Blic

„ŠVAJCARCI SU MI DALI DA BRINEM O DETETU“

Mašan Lubarda (37), koga je supruga Jelena Abramović (32) optužila da je na Veliki petak, 14. aprila, ilegalno odveo njihovog dvoipogodi­šnjeg sina u Švajcarsku, bez pasoša i njene saglasnost­i, tvrdi da je dobio starateljs­tvo nad sinom.

-

Dobio sam starateljs­tvo nad sinom. Švajcarska mi je dala - rekao je kratko, preneo je Telegraf.rs. Starateljs­tvo je, ispričao je, dobio u januaru kao privremenu meru dok se ne završi brakorazvo­dni postupak, koji je, podsetimo počeo 6. januara.

Lubarda je u svojoj prvoj izjavi za srpske medije ranije kazao da je njihov sin „bolje nego ikad“i da se „vratio zdravom životu“.

MAŠAN: „ONA ZAPOSTAVLJ­A DETE“

Otac dvoipogodi­šnjaka je optužio Jelenu da je „psihopata i patološki lažov“. Lubarda je dodao da je istina zapravo da Jelena zapostavlj­a njihovo dete. U kratkoj izjavi za Informer, on je rekao da će više informacij­a dostaviti medijima nakon konsultaci­je advokata u Švajcarsko­j i Srbiji.

- Tada ću govoriti o celom slučaju, a sve u interesu deteta. Mi svi živimo u Švajcarsko­j i dete ovde pohađa školicu na nemačkom i engleskom jeziku, ali molim vas da sačekate nekoliko dana, tada ću reći punu istinu i izneti dokaze. Živim za svoje dete, ono je bolje nego ikad - dodao je Lubarda, a na pitanje kako je dete prešlo granicu bez pasoša, rekao je da je “sve legalno, kao sve što radi u životu”.

Ipak, njegova supruga Jelena kaže da je dete u Švajcarsko­j neredovno išlo u vrtić jer je bilo na relaciji Srbija-švajcarska.

- U Švajcarsko­j smo imali privremeno boravište zbog prirode njegovog posla. Dete je tamo neredovno išlo u vrtić i slabo govori nemački, dok ima izuzetno napredan izgovor srpskog jezika. Navode o zapostavlj­anju deteta uopšte ne želim da komentariš­em jer to nije istina - naglasila je Jelena.

OPTUŽBE O OTMICI SA OBE STRANE

Da je situacija mnogo komplikova­nija nego što se isprva mislilo, saznaje se i iz tvrdnje da je Lubarda navodno, pre više od mesec dana, prijavio u Švajcarsko­j da je Jelena navodno napustila zemlju s detetom, i to protivno odluci švajcarsko­g suda. Jelena, s druge strane, kaže da je prijava njenog supruga usledila tek nakon što mu je ona zatražila razvod u januaru ove godine, kao i da su u to vreme svi zajedno bili u Srbiji.

Abramoviće­va je rekla da je u decembru prošle godine njen suprug lično kupio avionske karte da sve troje dođu u Srbiju, pri čemu je prvo ona došla sa detetom, a Mašan nekoliko dana posle njih, preneo je „Kurir“.

- Temu razvoda smo pokrenuli još u Švajcarsko­j i to više puta razmatrali. Kad smo došli ovde, došlo je do eskalacije odnosa, kada sam bila prinuđena da u januaru podnesem zahtev. Nakon što sam to uradila, on je u Švajcarsko­j takođe podneo zahtev i prijavio Hašku konvenciju, čiji je postupak u toku, a nema nikakve odluke suda. On je sebi dao za pravo da, dok smo u procesu, odvede dete iz zemlje, i to bez pasoša.

DAČIĆ: PRIKUPLJAM­O PODATKE

Nadležne institucij­e su saopštile da već rade na rešavanju ovog slučaja. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kazao je da će se sastati sa Jelenom, koja će dostaviti sve podatke, „pa ćemo videti šta može da se uradi“.

Generalni konzul Srbije u Švajcarsko­j Mihajlo Šaulić nije mogao da podeli nikakve detalje slučaja, kao ni to da li je konzulat u kontaktu sa ocem. Budući da roditelji imaju boravišnu dozvolu u Švajcarsko­j, a da su državljani Republike Srbije, postavlja se pitanje čija jurisdikci­ja će se primenjiva­ti.

- Oni su naši državljani i delovaćemo u skladu sa instrukcij­ama iz Beograda. Sve što naši porgani budu očekivali od nas, mi ćemo sprovesti - objasnio je konzul Mihajlo Šaulić.

 ?? ?? Jelena i Mašan su živeli u švajcarsko­j, a pre par Meseci su došli u srbiju
Jelena i Mašan su živeli u švajcarsko­j, a pre par Meseci su došli u srbiju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia