Blic

BARAK IZABRAO ZVEZDU, PLATA 2,4 MILIONA EVRA

Dvogodišnj­i ugovor će biti potpisan krajem maja, kada se završe prvenstva. Crveno-beli će morati Makabiju iz Haife da plate i obeštećenj­e od oko pola miliona evra.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Za Uskrs je bilo mirno na “Marakani”, ali je prvog radnog dana posle praznika stigla potvrda da će Barak Barah da bude novi trener Crvene zvezde. Informacij­u su kao 100 odsto tačnu “overili” dobro obavešteni izraelski mediji i nema razloga sa sumnjamo da će Barak da se vrati na mesto uspeha. Da podsetimo, on je u Beogradu odigrao 2:2 sa crveno-belima u revanšu baraža i odveo je Makabi iz Haife u grupnu fazu Lige šampiona. Zvezdini navijači još dobro pamte auto-gol Milana Pavkova u 90. minutu, a Dejan Stanković je posle eliminacij­e napustio klupu.

POMOĆNICI

Barak će sada ponovo da igra grupu elitog takmičenja za šta će da dobije 2,4 miliona evra za dvogodišnj­i ugovor, plus bonusi. Izraelci pretpostav­ljaju da će 43-godišnji stručnjak iz svog džepa da plati pomoćnike bez kojih nije želeo da dođe. U pitanju su trener golmana Guj Vajsninger, prvi asistent Gaj Sarfati i stručnjak za kondiciju, Dror Šimson. Ugovor će biti ozvaničemn krajem maja, kada se budu završili šampionati Srbije i Izraela. Videćemo da li će da zadrži nekog od aktuelnih članova stručnog štaba u kojem su Poja Asgabi, Nenad Milijaš, Vujadin

Savić, Nemanja Supić...

Ostalo je još da se dogovori i koliko će Crvena zvezda morati da plati sa Barakovu slobodu. Pominje se da Makabi iz Haife traži između 500.000 i 600.000 evra. Sve u svemu, izraelski klub nema ništa protiv da njihov trener nastavi karijeru u Srbiji, ali će crveno-beli to morati da plate. Zato se očekuje nastavak serije sastanaka Zvezdana Terzića sa jedne, i predsednik­a Makabija Jakova Šahara sa druge strane.

PADAJU REKORDI

U svakom slučaju, to znači da će trener Miloš Milojević dobiti priliku da podigne šampionski pehar, odnosno da posvoji duplu krunu. Inače, fudbaleri Crvene

zvezde imaju priliku da u subotu (18) i matematičk­i obezbede titulu i obezbede plasman u grupnu fazu Lige šampiona. Crveno-belima je dovoljan bod iz derbija sa TSC kojim počinje plej-of Superlige.

Ako se to dogodi, naš najtrofejn­iji klub će da izjednači rekord iz sezone 1976/77, kada je do trofeja došao, takođe, šest kola pre kraja prvenstva. Beograđani su tada pobedili Zagreb sa 3:1, što je bilo dovoljno da se overi tron. Zanimljivo je da je Zvezda posle toga osvojila samo pet od mogućih 12 bodova, ali je trku završila sa devet bodova više od drugoplasi­ranog Dinama. Treća je bila Sloboda iz Tuzle, četvrti Partizan... Taj meč je bio odigran 22.

Crvena zvezda prvu utakmicu u plej-ofu Superlige igra u subotu od 18 sati protiv ekipe TSC na, fudbaleri se nadaju, punoj „Marakani“

Od novog trenera se očekuje da probere tim i da se odluči ko iz ove postave crveno-belih može da igra grupnu fazu Lige šampiona, a ko će morati da promeni sredinu.

maja 1977, a crveno-beli sada mogu da postanu šampion čak mesec dana ranije, 22. aprila.

Ovo je samo jedna od rekorda koji ova generacija sa “Marakane” može da obori, Jedna od potencijal­nih “meta” je učinak iz sezone 2017/18. kada je Zvezda, predvođena Vladanom Milojevićm, uzela titulu sa 17 bodova prednosti u odnosu na Partizan. Razlika između crveno-belih i TSC posle 30. kola iznosi čak 20 bodova!

U sezoni 2020/21, Crvena zvezda je prvi put u istoriji osvojila titulu bez ijednog poraza. Imala je skor od 35

pobeda i tri remija, osvojila 108 bodova i postigli 114 golova. Ove sezone, Beograđani su na pragu trofeja, bez neuspeha i sa više od po 100 bodova i golova.

POTERA ZA REALOM

Jedna od dugoročnih planova je i pokušaj da se dostigne i prestigne serija Reala koji od 1957. do 1965. godine nije bio poražen na svom terenu. Serija je trajala 121 meč, a Zvezda je trenutno na broju od 109 utakmica bez neuspeha na “Marakani”. Da pojasnimo, radi se o susretima u domaćem šampionatu, evropski kupovi se ne raćunaju. Crveno-beli imaju priliku da do kraja sezone stignu do 113 utakmica, što znači da bi rekord kraljevsko­g kluba moga da padne u jesenjem delu sezone 2023/24. Inače, Beograđani su poslednji poraz na svom terenu doživeli 18. aprila 2017. kada je na “Marakani” slavio Partizan sa 3:1, uz dva gola Leonarda i jedan Tavambe, dok je strelac za domaćina bio Ričmond Boaći. Serija bez kraja započeta je 30. aprila, pobedom protiv Vojvodine sa 2:0.

I, to nije sve... Zvezda je poslednji neporaženi tim u Evropi. Karabag (24-5-1) je držao korak sa crvenobeli­ma, ali je u 30. kolu šampionata Azerbejdža­na izgubio od Sabaha sa 2:1. Po jedna neuspeh u prvenstvim­a imaju Seltik (30-1-1), Salcburg (17-4-1), Fejenord (21-7-1), Linkoln Red Imps iz Gibraltara (17-1-1), Svift iz Luksemburg­a (21-3-1), malteški Hamrun Spartans (21-3-1), Šahtjor iz Donjecka (16-4-1), velški TNS (25-51) i Kosmos iz San Marina (19-7-1)... Nismo računali šampionate koji se igraju od aprila do decembra i u kojima je odigrano samo nekoliko kola, kao što je Estonija, Moldavija...

 ?? ??
 ?? ?? Miloš Milojević ima priliku da sa zvezdom osvoji duplu krunu
Miloš Milojević ima priliku da sa zvezdom osvoji duplu krunu
 ?? ?? kings kangva i barak bahar posle revanš meča kvalifikac­ija za ligu šampiona, kada je makabi iz haife eliminisao crvenu zvezdu i plasirao se u grupnu fazu
kings kangva i barak bahar posle revanš meča kvalifikac­ija za ligu šampiona, kada je makabi iz haife eliminisao crvenu zvezdu i plasirao se u grupnu fazu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia