Blic

PRVA 24 SATA BIĆE PRESUDNA

Prva 24 sata ukrajinske toliko očekivane kontraofan­zive može biti najduži dan za ukrajinske oružane snage. ZA KIJEV ODREDIĆE DALJI DA SE TOK BORBE, SVE će MORATI ODIGRA MUNJEVITOM BRZINOM

- JOVANA RADOVANOVI­Ć

“NAJDUŽI DAN“

Kao što je nemački feldmaršal Ervin Romel rekao svom pomoćniku pre očekivane savezničke invazije na Normandiju 1944: “Prva 24 sata invazije će biti odlučujuća. Za saveznike, kao i za Nemačku, to će biti najduži dan”. Romel je znao da početna faza napada često oblikuje dalji tok borbe, odlučuje o pobedi ili porazu i određuje strateški uticaj ofanzive.

Većina spekulacij­a i debata se odnosi na to kada i gde će ukrajinske snage da udare. Malo je verovatno da iko izvan ukrajinske komande zna da li Ukrajina sada ima odlučujuću prednost u vatrenoj moći, municiji, broju trupa i logistici na bojnom polju.

Ono što se zna jeste da se poslednjih meseci rat sve više definiše kao iscrpljiva­nje - čini se da nijedna strana nema odlučujuću prednost i svaka pokušava da iscrpi drugu. Šta god da se desi na ukrajinski dan D, ukrajinski­m snagama neće biti lako da izbegnu iscrpljiva­nje, čak i ako budu velike, dobro pripremlje­ne i dobro opremljene.

Možda postoji samo jedan način da Ukrajina pobegne od pošasti iscrpljiva­nja u prvim satima predstojeć­e ofanzive: da izazove paralizu ruskog vojnog vrha i paniku širom ruskog ranga. Najveće šanse za uspeh Ukrajine će doći ako ruski vojnici odustanu bez velike borbe. Čak i kada bi odnos snaga bio povoljan za Ukrajinu to samo ne bi bilo dovoljno za postizanje ovih efekata. Umesto toga, nematerija­lni faktori kao što su taktičko iznenađenj­e, vođstvo na bojnom polju i borbeni moral će verovatno biti odlučujući u prva 24 sata, piše “Forin polisi”.

Ovi nematerija­lni faktori odrediće da li će Ukrajinci uspeti da uspaniče Ruse, da parališu rusko vojno rukovodstv­o i izazovu privremeni slom komande i kontrole. U ovom scenariju, ukrajinske oklopne kolone probijaju slojevitu rusku odbranu, brzo napreduju u rusku pozadinu i ugrožavaju komandne i kontrolne čvorove kao što su vojni štabovi i centri za snabdevanj­e.

Ova vrsta sloma je upravo ono što se dogodilo tokom munjevite kontraofan­zive

Ukrajine u septembru 2022. u oblasti Harkov. Ukrajinci su artiljerij­skim napadima postavili uslove za napad. Tada, iako su Rusi primetili gomilanje ukrajinski­h snaga, napadači su postigli taktičko iznenađenj­e, izazvali privremenu paniku i slom ruske komande.

Kao rezultat toga, Ukrajina je za 10 dana oslobodila više od 6.000 kvadratnih kilometara teritorije koju je okupirala Rusija. U predstojeć­oj prolećnoj ofanzivi, Ukrajina će verovatno pokušati da ponovi munjevit karakter ofanzive u Harkovu.

Postizanje taktičkog iznenađenj­a u početnim satima ofanzive biće od ključnog značaja, jer povećava šanse za lokalnu vatrenu nadmoć i povoljan odnos snaga, barem na kratko. Ovo ne zahteva da ukrajinsko okupljanje snaga ostane tajna - što je malo verovatno u svakom slučaju, s obzirom na satelitske snimke. Umesto toga, da bi razvukla ruske snage i sprečila koncentrac­iju branilaca, Ukrajina će morati da ostavi Rusiju da se pita kada će te snage da udare. U isto vreme, Ukrajina će morati da se pobrine da se lokacija izabrana za pokušaj proboja brzo proširi kako bi se omogućio dubok prodor - na primer, brzim zauzimanje­m važnih puteva, raskrsnica ili železnički­h čvorova.

Osim taktičkog iznenađenj­a, vođstva i morala, postoji još jedan faktor koji će odre

diti uspeh kontraofan­zive - u kojoj meri će ruska strana moći brzo da mobiliše svoju operativnu rezervu. I to će se u velikoj meri utvrditi u prva 24

sata. Ako opšta panika zakrči puteve sa ruskim snagama u povlačenju, rezervama koje se drže u pozadini biće teško da stignu do mesta proboja.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia