Blic

EURIBOR U 2023. PORASTAO ZA 30%, SLEDI NOVI RAST RATA KREDITA?!

Vrednost euribora prešla je granicu od 3,5 odsto, čime je ova ključna kamatna stopa za bankarsko tržište na evropskom kontinentu, od koje ponajviše zavise rate stambenih kredita od početka godine skočila za oko 30 odsto!

- NADA MATIĆ NIKOLA VOJNOVIĆ

Evropska centralna banka (ECB) krajem marta poslednji put je povećala kamate za 0,5 odsto, ali je euribor uprkos tome nastavio blago da raste i preskočio pomenutih 3,5 odsto, prvi put u poslednjih skoro 15 godina, tačnije od decembra 2008.

Prateći najnovije kretanje euribora razgovaral­i smo sa Zoranom Grubišićem, profesorom Beogradske bankarske akademije. Odgovaraju­ći na pitanje zašto euribor raste i mimo odluka centralnih banaka, odgovorio je “da veliku ulogu u tome igra sama najava o povećanju i očekivanja koja proističu iz toga”.

- Kako je euribor kamatna stopa po kojoj banke međusobno posluju, one poneki put reaguju na najave ili na samu odluku, ali se sve u suštini kreće oko pomeranja Evropske centralne banke. Odluke ECB su signal na koji se oni prilagođav­aju - kaže Grubišić.

Na visinu euribora utiču, kako dodaje, i tržišna kretanja, te ponovo navodi - očeki

NAPOMENA: datum i vrednost šestomeseč­nog euribora. vanja, jer se tržišno kalkuliše šta će se dogoditi do kraja godine.

- U tom periodu do kraja godine se ne može očekivati pad, već svakako neki blagi rast. Minimalan rast na ovom nivou, ali barem 0,25 ili 0,50 odsto - zaključuje Grubišić.

Kako je “Blic Biznis” u više navrata pisao, ovakav rast euribora preslikava se na rast rata kredita zaduženih u evrima i, kako vreme odmiče, predstavlj­a sve veći pritisak na njihove budžete.

Tako na primer, ako je neko uzeo kredit od 50.000 evra na 20 godina s kamatom od 3,5 odsto vezanu za šestomeseč­ni euribor, njemu je pre početka “hajke na inflaciju” koja diže kamate rata iznosila oko 289 evra. Ako uzmemo u obzir da se rate sa šestomeseč­nim euriborom usklađuju dva puta godišnje, u julu i decembru, i uračunamo skok euribora, on je od jula 2022. ratu plaćao mesečno 296, a od 1. januara ove godine, kada su se ponovo usklađival­e rate, čak 346 evra. Međutim, euribor je od početka 2023. već porastao za skoro 30 odsto, što će svi kreditno zaduženi osetiti prilikom sledećeg “prolaznog vremena” 30. juna.

Ipak, nekima rate kredita rastu i više. Kako nam priča sagovornic­a G. Ž. (35), njoj je rast tromesečno­g euribora već preseo. Ona je uzela kredit na 80.000 evra početkom prošle godine s kamatom koja je u tom trenutku iznosila 3,5 odsto i rokom otplate od 20 godina i nju rast euribora prati od početka otplate kredita.

- Rata na kredit mi je pre Nove godine iznosila oko 410 evra, da bi se posle prvog januara popela na 519, što je 100 evra više nego u julu. Od tada je euribor skočio za oko 0,89 odsto, dakle za oko trećinu i rata mi je opet skuplja, skoro 100 evra. Poludeću - žali nam se sagovornic­a uz komentar da joj je rata veća za, tačno 87 evra.

U slučaju tromesečno­g euribora, on se usklađuje četiri puta godišnje: 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra. Rate na kredite sa šestomeseč­nim euriborom se usklađuju dva puta godišnje, tj. 30. juna i 31. decembra.

Tromesečni euribor se usklađuje četiri puta godišnje: 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra, šestomeseč­ni 30. juna i 31. decembra

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia