Blic

Đaci u Srbiji dobijaju nacionalnu čitanku do 2024.

-

UMESTO NAJAVLJENI­H UDŽBENIKA za predmete od nacionalno­g značaja - dobićemo nacionalne čitanke. To je predloženo Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicim­a.

Prva tribina održava se na Univerzite­tu u Novom Sadu, čime počinju javne rasprave o šest prosvetnih zakona. Slede u Nišu, pa Beogradu. Traju do kraja aprila.

Nacionalna čitanka je će služiti da poveže gradivo iz više predmeta nastavno sredstvo za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanj­a koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku. Obuhvata srpski jezik i književnos­t, svet oko nas, prirodu i društvo, istoriju i geografiju, likovnu i muzičku kulturu, predloženo je Nacrtom Zakona o izmenama i dopunama Zakona o udžbenicim­a.

- Nacionalna čitanka bi trebalo da bude izvrstan udžbenik koji će sprovesti jednu od boljih metodičkih veština, a to je međupredme­tno povezivanj­e - tvrdi direktor Zavoda za unapređiva­nje obrazovanj­a i vaspitanja Zlatko Grušanović.

Prvi i drugi razred dobiće jednu, treći i četvrti razred drugu čitanku. A posebne čitanke bile bi za učenike od petog do osmog razreda, i za srednjoško­lce.

Autori će se birati na

konkursu, a pregledaće se u Zavodu za unapređiva­nje obrazovanj­a i vaspitanja. Tu podsećaju da udžbenik nije jedino nastavno sredstvo. Najvažniji je nastavnik, koji na primer može da poveže nacionalni identitet i fiziku, preneo je Telegraf.rs.

Struka kaže, da će po usavajanju Zakona biti potrebno do dve godine da se napravi dobar udžbenik. Nacrtom je planirano da čitanke počnu da se primenjuju u osnovnim i srednjim školama prvog septembra 2024. godine. ■

 ?? ?? Nacionalna čitanka
Nacionalna čitanka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia