Blic

CENA MALINE BI MOGLA DA PADNE SA 600 NA 150 DINARA

Malinari Srbije su lane imali rekordnu otkupnu cenu koja je išla do 600 dinara za kilogram “crvenog zlata”, a ove sezone, zbog viška uskladište­nog prošlogodi­šnjeg roda, ta cena bi mogla da padne čak četiri puta - na samo 150 dinara! „crvenog zlata“i otkup

- PREDRAG VUJANAC

Apre samo mesec dana od pojedinih otkupljiva­ča i hladnjačar­a im je najavljeno da se ne nadaju višoj otkupnoj ceni od 300 dinara.

Povod za novu “pretnju” o obaranju otkupne cene jesu velike prošlogodi­šnje zalihe u skladištim­a. Zbog tih viškova cena maline u prodaji sada je od 250 do 300 dinara za kilogram, što je upola niže u odnosu na prošlogodi­šnju prodajnu.

NISKI OTKUP NIJE REALAN

“Ako ne budemo mogli da prodamo malinu po ceni koja pokriva naše troškove, mi nećemo moći da proizvođač­ima platimo otkupnu cenu kao velike hladnjače”, pisalo je, između ostalog, u objavi jedne od manjih hladnjača iz zapadne Srbije.

S druge strane, predsednik Asocijacij­e proizvođač­a maline Srbije Dobrivoje Radović ponavlja da najave o niskoj otkupnoj ceni ovogodišnj­eg roda “crvenog zlata” nisu realne “jer ih plasiraju otkupljiva­či i hladnjače čije je učešće na tržištu tek 15 odsto”. Niz faktora “obećava” da će otkupna cena biti optimistič­nih 400 do 500 dinara za kilogram.

- Tačno je da dosta maline ima u malim i srednjim hladnjačam­a, ali za to nisu krivi proizvođač­i, već same hladnjače. Čast izuzecima koji imaju sopstvene plantaže, ali te male hladnjače napravljen­e u poslednjih pet do deset godina samo su posrednici u prodaji koji su osetili brzu zaradu. A sada im se, u stvari, „vraća“to što su u sezonama 2020. i 2021. godine u izvozu uzimali od jednog do čak 2,5 evra po kilogramu smrznute maline, dok smo mi proizvođač­i po kilogramu dobili svega 10 do 15 dinara - istakao je Radović.

SMANJEN ROD

Ovogodišnj­i rod maline u Srbiji izvesno će biti manji nego lanjski zbog kasne zime sa visokim temperatur­ama i više prolećnih padavina i niže temperatur­e u ovom periodu. Stručnjaci smatraju da će otkupna cena maline ipak biti niža nego lane. Koliko niža, pre svega zavisi koliko će do nove berbe iz hladnjača izaći prošlogodi­šnjeg roda.

- Prošlogodi­šnjom pretplatom, jer je cena bar 3040% bila viša nego realna, zapravo je napravljen­a medveđa usluga proizvođač­ima, koji ništa nisu krivi i zadovoljno su trljali ruke. Jer, hladnjačar­i su ušli u dug i sada pokušavaju da ga ispeglaju. Prošle godine se upozoraval­o da je reč o nerealnoj ceni i da nam se to može vratiti kao bumerang za čak naredne dve berbe. Realna otkupna cena, koja u potpunosti pokriva troškove proizvodnj­e i dozvoljava određenu zaradu je 350 do 400 dinara za kilogram objašnjava Jovan Milinković iz Poljoprivr­edne savetodavn­e i stručne službe. Obeshrabru­juće deluju najave hladnjačar­a i najopasnij­e bi bilo da zbog toga malinari kažu “nećemo raditi”. Inače, iz Srbije je prošle godine izvezeno 68.000 tona maline po prosečnoj ceni od 5,5 evra za kilogram.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia