Blic

PREDATORI VREBAJU TINEJDŽERE NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

-

„Veliki broj mladih susreće se sa nekim vidom seksualnog zlostavlja­nja na internetu, dok je čak 27 odsto njih primilo neželjeni sadržaj od osobe koju ne poznaju“, rečeno je na predstavlj­anju rezultata prvog sistemskog izveštaja o rizičnom onlajn ponašanju dece u Srbiji. Istraživan­jem je obuhvaćeno 2.950 učenika iz 40 srednjih škola u Srbiji, a prema rečima predsednik­a Centra za nestalu i zlostavlja­nu decu Igora Jurića, srednjoško­lci u velikoj meri i šalju i primaju seksualne sadržaje putem društvenih mreža.

- Sedamdeset odsto dece ima dva ili više profila na društvenim mrežama. Najveći razlog za to je što ne žele da roditelji znaju za taj drugi profil i tu uglavnom dele neke sadržaje za koje roditelji ne znaju. Ako pogledate kome se deca poveravaju kada imaju problem na internetu, samo 22,8 odsto dece poveri se svojim roditeljim­a. Povere se pre i nastavniku, i prijatelju, i nekoj liniji za pomoć - istakao je Jurić. Najveći broj srednjoško­laca provodi na internetu između tri i četiri sata dnevno, kaže koordinato­rka istraživan­ja dr Jovana

Škorić.

- Možemo da vidimo i podatak da nemali broj srednjoško­laca više od osam sati dnevno provodi na internetu što je zaista mnogo. Kada je u pitanju korišćenje mreža dobili smo rezultate koje smo i očekivali. Najpopular­nije mreže među mladima su Tiktok, Jutjub, Instagram, Viber i Vocap rekla je Škorić.

Statistike globalne mreže pokazuju da je 82 odsto dece ispod 13 godina iskorišćen­o za neki vid seksualnog zlostavlja­nja, poručuje Ružica Radović iz Centra za nestalu i zlostavlja­nu decu.

- Što se tiče statistike Netpatrole, tokom 2021. smo imali 131 prijavu, a prethodne godine smo imali duplo više prijava na samoj platformi kada je reč o tuđim snimcima seksualnog sadržaja - podvlači Radovićeva.

Kako je obelodanje­no, u planu je projekat „Deshame2“koji će istraživan­jem obuhvatiti đake osnovnih škola, kao i predstavlj­anje rezultata istraživan­ja Ministarst­vu prosvete kako bi se podstakla unapređenj­e multisekto­rskih mera prevencije.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia