Blic

GRAĐANI OPASN SPREMAJU ZAM NIH NAMERA

Prošle godine Real je upravo eliminisao Mančester siti u polufinalu LŠ. Sledi repriza duela (9. i 17. maj), a sudeći po prikazanom ove sezone u elitnom takmičenju, čini se da je kucnuo čas da Siti ode u borbu za prestižni trofej i konačno osvoji pehar Lig

- VELJKO IVANOVIĆ

Sada ili nikada. Tako se može okarakteri­sati staza kojom korača Mančester siti u Ligi šampiona. “Građani” su došli do polufinala elitnog takmičenja treći put uzastopno, a na putu ka finalu stajaće im dželat iz prošle sezone Real. Biće taj sudar svakako finale pre finala s obzirom na to da drugi polufinaln­i par čine Milan i Inter. Ali, prema svemu viđenom ove sezone u Ligi šampiona, čini se da je Siti sazreo da konačno osvoji najprestiž­nije klupsko takmičenje.

Prošlogodi­šnja gorka pilula u polufinalu Lige šampiona, kada je Real posle dvomeča slavio ukupnim rezultatom 6:5 - ostavio je traga na Siti. Ali, doneo je i još jednu važnu lekciju. Uz onu iz sezone 2020/21, kada je “građane” u finalu srušio Čelsi. Kao i sezone 2015/16, u kojoj je Real, takođe u polufinalu, eliminisao Mančester siti. Dakle, otrovnica vreba iz Madrida. I mnogo toga joj ide u prilog. Ne samo međusobni skor, već i sijeset drugih činjenica.

Pre svega, “građanima” će kost u grlu biti Karim Benzema. On ih je prošle sezone dotukao u dvomeču polufinala. Postigavši ključne golove, ukupno tri, uz jednu bitnu asistencij­u. I ove sezone je fenomanaln­i francuski napadač u odličnoj formi, Liga šampiona, naročito njena polufinala, kao da su njegovo takmičenje. Naime, od aktivnih fudbalera, Benzema je, posle Kristijana Ronalda koji više ne igra u Evropi, zajedno sa Serhiom Ramosom igrač sa najviše učešća u polufinalu Lige šampiona - 16! Karim je sa osam pogodaka drugi na listi fudbalera sa najviše postignuti­h golova u polufinali­ma Lige šampiona, iza Ronalda (13).

Što se tiče Reala, da još zabiberimo i podmažemo priču brojkama. Gigant iz Madrida ima najviše učešća u polufinali­ma Lige šampiona - čak 16. Kraljevski klub je najuspešni­ji i po pitanju vezanih polufinala Lige šampiona, do kojih je dolazio čak osam puta uzastopno (2010/11 - 2017/18). Najviše pobeda u polufinali­ma Lige šampiona, zajedno sa Bajernom, ima Real (12). Pogađate, Real je i klub sa najviše izgubljeni­h polufinala (11). Kraljevski klub je postigao 42 gola u polufinali­ma Lige šampiona, po čemu je ubedljivo najbolji...

E, sad, fudbal je čudna igra i sve to ne mora ništa da znači. Naročito u predstojeć­em dvomeču sa Mančester sitijem. “Građani”, ponovimo, izgledaju ove sezone najkonstan­tnije i najubedlji­vije u Ligi šampiona. Iz grupne faze Lš u osminu finala su otišli sa prvog mesta, uz četiri pobede i dva remija i gol - razlikom 14:2. U osmini finala su uništili Lajpcig ukupnim rezultatom 8:1. Zatim su u prvom meču četvrtfina­la u Mančesteru razbili veliki Bajern rezultatom 3:0, a u revanšu su u Minhenu odigrali 1:1, iako su bili bliži pobedi.

- Mislim da svi klubovi na svetu imaju isti osećaj: ako želiš da osvojiš trofej Lige šampiona, moraš da pobediš Real. Nekada je to važilo za Barselonu, ali sada su Madriđani ti koji se pitaju. Srećan sam što smo treću sezonu zaredom došli do polufinala. Ukupnih 4:1 ns odražavaju pravo stanje stvari u dve utakmice, koliko je Bajern bio dobar,

snažan, sa dobrim idejama. Impresioni­ran sam. U ovom takmičenju sve je u detaljima - poručio je trener Mančester sitija Pep Gvardiola posle plasmana u polufinale.

Španski stručnjak je sigurno izvukao pouke iz prošle sezone i iz onoga kako ga je vremešni Karlo Ančeloti preveslao u finišu trke. Imaće Italijan 9. i 17. maja adute, pre svega u Benzemi i Modriću, ali Pep pored vetra u leđima ima i zver koja je puštena s lanca. Prvog golgetera ovosezonsk­e Lige šampiona Erlinga Halanda. Strašni Norvežanin več ima na kontu 12 golova i praktično je krunisan kao kralj strelaca.

- On ima samo 22 godine, a već je neverovatn­a mašina. Naučiće lekciju iz promašenog penala, ali ona njegova završnica je bila veoma, veoma dobra - poručio

je Gvardiola.

Tu je i sjajni Kevin de Brujne, koji uvek nađe neko rešenje kada ga drugi ne vide. Belgijanac je ponosan na dostignuća Sitija.

- Raspored je takav kakav jeste. Jako nam je teško, ali je privilegij­a igrati u svim ovim polufinali­ma. Mnogi ljudi žele da budu u našoj poziciji. Ponosni smo, ali moramo da idemo dalje - poručio je De Brujne.

Dakle, 9. i 17. maj. Ulog - finale. I verovatno trofej Lige šampiona. Revolveraš­ki obračun Halanda i Benzeme. Takmičenje u finim kreacijama Modrića i De Brujnea. Šahovska partija Gvardiole i Ančelotija...

“Građani” opasnih namera spremaju zamku “kralju”.

 ?? ??
 ?? ?? PEP Gvardiola želeće da se revanšira ančelotiju
PEP Gvardiola želeće da se revanšira ančelotiju
 ?? ?? Mašina za Golove: erling Haland je car lige šampiona
Mašina za Golove: erling Haland je car lige šampiona
 ?? ?? Karlo ančeloti će pokušati opet da iznenadi Gvardiolu
Karlo ančeloti će pokušati opet da iznenadi Gvardiolu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia