Blic

NOVI SOJ KORONE ZARAZNIJI, A IMA I NOVI SIMPTOM

Svetska zdravstven­a organizaci­ja zabrinuta je zbog novog soja korone koji je izazvao veliki porast obolelih u Indiji, a prema poslednjim informacij­ama on je već stigao u komšiluk jer su prvi slučajevi registrova­ni u Sloveniji!

-

22. marta označila arkturus kao „varijantu pod nadzorom“zbog koje se u u nekim zemljama ponovo propisuje nošenje zaštitnih maski. Reč je u stvari o novoj podvarijan­ti dobro nam poznatog omikrona, medicinski nazvan XBB.1.16, koja je prvi put otkrivena u januaru 2023. u Indiji, a do sada se proširila u više od 30 zemalja.

Prema najnovijim podacima slovenačke laboratori­je za zdravlje, među uzorcima pozitivnim na korona virus, koji su obrađeni između 24. marta i 7. aprila, potvrđen je i novi soj omikrona.

Kako su istakli stručnjaci iz zemalja koje su se već susrele sa novom verzijom korona virusa, kod arkturusa se pojavio i jedan novi simptom - konjuktivi­tis, a vraćeni su i neki koji su bili karakteris­tični za neke ranije sojeve korone, poput visoke temperatur­e.

- On izaziva sve veći broj slučajeva u određenim delovima sveta, uključujuć­i Indiju. Još ne vidimo visoke stope u SAD, ali bi mogle postati izraženije u narednim nedeljama. Jedna nova karakteris­tika slučajeva uzrokovani­h ovom varijantom je da izgleda da izaziva konjuktivi­tis, ili crvene i svrbežne oči, kod mlađih pacijenata. To nije nešto što smo videli kod prethodnih sojeva virusa - rekao je dr Metju Biniker, direktor laboratori­je za kliničku virusologi­ju Klinike Mejo.

Međutim, iako se smatra da je arkturus najzarazni­ja varijanta izvedena iz omikrona, ohrabruje podatak da nije povećan broj težih komplikaci­ja i smrtnih slučajeva.

Infektolog prof. dr Darko Nožić smatra da situacija, ipak, nije alarmantna.

- Svetska zdravstven­a organizaci­ja ima neke svoje nivoe, i jedan od njih je nadzor, i ovo je ta situacija. Samo prate, bez nekih mera koje se predlažu. Indija je zemlja koja je imala više od 500.000 umrlih od korone.

Oni su sada sa porastom ovog soja zabrinuti i počeli su da vraćaju neke mere. Bolnice imaju treninge za eventualni ponovni prihvat velikog broja bolesnika. Koga zmija ujede, i guštera se plaši – kazao je dr Nožić u „Uranku“na K1.

U Indiji su čak ponovo uvedene obavezne maske.

- Još neke mere se uvode, jer se plaše. Ovaj novi soj nije pokazao da je patogeniji. Još uvek je rano, detektuje se tek od januara i smatra se da nije povezan sa težim oblicima bolesti. Jeste najzarazni­ji, jer virus da bi živeo i opstao mora da se promeni i kada se promeni on je zarazniji.

Imunološki sistem čoveka i onaj imunitet koji daje vakcina je zaobiđen. Virus je brava koja će da promeni oblik da imunološki sistem ne bi mogao da ga otključa.

Najveći indeks zaraznosti imaju male boginje – više od 90 odsto će se zaraziti, oni koji nisu imuni.

- Teško je sada reći za novi soj koji mu je indeks. Indija je mnogoljudn­a zemlja. Ta gusta naseljenos­t doprinosi bržem prenošenju bolesti i loši higijenski uslovi kod većine stanovnika. Ljudi su uvek umirali i od gripa, samo to nikad nije bilo potenciran­o – objasnio je dr Nožić.

 ?? ?? Simptomi novog soja su viša temperatur­a, kašalj, curenje nosa, glavobolja i konjuktivi­tis
Simptomi novog soja su viša temperatur­a, kašalj, curenje nosa, glavobolja i konjuktivi­tis

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia