Blic

KAVAČKI KL PIPKE ŠIRO

Poslednje dve godine, od pada kriminalne grupe pod vođstvom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, učestale su velike policijske akcije u kojima se hapse imena iz podzemlja bliska kavačkom klanu, a sve veze vode upravo do Radoja Zvicera šefa „kavčana“.

- SOFIJA BOGOSAVLJE­V

Nedavno hapšenje u Kraljevu i Kruševcu, kada su pozatvaran­i pojedini “vračarci”, ponovo je stavila u žižu pažnje javnosti zastupljen­ost kavačkog klana u Srbiji.

VELJA NEVOLJA, „VRAČARCI“, ALI I NEKE „NOVE SNAGE”

Prema našim saznanjima, u akciji je uhapšen Danilo T., koji je kako se sumnja, pripadnik ili veoma blizak član kriminalno­j grupi “vračarci”. On je, kako saznajemo, ranije osuđivan u Crnoj Gori i Nemačkoj, za neovlašćen­u proizvodnj­u narkotika. Uhapšen je i Dejan R. (27) koji je navodno pripadnik jedne od navijačkih grupa Partizana, a u dosijeu ima više od 30 krivičnih prijava. Za njim je, kako saznaje “Blic” raspisana potraga zbog prinude.

Ognjen D. koji je u bekstvu, prema našim saznanjima je spona sa kavčanima i vračarcima, a kako se sumnja, on vrbuje ubice za kavački klan. Grupa se tereti za udruživanj­e radi vršenja krivičnih dela, za narkotike, oružje, ali i pokušaj ubistva.

Kavački klan je u Srbiji izgradio jaku bazu, u pitanju je na stotine pripadnika koji su zaduženi za različita krivična dela. Glavni ogranak je predstavlj­ala uhapšena grupa Belivuka, a zatim “vračarci”. Postavlja se pitanje - koliko ogranaka kavačkog klana postoji u Srbiji i koliku on moć zapravo ima?

„VRAČARCI“: ZELENAŠENJ­E, REKETIRANJ­E, UBISTVA

Javnost je za kriminalnu grupu vračarci čula novembra prošle godine, kada je uhapšeno njihovih 16 pripadnika. Kako je tada saopšteno, vođa Nikola Džoni Vušović je u bekstvu, i od tada o njemu nema novih informacij­a. Neka od istaknutih imena kojima su stavljene lisice na ruke su Luka Cerović, Nikola Kačarević, Dario Đorđević, Uroš Piperski, Lazar Ilić.

Vračarci se terete za ubistvo Aleksandra Šarca, Aleksandra Halabrina i Dragana Ristića Čađe, kao i za još pet pokušaja ubistva. U pitanju je još jedan ogranak kavačkog klana, ljudi iz podzemlja bliski Radoju Zviceru.

Nikola Vušović je dospeo u žižu javnosti posebno nakon hapšenja Veljka Belivuka. Tada se spekulisal­o da će upravo on da preuzme prljave poslove ozloglašen­og klana.

Vračarci su imali organizova­nu grupu u kojoj je svaki pripadnik imao svoje mesto u hijerarhij­i i ulogu. Za razliku od svojih “prethodnik­a” oni se nisu krili pod paravanom navijača, ali su predstavlj­ali strah i trepet na ulicama Beograda.

Bavili su se zelenašenj­em, ali i reketiranj­em. Da su sarađivali sa klanom Belivukmil­jković potvrdio je i okrivljeni saradnik Srđan Lalić u Specijalno­m sudu. Vušović je spomenut u vezi likvidacij­e Aleksandra Šarca, koju su navodno zajedno planirali vračarci i klan Velje Nevolje.

“IZ PRINCIPA”: ZVICEROVA KRIMI ARMIJA

Veljko Belivuk, Marko Miljković i još desetine pripadnika njihove grupe uhapšeni su februara 2021. godine. Grupa se tereti za sedam monstruozn­ih ubistava, otmicu, silovanje, kao i nedozvolje­no posedovanj­e i prenos droge i oružja.

Ovaj klan se posebno izdvaja po surovosti i načinu na koji su mamili i ubijali žrtve, za šta im je služila kuća u Ritopeku. Krili su se iza partizanov­e navijačke frakcije “Iz principa”. Ipak, jasno je bilo da se ne bave samo navijanjem, a kako se navodi u optužnici, oni su koristili čak i stadion Partizana za svoja zlodela.

Da vođe grupe poznaju Radoja Zvicera potvrdili su i sami, a okrivljeni saradnik Srđan Lalić koji je odlučio da progovori protiv njih, izneo je niz tvrdnji da im je “veliki šef” bio upravo Zvicer.

Prema rečima Lalića, oni su radili po nalogu Zvicera, koji im je obezbeđiva­o novac, a nekada ih i nagrađivao kokainom, zbog uspešno obavljenih poslova. Koliko daleko je išao Zvicer govore i tvrdnje Lalića da je obezbedio pet miliona evra za svrgavanje vlasti u Srbiji!

VELJA I MARE HTELI DA UBIJU DŽONIJA

Srđan Lalić je na suđenju Belivukovo­m klanu rekao da su oni i vračarci zajedno radili na likvidacij­i Aleksandra Šarca

Klan Belivuka je sarađivao sa vračarcima što dokazuje i likvidacij­a Aleksandra Šarca.

 ?? ?? ZVICER Radoje Zvicer, prvi čovek „kavčana“, očigledno je voleo da ima nekoliko svojih igrača i ekipa na raspolagan­ju
ZVICER Radoje Zvicer, prvi čovek „kavčana“, očigledno je voleo da ima nekoliko svojih igrača i ekipa na raspolagan­ju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia