Blic

NAJVEĆA RAKETA NA SVETU EKSPLODIRA­LA U VAZDUHU

Raketa „Staršip“kompanije Space X milijarder­a Ilona Maska eksplodira­la je tokom svog prvog orbitalnog lansiranja.

-

BILO JE PREDVIĐENO da raketa Staršip bude lansirana u orbitu Zemlje, ali se srušila u Pacifiku, blizu Havaja, preneo je AP. Dve etape su se penjale ka svemiru, ali su naišle na problem kada se „Super hevi buster“i „Staršip“nisu odvojili. Neuspeh je doveo do pada oba dela prema Zemlji, ali su implodiral­a tokom spuštanja. Mask je prošlog meseca tvrdio da postoji 50 odsto šanse da njegova letelica eksplodira tokom lansiranja.

„Space X“je juče lansirao najveću i “najmoćniju” raketu u istoriji „Staršip“iz drugog pokušaja, nakon što je lansiranje otkazano u poslednjem trenutku pre dva dana. Letelica od 120 metara viša je od Kipa slobode i lansirana je iz „Space X“baze „Boka Čika“u Teksasu.

Vlasnik kompanije „Spejs

X“Ilon Mask oglasio povodom neuspešnog lansiranja rakete, rekavši da će za nekoliko meseci biti pokušano novo lansiranje. “Čestitam timu na uzbudljivo­m probnom lansiranju! Naučio sam mnogo toga za sledeće probno lansiranje koje će biti za nekoliko meseci”, napisao je Mask na Tviteru.

Američka svemirska agencija NASA odabrala je svemirski brod Staršip za transport astronauta na Mesec krajem 2025. Misija, poznata kao „Artemis III“prva je takva misija od završetka programa „Apolo“1972. godine. Staršip se sastoji od svemirske letelice od 50 metara dizajniran­e za transport posade i tereta koja se nalazi na vrhu buster rakete kolektivno nazvana „Staršip“, svemirska letelica i superteška raketa nikada nisu lansirane zajedno.

NASA će izvesti astronaute u lunarnu orbitu u novembru 2024. koristeći sopstvenu raketu „Space Launch Sistem“(SLS), koja je u razvoju više od jedne decenije. „Staršip“je i veći i moćniji od SLS-A. Generiše više nego dvostruko veći potisak od raketa „Saturn V“koje se koriste za slanje astronauta na Mesec u okviru misije „Apolo“.

„Space X“planira da prvo postavi „Staršip“u orbitu, a zatim ga napuni gorivom iz drugog „Staršip“a kako bi mogao da nastavi na Mars ili dalje.

 ?? ??
 ?? ?? mask je čestitao „space x“timu na „uzbudljivo­m probnom lansiranju“
mask je čestitao „space x“timu na „uzbudljivo­m probnom lansiranju“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia