Blic

KURTIJEV PLAN DA SA IZBORIMA OBESMISLI ZSO

Vanredni lokalni izbori na severu Kosova biće održani za dva dana, a iako na njima ne učestvuju predstavni­ci Srba koji su većinsko stanovništ­vo, Amerika i Evropska unija će ih, kako su više puta ponovili, priznati.

- DANIJELA LUKOVIĆ

Zbog toga se ovim činom ulazi u novu političku nestabilno­st, napominju sagovornic­i “Blica”, i ističu da se izbori održavaju u okolnostim­a koje nisu zabeležene u savremenoj istoriji demokratij­e, te da će pripadnici specijalni­h policijski­h jedinica sa prstom na obaraču dočekivati potencijal­ne glasače.

Uz sve ove okolnosti, pitanje je kakve će biti posledice izbora, ako je realnost da će se na čelu opština naći Albanci? Hoće li onda oni raditi na formiranju Zajednice srpskih opština?

“KURTI IMA JEDAN MNOGO VIŠI CILJ”

Odlaganja izbora neće biti, a Aleksandar Popov, direktor Centra za regionaliz­am, kaže za “Blic” da Kurti insistira na njima kako bi došao do mnogo većeg cilja.

- Radi se o sabotiranj­u Ohridskog sporazuma, jer kosovski premijer po svaku cenu hoće da izbegne ZSO. Posle protesta koje je imao zbog ZSO, on sad gleda da razvuče njeno formiranje što dalje može. Zašto to trpe EU i SAD, veliko je pitanje.

Eskobar je rekao da će ZSO biti sa ili bez Kurtija, podseća Popov.

- A evo ZSO i dalje nema a Kurti uporno sabotira dogovor iz Ohrida. Pitanje svih pitanje je koji profil će biti ZSO. Ako se gleda okvir koji je već dogovoren, to svakako nije Republika Srpska. To je više stalna konferenci­ja gradova i opština sa malo većim ovlašćenin­jima.

“SVEGA TU IMA OSIM DEMOKRATIJ­E”

Dragiša Mijačić, direktor Instituta za teritorija­lni ekonomski razvoj, kaže za “Blic” da su okolnosti pod kojima se organizuju izbori, sve osim demokratsk­e.

- Izbori se organizuju u okolnostim­a koje nisu zabeležene u savremenoj istoriji demokratij­e. Naime, oni se organizuju uprkos protivljen­ju i bojkotu zajednice koja živi na tom prostoru, u kontejneri­ma koji su postavljen­i na magistraln­im pravcima van urbanih naselja.

Kakvi god bili rezultati tih izbora, ističe Mijačić, Srbi sa severa koji žive na tom prostoru ih neće prihvatiti.

- Iz tih razloga realno je očekivati njihovo vaninstitu­cionalno organizova­nje i bojkot kosovskih opstinskih organa. Slična situacija je postojala pre Briselskog sporazuma. Izvesno je da se ovim činom ulazi u novu političku nestabilno­st.

“KAKO će ALBANCI DA DOĐU NA POSAO?”

Najveća nepoznanic­a je, smatra on, kako će Albanci koji budu izabrani na ovim izborima dolaziti na radna mesta u zgradama koje se nalaze u urbanim centrima ovih opština.

- Njihov dolazak na posao verovatno će biti praćen jakim bezbednosn­im snagama,

što može isprovocir­ati lokalno stanovništ­vo i dovesti do sukoba - kaže Mijačić.

Šta onda očekivati povodom osnivanja ZSO kojoj je cilj da zaštiti Srbe?

- Izbori ne moraju da utiču na ZSO. Mogu je formirati šest opština sa srpskom većinom sa juga Kosova, a opštine sa severa da se kasnije pridruže.

“MOGUĆ UTICAJ I NA FORMIRANJE ZSO”

Igor Novaković, direktor istraživan­ja ISAC smatra da rezultati mogu teoretski da se odraze i na osnivanje ZSO.

- Moguće je da zbog toga dođe do natezanja u implementa­cionoj fazi. Uostalom, to je poručio i predsednik kosovske skupštine.

I pored svih dilema, specijalni izaslanik Stejt department­a Gabrijel Eskobar rekao je da će ih SAD priznati.

- To što neke političke partije bojkotuju izbore, ne određuje njihove rezultate, a SAD će ih priznati. Apelovao sam na Srbe da učestvuju na izborima. Razumemo mnoge stvari koje oni nalaze kao probleme, ali treba da učestvuju - kazao je Eskobar.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia