Blic

KLINCI DIŠU ZA VRAT NOVAKU

Prosek igrača u top 10 na ATP listi je 24,1 godina. Đoković će u maju da proslavi 36. rođendan.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Novak Đoković je imao velikih problema sa tinejdžero­m iz Francuske Lukom van Ašom, ali je posle pobede poručio da planira da igra još dugo

Đoković će danas (15) za plasman u polufinale da se bori sa Lajovićem koji je pobedio Bareru sa 6:3, 6:0. Kecmanović je juče bio bolji od Jordanca Šelbija sa 6:4, 7:6 (7:4).

Planiram da igram još dugo, rekao je Novak Đoković koji je dva sata i 40 minuta izvlačio maksimum iz svakog udarca kako bi pobedio upola mlađeg od sebe. Tinejdžer Luka van Aš, tek svršeni srednjoško­lac, približio je najboljeg sveta na korak od kapitulaci­je u drugom kolu “Srpska opena”. Rezultat 6:7, 6:3, 6:2 možda to ne govori, ali Novak zna da su dve-tri lopte rešile pitanje meča koji ga je odveo u četvrtfina­le turnira serije 250 u Banjaluci.

Francuz sada nije uspeo, međutim, Đoković je svestan da ga iza ugla čeka neki drugi 18-godišnjak, neki drugi Van Aš... i da će ih biti sve više. Ako pogledamo ATP listu, prosek igrača u top 10 je 24,1 godina. Novak će za mesec dana da proslavi 36. rođendan. U 20 najboljih, samo su dvojica starija od 30 godina, on i Rafa Nadal. Karlos Alkaras ima 19 godina, koliko i Holger Rune, Van Aš 18...

- Normalno je očekivati da će da niknu novi, mladi igrači. Smena generacija je normalna stvar kako i sportu generalno, tako i u tenisu iskren je Đoković.

Koliko onda još može Novak? Svaki peti teniser u 100 na ATP listi je stariji od 30 godina. Međutim, osim Đokovića i Nadala, ostali ne igraju neku važnu ulogu, ni Vavrinka, ni Čilić, ni Marej, ni Bautista Agut, ni Izner... Fizički, Novak je spremniji od većine mlađih igrača. Na taj način je i dobio Van Aša, koji se, na kraju, umorio. Zato i ne čudi da teniski stručnjaci smatraju da Đoković u nogama ima bar još dve-tri kvalitetne sezone.

Ali, šta je sa laktom? Da podsetimo, naš najboji teniser sveta se 2017. dugo mučio sa bolom. Šest meseci je pokušavao da izbegne operaciju, nije uspeo...

- Borio sam se s ovom povredom poslednje dve godine, a tokom tog vremena posetio sam brojne lekare. Istinu da kažem, bilo je mnogo različitih opcija, dijagnoza, predloga... Nije mi bilo lako da odaberem na koji način ću se boriti s ovim. Prošle sezone sam pauzirao šest meseci, nadajući se da ću se u potpunosti oporaviti, ali nažalost i dalje sam osećao bolove - rekao je Novak u februaru 2018, posle operacije lakta.

Lakat se ponovo “javio” u Monte Karlu, a Đoković je protiv Van Aša igrao sa zaštitnim rukavom. Posle izgubljeno­g prvog seta, skinuo je bandažu i “pustio ruku”.

- Izdržao je, nije idealno, a ni ovakvi uslovi nisu dobri za zglobove. Zdrav sam i željan novih pobeda - podvukao je on.

Novak je odmah rekao da mu ne odgovaraju ovakvi uslovi, natopljena i prespora šljaka, u kojima ne može brzo da pronađe ritam.

- Nije uvek ljubav kada je šljaka u pitanju, bar ne u mom slučaju. Te uvodne nedelje u sezoni na šljaci su za mene najizazovn­ije. Ne igram na željenom nivou, on dolazi oko Rima i Rolan Garosa. A to je zapravo i ono što želim. Da odigram svoj najbolji tenis na Rolan Garosu jer je to cilj.

Đoković je i prošle godine, na “Srbija openu”, odigrao četiri izuzetno teška, naporan i dugačka meča. Na startu, sa Đereom, igrao je tri sata i 22 minuta, a ukupno 10 sati i osam minuta. Poređenja radi, dva sata i 55 minuta bilo mu je potrebno da u finalu Australija­n opena u januaru pobedio Stefanosa Cicipasa.

Novaku su potrebni kraći mečevi, jer direktno iz Banjaluke putuje u Madrid, odatle u Rim, a zatim, posle nedelju dana pauze, sledi Rolan Garos i istorijska borba za 23. grend slem trofej. U najboljem slučaju, od danas i četvrtfina­la “Srpska opena” do potencijal­nog finala Rolan Garosa, očekuje ga ukupno 22 meča... za 51 dan...

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia