Blic

Muzički producent najtraženi­je zanimanje

Ko su umetnici Koji u srbiji imaju najviše posla? Marko Milićević Gramofondž­ija, Filip Colić, Vladimir Kerkez, Rade Kovačević i mnogi drugi su završili studije na Akademiji umetnosti u Beogradu na katedri za Muzičku produkciju i dizajn zvuka. Ako je sudit

- 32

svoje afinitete, koje su definisali još tokom studiranja, ovi mladi umetnici pretočili su nakon diplomiran­ja u muzičke projekte na najvišem svetskom nivou.

podsetimo da je upravo marko milićević za numeru „Why Don’t You“osvojio mtv nagradu best adria act i da su mediji još 2M1M. godine zabeležili njegovu izjavu da živi svoj san. „Why Don’t You“bila je prva na svim evropskim top listama.

Komponovan­je, snimanje, mix i mastering muzike u različitim žanrovima, kao i snimanje i aranžiranj­e muzike za filmsku industriju ovim umetnicima omogućava vidljivost više - milionskog auditoriju­ma.

na našem renomirano­m umetničkom fakultetu, akademiji umetnosti u beogradu, koja školuje upravo muzičke producente i dizajnere zvuka potvrđuju da je bez obzira na krizu u društvu, muzička industrija u procvatu. veoma je veliki spektar poslova koji su dostupni muzičkim producenti­ma na televizija­ma, radio stanicama, muzičkim studijima, filmu, producents­kim kućama, koncertima, autorskim aranžmanim­a, online muzičkim platformam­a i dr.

Danas, moderan muzički producent i dizajner zvuka, može samostalno estetski da oblikuje, producira, snima, edituje, miksa, pa čak i komponuje, aranžira i orkestrira različita zvučno-muzička dela i procese, dizajnira zvuk u pozorištu, na filmu ili televiziji.

program studija je koncipiran tako da ispunjava zahteve tradiciona­lne i savremene umetničke prakse. istovremen­o i ravnopravn­o, studije pripremaju buduće umetnike za karijeru stvaralačk­og odgovora širokoj skali umetničkih izazova.

studenti na ovom studijskom programu se upoznaju sa elektro-akustičkim pretvarači­ma, karakteris­tikama pojedinih elemenata u lancu uređaja za snimanje, prenos i reprodukci­ju zvuka, a osposoblja­vaju se i za primenu znanja iz akustike i ozvučavanj­u otvorenog prostora. Zbog toga koncerti naših izvođača danas zvuče tako dobro.

ovi mladi ljudi sa akademije ističu da na studijama rade i snimaju mnogo, kako bi bili osposoblje­ni za sve projekte koji imaju veze sa muzikom, a koji bi u perspektiv­i mogli da budu njihov budući posao ili angažman. sa studentima Džez odseka muzičke akademije u beogradu su snimili cd „mozaik“, koji su u potpunosti samostalno produciral­i, u tonskom studiju akademije, u balkanskoj 21.

Zaključuje­mo da za vrsne umetnike koji imaju puno znanja i svetki priznate veštine, nema prepreka. Dobrodošli su i u svetu, u kojem vladaju jasni i vrlo strogi kriterijum­i profesiona­lnosti.

PROGRAM STUDIJA JE KONCIPIRAN TAKO DA ISPUNJAVA ZAHTEVE TRADICIONA­LNE I SAVREMENE UMETNIČKE PRAKSE

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia