Blic

NAPRAVITE SVOJ ZELENI TEPIH

Da travnjak izgleda moćno, neophodna je dobra i pravovreme­na priprema zemljišta, ali i kvalitetan izbor semena

- BRANKA GAJIĆ

Svako bi voleo da u bašti ima zeleni travnati tepih na koji će zgaziti bosom nogom. Međutim, za tu lepotu su potrebni trud i znanje, a svoja znanja prenose stručnjaci „Semesemena“. Za početak, pravilna priprema zemljišta omogućava da se seme trave prilikom setve što bolje unese u zemljište. Time se obezbeđuje kvalitetno i ujednačeno nicanje mladih biljaka trave, a dobra priprema kasnije olakšava održavanje travnjaka.

ODREDITE TIP ZEMLJIŠTA

Travama odgovaraju rastresita i prozračna zemljišta koja omogućavaj­u brz i neometan razvoj korenovog sistema. U većini slučajeva zemljište nije idealnog sastava, tako da je potrebno izvršiti popravljan­je strukture. Kada je reč o teškom i zbijenom zemljištu, bilo bi poželjno da se doda određena količina peska, u sloju debljine oko 3 cm i sloj komposta debljine oko 1cm. Kada se radi o zemljištu koje je suviše peskovito, onda bi trebalo dodati kompost i malo zemlje u tipu smonice, tj. neko glinovito zemljište.

PRIPREMITE TLO

Sledi prekopavan­je kultivator­om ili riljanjem zemljišta, na dubinu od najmanje 15 cm. Nakon toga obavite sitnjenje grabuljama i istovremen­o uklonite kamenje kao i korove, ako ih ima. Svrha prekopavan­ja je da se dobije mrvičasta, usitnjena struktura površinsko­g sloja zemljišta. Pre same setve sačekajte da se zemlja slegne ili zemlju sabijte valjkom.

IZABERITE SEME PARKOVSKE TRAVE

Za uspešno zasnivanje travnjaka od velike važnosti je izbor semena, a za najbolji travnjak potrebno vam je i najbolje seme, odnosno dobar izbor semenskog materijala. U zavisnosti od karakteris­tike površine, kao i namene travnjaka izaberite semena za odgovaraju­ću travnu smešu.

U zavisnosti od karakteris­tike površine, kao i namene travnjaka izaberite semena za odgovaraju­ću travnu smešu

 ?? Korenovog sistema ?? Travama odgovaraju rastresita i prozračna zemljišta koja omogućavaj­u brz i neometan razvoj
Korenovog sistema Travama odgovaraju rastresita i prozračna zemljišta koja omogućavaj­u brz i neometan razvoj

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia