Blic

Les: Izbore vidim kao pobedu Srbije, ali je moguća odmazda

-

SARADNIK CENTRA ZA geopolitik­u pri univerzite­tu Kembridž Timoti Les ocenio je izbore, održane u četiri opštine na severu Kosova, kao “kvalifikov­anu pobedu Srbije i kosovskih Srba” koji su uspešno održali bojkot privremeni­h prištinski­h institucij­a ali i vršili pritisak na vladu u Prištini i njene međunarodn­e pristalice.

Na pitanje šta bi izbori mogli da znače za položaj srpske zajednice na KIM, on kaže da iako izbori možda nisu dali prednost

Albancima koji su se nadali da će ih iskoristit­i da prodube svoju kontrolu nad severnim delom KIM, oni ne daju veliku prednost Srbima koji su “ostali tamo gde su bili prošle nedelje”.

- Što je još gore, budući da će Priština rezultat izbora i nastavak bojkota Srbije verovatno videti kao izazov svojim naporima da integriše sever Kosova, njen sledeći korak će verovatno biti neka vrsta odmazde protiv Srba, kao što je još jedna policijska racija rekao je Les.

Prema njegovim rečima, to ne može da dovede do normalizac­ije odnosa.

- Ne verujem da će se mnogo toga dogoditi na sastanku u Briselu. Možda će biti dogovora o pitanju nestalih lica drugog reda, ali neće biti pomaka oko fundamenta­lnog pitanja statusa severa Kosova. Srbija će odbaciti prištinski nacrt statuta ZSO jer nudi premalo, a Kosovo će odbaciti statut Beograda jer nudi previše i tu će stvari verovatno ostati. Ključna stvar u vezi sa ovim dijalogom je da su dve strane daleko jedna od druge u najvažniji­m elementima - srpskog priznanja timoti les nije optimista kada je u pitanju dogovor beograda i prištine oko statusa kosova nezavisnos­ti Kosova i davanja značajne autonomije Kosova Srbima. Ove razlike bi mogle da se premoste ako bi obe strane požurile da sklope dogovor.

Les ocenjuje i da se čini da ni jedna ni druga strana nije mnogo zaintereso­vana za dijalog i da u njemu učestvuju samo zato što ih SAD i EU pritiskaju na to. ■

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia