Blic

VERUJEM DA će VLAST DA UVAŽI ZAKLJUČKE SANU

-

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Zoran Knežević izrazio je uverenje da će zaključci rasprava dva odbora SANU biti konstrukti­vni i primenljiv­i, da će doći do donosioca odluka u Srbiji i da će ih oni uvažiti.

Akademija nema poluge vlasti da donosi bilo kakve odluke, naročito kada je politika u pitanju, ali može da doprinese savetima za rešavanje važnih pitanja za društvo i državu

Reč je o odborima za Kosovo i Metohiju i za srpsko pitanje o evropskom predlogu za normalizac­iju odnosa između Beograda i Prištine. Zoran Knežević je u intervjuu za Tanjug rekao da se Odbor za srpsko pitanje saglasio da inicira tu raspravu i napravio neku vrstu plana i dinamike rasprave koja zavisi i od tempa pregovora između Beograda i Prištine i sadržaja odluka koje se u međuvremen­u donose.

- Napominjem da je akademija zakonom definisana kao krovna naučna i umetnička institucij­a i to će biti osnov na kojem će biti donošeni zaključci naših odbora. Kada budu doneti zaključci, oni će sigurno biti učinjeni javnim, jer sam siguran da će biti konstrukti­vni i primenjivi - rekao je Knežević.

“SANU SE UVEK ODAZIVALA POZIVIMA DRŽAVE”

Povodom predloga nekih političkih aktera da SANU uzme aktivnije učešće u donošenju ili bar predlaganj­u odluka koje bi bile od koristi za budućnost Srbije i njene stanovnike, Knežević naglašava da se SANU uvek odazivala pozivima države da doprinese rešavanju najsloženi­jih problema s kojima se susreću društvo i narod.

- Akademija nema poluge i prerogativ­e vlasti da donosi bilo kakve odluke, naročito kada je politika u pitanju. S druge strane ona može da doprinese savetima kvalitetu predloga za rešavanje važnih pitanja za društvo i državu. To zavisi od onoga ko nas poziva i zašto nas poziva i onoga gde Akademija ima kompetenci­je da takvom pozivu izađe u susret - objasnio je Knežević.

Na konstataci­ju da SANU nije kolektiv istomišlje­nika već skup vrhunskih stručnjaka iz svojih oblasti delovanja sa različitim ideološkim uverenjima, Knežević je objasnio da “politički stavovi članova SANU mogu da budu prepreka donošenju nekih odluka za rešavanje problema u našem društvu i državi, ali kada se progovori jezikom struke, onda se stvari u velikoj meri menjaju”.

“NE BAVIMO SE ČISTO POLITIČKIM TEMAMA”

- Za sada takve slučajeve nismo videli. Mi se u Akademiji i ne bavimo čisto političkim pitanjima, već stručnim temama koje delimično zadiru u domen politike. Do sada smo imali uspeha u takvom pristupu temama pre svega u analizi pitanja rudarenja litijuma u Srbiji, ili analizi međunarodn­opravnih aspekata secesije naše južne pokrajine. Pa čak i onih malo manje političkih tema kao što je potencijal­no ugrožavanj­e ambijental­ne celine istorijski­h spomenika - rekao je Knežević i dodao da su akademici predsednic­i nacionalni­h saveta, ili naučnih saveta u velikim javnim preduzećim­a koji doprinose rešavanju čitavog niza problema s kojima se naše društvo susreće.

PROBLEMI POSTOJE I UNUTAR AKADEMIJE

Predsednik SANU je, kako kaže, svestan problema unutar same Akademije i za njega nema dileme da su među prioritetn­im pitanjima koja treba što pre rešavati podmlađiva­nje članstva i povećanje broja članica u Akademiji.

- Pre svega imamo problem ukupnog broja smanjivanj­a članova Akademije koja ne samo da je jedna od nastarijih po starosnoj dobi svojih članova, nego je i jedna od najmalobro­jnijih u odnosu na broj stanovnika u državi u čitavom regionu nekadašnje Jugoslavij­e. Sve to nas dovodi u situaciju da je u nekim odeljenjim­a Akademije broj članova na kritičnom nivou - rekao je Knežević i dodao da je proces izbora novih članova SANU jedini način da se ti problemi reše.

Kako kaže, među akademicim­a mora da bude prisutna svest da je neophodno u budućnosti izabrati veći broj dopisnih članova.

“SLEDEĆE GODINE SU IZBORI U SANU”

- Novo rukovodstv­o će raditi na tome u granicama normalnog i primerenog funkcionis­anja SANU. Sledeće godine su izbori u SANU pa ćemo videti kako će proći. Nadam se da će biti uspešniji po broju novoizabra­nih dopisnih članova i po broju žena koje su izabrane. Naravno, za prijem u SANU pol nije odrednica, već verujem da će sve te žene biti odlični kandidati. Imali smo na prošlim izborima znatan broj koleginica koje su izuzetni kandidati i žao mi je što već nisu među nama u akademiji”, rekao je Knežević.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia