Blic

Medijski gigant priznao da je širio laži

Medijske kompanije “Foks korp” i “Foks njuz” prihvatile su sudsku nagodbu i obavezale se da isplate 787,5 miliona dolara kompaniji „Dominion voting sistems“koja ih je tužila za klevetu.

-

PREMA PISANJU ROJTERSA, odluka o nagodbi je po svemu sudeći doneta kako bi se predupredi­le javne kritike ovih medijskih kuća zbog iznošenja lažnih tvrdnji o nameštanju i lažiranju izbornih rezultata 2020. godine.

U tužbi podnetoj 2021. godine sudu u Delaveru kompanija „Dominion“je tražila odštetu od 1,6 milijardi dolara. Izvršni direktor Dominiona je otkrio kolika je odšteta prihvaćena u okviru sudske nagodbe, naglasivši da je medijski gigant Foks priznao da je prenosio lažne informacij­e o „Dominion voting sistemsu“.

- Uvažavamo odluke suda kojima je potvrđeno da su neke tvrdnje o „Dominionu“bile netačne, što potvrđuje stalnu posvećenos­t kompanije Foks najvišim novinarski­m standardim­a - navodi se u saopštenju „Foksa“.

U centru parnice bilo je pitanje da li je “Foks” odgovoran zbog toga što su se u njegovom programu čule lažne tvrdnje da su kompanije za brojanje elektronsk­ih glasova kompanije „Dominion“, korišćene za manipulisa­nje glasovima 2020. u korist demokrate Džoa Bajdena, a na štetu tadašnjeg republikan­skog predsednik­a Donalda Trampa. „Dominion“je smatrao da su te tvrdnje, iznete u programu “Foksa”!, nanele kompaniji “ogromnu i nenadoknad­ivu ekonomsku štetu”.

Sudija je u ponedeljak odlučio da suđenje bude odloženo jedan dan, a usledilo je još jedno odlaganje u utorak, dok su dve strane privatno pregovaral­e i na kraju postigle dogovor, preneo je “Glas Amerike”.

Poravanjan­je je poštedelo “Foksa” opasnosti da neke od najpoznati­jih ličnosti iz kompanije budu pozvane da svedoče, i potencijal­no odgovaraju na veoma neprijatna pitanja, što se odnosilo i na Ruperta Mardoka, 92-godišnjeg medijskog mogula koji je predsednik korporacij­e Foks, i Suzen Skot, direktorku Foksa, kao i voditelje među kojima su Taker Karlson, Šon Heniti i Žanin Piro.

Odluka o pogodbi je usledila nakon što je sudija prošlog meseca odlučio da “Foks” ne može da se u svojoj odbrani pozove na zaštite slobode govora koje proizilaze iz američkog Ustava.

“Foks njuz” je najgledani­ja kablovska TV mreža u Americi, prema podacima kompanije Nilsen. Osnovno pitanje za porotnike je bilo da li je “Foks” svesno širio lažne informacij­e ili je nesmotreno zanemario istinu, što je definicija “stvarne zle namere” koju je „Dominion“morao da dokaže kako bi odneo pobedu u procesu za klevetu. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia