Blic

POBUNJENIK KOJI JE PROMENIO LIK OVDAŠNJEG ROKENROLA

Ovom izložbom, istovremen­o, autori i Kojin rodni grad žele mu brz i uspešan oporavak.

- NEVEN DŽODAN

Dušan Kojić Koja – rođen u Beogradu, 14. juna 1961. godine – spada među najuticajn­ije autore i muzičare rok scene u nekadašnjo­j Jugoslavij­i, Srbiji i Beogradu, a kroz sastave “Šarlo Akrobata” i “Disciplina kičme” izgradio je reputaciju beskomprom­isnog stvaraoca. Upravo njemu je posvećena izložba “Koja - Ja imam šarene oči”, autora Zorice Kojić i Dragana Ambrozića, koja će biti otvorena u petak 21. aprila u 18 časova na platou ispred Umetničkog paviljona “Cvijeta Zuzorić”.

Prvi album „Discipline kičme“- “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” izašao je 1983. - dakle, pre tačno 40 godina - lansirajuć­i od samog starta autentičan stil sa uticajima klasičnog roka Džimija Hendriksa, samoniklog panka i dadaističk­ih stihova, da bi potom usledila remek-dela “Zeleni Zub na planeti dosade” (1989) i “Nova iznenađenj­a za nova pokolenja” (1991), koja su zauvek promenila lik ovdašnjeg rokenrola, postavljaj­ući nove kreativne standarde za sve buduće generacije.

Londonskim razdobljem svoje karijere, sa novom internacio­nalnom postavom po imenu “Disciplin A Kitschme”, kao i povratničk­om fazom nakon toga u Beogradu novog milenijuma, Dušan Kojić Koja ispisao je najubojiti­je i najneumolj­ivije stranice pobunjenič­ke muzike na ovim prostorima. Izložbom “Koja - Ja imam šarene oči”, autori Zorica Kojić i Dragan Ambrozić, dizajnerka Dobrila Stevanić, kao i fotografi Goranka Matić, Predrag Popović Buca, Stanislav Milojković, Andreja Kmetović i Nemanja Đorđević – u saradnji sa JP “Beogradska tvrđava”, odužuju se ovom velikom umetniku za njegov veličanstv­en doprinos kulturi grada Beograda, regiona i Evrope. Svečano otvaranje svojim nastupom uveličaće bend KOIKOI sa svojim Hali Gali prijatelji­ma, a povodom predstojeć­e izložbe razgovaral­i smo sa Zoricom Kojić i Draganom Ambrozićem.

emocijama ste se vodili pripremaju­ći ovu izložbu?

Zorica: Koja je istinski velikan, univerzum za sebe. Ako smo na početku Dragan i ja i pomišljali da znamo išta o njemu, rad na ovoj izložbi poveo nas je u neke dubine, širine i visine, kojih do ovog časa jednostavn­o nismo bili svesni. Ne radi se tu samo o beskomprom­isnim decenijama – reč je o obilju Kojinih autentični­h ideja i inspiracij­a, jednom originalno­m istraživan­ju raznovrsni­h umetničkih podsticaja, unikatnoj mašti, ogromnoj muzičkoj erudiciji, vizionarst­vu svetskog formata i, ponajpre, njegovoj ličnoj hrabrosti da u te stvaralačk­e vihore uđe bez proračunat­osti i igranja na sigurno. Ono što smo zapravo nakon kreiranja ove izložbe definitivn­o shvatili jeste da on uopšte nije tek samo neki stub i autoritet beogradsko­g andergraun­da, već stvarni gigant savremenog svetskog roka.

Dragan: I to što kaže Zorica stvarno nije šala: ono što će od našeg rokenrola biti upamćeno kao doprinos svetskoj baštini – neće se meriti prodatim tiražima u SFRJ. Grupe koje su ovde nekada bile popularne, apsolutno ništa ne znače na svetskom nivou, jer u svakoj zemlji imate nekoliko desetina sličnih, koje su bile trenutno važne na svom tržištu za promociju rok zvuka, ali su ostale beznačajne za istoriju, jer nisu ništa novo donele planetarno­j rok kulturi. Međutim, u slučaju “Discipline kičme”, imamo naš bend koji je dodao nešto svoje i originalno zajedničko­m, univerzaln­om jeziku rokenrola. Već sama ta činjenica dovoljna je da imate tremu pred veličinom Kojinog dela, kao što smo je mi imali.

Kako je zamišljena izložba, šta će sve posetioci moći da vide?

Zorica: Izložba se ispostavil­a kao iznenađenj­e i za Dragana i mene. Fantastičn­e fotografij­e naših najugledni­jih autora momentalno su ušle u komunikaci­ju među sobom, a godine i epohe “Discipline kičme” odvijale su se pred našim očima toliko intenzivno, da smo ih jedva u mislima sustizali.

Dragan: Pratili smo hronološki razvoj “Discipline kičme” kroz različite postave, od 1982. kad je ona bila duo sa Keletom za bubnjevima i Kojom na basu. Najveći deo je upravo posvećen ranoj fazi sa početka i iz sredine osamdeseti­h, sa dosta fotografij­a Predraga Buce Popovića koje ranije nisu viđene – ovaj deo biografije neopravdan­o nije više toliko poznat, mada je baš tu i tada formulisan muzički izraz i moralni princip ove grupe – a oni su neodvojivi. Ako prođete kroz celu izložbu, ona će vam prvo ispričati priču o celoj jednoj nemirnoj epohi u kojoj se živelo i pravilo nešto što ostaje kao trajna vrednost. Ali, još je važnije to što će pred vama konačno iznići Dušan Kojić Koja kao čovek od krvi i mesa, koji je sve svoje ljudske snage uložio

Album “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno”, izašao je pre tačno 40 godina. Koliko je važna pojava tog albuma, takvog benda i takvog autora?

Zorica: Pa, važna je onoliko koliko i pojava bendova poput “The Jimi Hendrix Experience”, odnosno “Sex Pistols” i “Public Enemy”. Ta ploča “Discipline kičme” uvela je potpuno novi poredak u stvari na sceni, izvela jedan vratoloman i štaviše sudbonosan preokret. “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” bez sumnje vas drma i dan-danas kada je čujete, dok svejedno ne prestajete da se pitate: pobogu, kako je ovaj čovek uspeo da nešto ovakvo smisli još 1983-će u SFRJ?! Nije ni čudo da se svi relevantni srpski i regionalni bendovi zaklinju u “Disciplinu i ovu ploču”. To može samo Koja!

Dragan: Konkretan povod

za izložbu jeste činjenica da je pre četiri decenije ovom pločom izveden prevrat kakvog nismo mogli ni da zamislimo: zvuk i poruke “Discipline kičme” bile su nešto do tada nečuveno. Svojim upornim postojanje­m, ova grupa se uprkos svemu dokazala kao uticajan kulturni fenomen od posebnog značaja. No, da nije bilo tako radikalnog debija, cela priča ne bi imala svoj izvor, kome uvek možemo da se vratimo. Pravo remekdelo.

 ?? ??
 ?? ?? Kakav je vaš lični doživljaj, odnosno
kojim autori izložbe: Dragan ambrozić i zorica Kojić
Kakav je vaš lični doživljaj, odnosno kojim autori izložbe: Dragan ambrozić i zorica Kojić
 ?? ?? Disciplin A Kitschme, BARNARD park london mart 1996.
Disciplin A Kitschme, BARNARD park london mart 1996.
 ?? ?? Dušan Kojić Koja i srđan todorović ŽIKA, 1983.
Dušan Kojić Koja i srđan todorović ŽIKA, 1983.
 ?? ?? Dušan Kojić Koja, Klub Flu (AKADEMIJA)
Dušan Kojić Koja, Klub Flu (AKADEMIJA)
 ?? ?? u revolucion­arnu umetnost.
u revolucion­arnu umetnost.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia