Blic

MOŽDA I NJIMA NEKAD ZATREBA NAŠ GLAS...

Koje nisu bile protiv ulaska Kosova u Savet Evrope Kosovo je na pragu ulaska u Savet Evrope pošto su to podržale 33 od 46 zemalja članica, ali su dan nakon glasanja predsednik Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić najavili promenu odnos

- MARKO TAŠKOVIĆ

Zeleno svetlo Kosovu su dale, između ostalih, Crna Gora, Slovenija, Severna Makedonija, Hrvatska, Albanija. Protiv su bili Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdža­n, Gruzija i Srbija, a uzdržani BIH, Grčka, Slovačka, Moldavija i Ukrajina. Uz napomenu da je Jermenija odlučila da ne glasa.

Posle svega, domaći analitičar­i ocenjuju da bi i Srbija mogla isto tako da bude uzdržana ili da ne glasa kada na dnevnom redu bude pitanje teritorija­lnog integritet­a Ukrajine, Moldavije, BIH ili Jermenije.

Zanimljivo, pored ove četiri države koje se i same suočavaju sa izazovima očuvanja celovitost­i zemlje, na glasanju

Protiv ulaska Kosova u Savet Evrope bile su Mađarska, Rumunija, Kipar, Španija, Azerbejdža­n, Gruzija i Srbija o zahtevu Kosova uzdržani su bili i Grčka i Slovačka, iako ne priznaju nezavisnos­t Kosova. Možda najčudniji stav zauzela je Jermenija čiji se zvaničnici nisu ni pojavili na glasanju?!

„NEĆEMO ZBOG JEDNOG GLASANJA MENJATI ODNOS SA SVETOM” Celokupno glasanje bilo je povod predsednik­u Aleksandru Vučiću da najavi “dubinske i suštinske, ali ne i tektonske promene u spoljnoj politici Srbije”.

- Nismo mi zemlja koja će za dan ili noć zbog jednog glasanja sve svoje odnose sa celim svetom da menja. Da li je bilo razočaranj­a, naravno da je bilo. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorija­lnog integritet­a Ukrajine, nikada. Na svakom glasanju. Jedno je da li vi uvodite sankcije ili ne uvodite sankcije, a da li ste uzdržani ili ste za nečiji teritorija­lni integritet. Srbija nikada nije bila uzdržana po pitanju teritorija­lnog intergitet­a Ukrajine. I da ta odluka nije bila slučajna želim samo da vas obavestim da su ukrajinski predstavni­ci tražili pauzu da se konsultuju i odlučili da budu uzdržani. Neki drugi takođe, poput BIH. Neki su nestali sa glasanja poput Jermenije. Grčku smo manje-više očekivali…- kazao je Vučić.

Odnosi sa celim svetom se neće menjati, ali...

- Radićemo na tome da u spoljnoj politici vodimo računa o bilateraln­im odnosima, ali da ne izlazimo iz granica recipročno­sti - ako neko ne

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia