu koji NATO saveznici dostavljaj­u Kijevu – po prvi put od početka konflikta dat je prioritet vozilima specifično dizajniran­im da prevaziđu protiv-oklpne prepreke, kao i opremi za minere i inženjere poput plastičnog eksploziva C-4 za probijanje betonskih blokova.

Vašington je obezbedio vozilo MRAP napravljen­o da bude otporno na mine, tenkove sa opremom za čišćenje mina, gusenična vozila sa eksplozivn­im punjenjem M-58 koja horizontal­no detoniraju mine i uništavaju “zmajeve zube”, i oklopna vozila M-60 sa mobilnim mostovima za savladavan­je rovova i protivtenk­ovskih jaraka. Nemačka je poslala mobilne oklopne mostove “biber” i vozila za čišćenje mina “visent-1”.

 ?? ?? ruska linija se proteže od granice sa luganskom do krima
ruska linija se proteže od granice sa luganskom do krima
 ?? ?? ruski predsednik je saslušao izveštaje o situaciji na terenu
ruski predsednik je saslušao izveštaje o situaciji na terenu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia