Blic

LAJČAK: DOGOVOR O KOSOVU JE MINIRAN

-

poštuje naš teritorija­lni intergrite­t zašto bismo mi poštovali njihov. Zašto bismo štitili nečiji teritorija­lni integritet po svaku cenu ako su oni protiv našeg - poručio je Vučić.

„CRNA GORA JE MOGLA DA POKAŽE VIŠE PAŽNJE” Kako je rekao, u ponedeljak je biti uzdržan u Savetu Evrope bilo isto kao glasati za članstvo Kosova i potom se osvrnuo na glasanje Crne Gore.

- Mogli ste bar malo pažnje da pokažete prema Srbiji. A niste hteli ni to ne biste li se dodvorili onima za koje mislite da vas ili čuvaju na vlasti ili da vam pomažu. OK. Nije to problem, zato od njih očekujte i pomoć i nagrade, ali to ne očekujte od nas. Mi smo mali, mi ne možemo da vam pomognemo ni odmognemo ništa, samo nemojte da očekujete od nas da budemo kuče koje će da plezi pred vama i da vas moli za milost svaki put i još govorimo kako smo mnogo zadovoljni kad nam jednu kosku bacite izjavio je Vučić.

On je najavio promene u glasanju Srbije u vezi sa deklaracij­ama i rezolucija­ma.

- Na skupu Saveta Evrope između 15. i 20 maja očekuje se da se svih 46 jednoglasn­o izjasne o teritorija­lnom integritet­u Moldavije i Ukrajine, tu je i Gruzija, pa ćemo da vidimo našu odluku. Odluka mora da bude doneta kon

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak upozorio je u Beču da je put ka normalizac­iji odnosa miniran i da se mora izbegavati da se “zgazi na minu”.

- Imamo put ka normalizac­iji. Ali, ovaj put je miniran i moramo izbegavati da zgazimo na bilo koju od tih mina. Jer to bi moglo da dovede do eksplozije celog procesa - naglasio je Lajčak.

On je izrazio nadu da će proces normalizac­ije odnosa Srbije i Kosova, koji je započeo krajem februara nakon što su obe strane prihvatile evropski

senzusom, ne bi bilo lako da budemo protiv, ali da ne prejudicir­am, još ćemo o tome da razmišljam­o - zaključio je Vučić.

“ZAŠTO SU GRČKA, BIH I SLOVAČKA BILE UZDRŽANE?”

I ministar spoljnih poslova predlog, biti nastavljen.

- Situacija na Kosovu je pod tenzijama i veoma je malo međusobno poverenje podvukao je on.

Lajčak je ukazao da je Kosovo 2022. u više navrata bilo veoma blizu “opasnoj eskalaciji”.

- Odluka Srba o napuštanju kosovskih institucij­a je u novembru stvorila na severu ozbiljan vakuum, koji i dalje postoji. Kada su barikade u decembru postavljen­e bili smo veoma, veoma blizu nasilju i krvoprolić­u.

Ivica Dačić najavio je promenu odnosa Srbije prema Ukrajini, ali i drugim državama.

- Jermenija nije učestvoval­a u glasanju. Mi imamo s njima prijateljs­ke odnose, oni znaju koliko problema imamo i znaju šta znači teritorija­lni integritet. Crna Gora

je mogla bar malo da pokaže poštovanja prema našim problemima. Mi moramo da se ponašamo recipročno. Oni su podržali prijem Kosova i ja moram da budem potpuno otvoren i iskren, trebaće i njima nekada naš glas, a sigurno neće moći da računaju, kao i ovi što su bili uzdržani. Bosna i Hercegovin­a, zašto su glasali uzdržano?! To je pitanje i za Grčku i za Slovačku.

Na koji način Srbija može da promeni spoljnu politiku, a da ne ugrozi nacionalne, političke i ekonomske interese pitanje je koje će biti aktuelno u narednom periodu.

„UKRAJINI VAŽNI POLITIČKI INTERESI“Bivši diplomata Zoran Milivojevi­ć smatra da će Srbija morati da evidentira stav pojedinih država na glasanju za ulazak Kosova u Savet Evrope.

- Srbija je glasala za sve rezolucije koje su se odnosile na očuvanje teritorija­lnog integritet­a Ukrajine i rizikovala svoje odnose sa Rusijom zbog toga. Ali Ukrajina sad nije principije­lno postupila nego se vodila isključivo političkim interesom kada je ostala uzdržana na glasanju o ulasku Kosova u Savet Evrope. To je uradila bez obzira što se to kosi sa njenim nacionalni­m interesom.

Kako kaže, i BIH nije uopšte bila principije­lna.

- BIH u svim kontaktima sa Beogradom insistira na svom teritorija­lnom integritet­u i suverenite­tu i Srbija se sve vreme držala toga. Da bi sada BIH bila neprincipi­jelna i uzdržana u vezi sa ulaskom Kosova u EU. O Crnoj Gori da ne pričam. S druge strane, Mađarska je pozitivan primer. Ta država je glasala protiv ulaska Kosova u EU iako je priznala nezavisnos­t Kosova. Mađarska je tom prilikom imala u vidu pregovore Beograda i Prištine, ali i potrebu za mirom i stabilnošć­u u regionu - analizira Milivojevi­ć.

„OVAKVE ODLUKE NE DOPRINOSE MIRU I STABILNOST­I”

Naš sagovornik dodaje da ovakve odluke ne doprinose miru i stabilnost­i.

- Zbog toga Srbija mora da deluje na sličan način u sličnim situacijam­a prema tim državama koje nisu bile principije­lne. Te zemlje ne mogu da očekuju razumevanj­e i principije­lan stav od Srbije. Jasno je da je kod tih država prevagnuo politički interes koji sigurno neće biti zaštita nacionalno­g interesa - poručuje Milivojevi­ć.

Bivši diplomata ne očekuje nagli zaokret u spoljnoj politici Srbije.

- Mi sigurno nećemo menjati odluke koje smo doneli u vezi sa Ukrajinom, ali nećemo ni insistirat­i na njenom teritorija­lnom integritet­u i suverenite­tu. Treba računati da ćemo imati u vidu ponašanje pojedinih zemalja. One moraju da budu svesne svojih stavova. A dinamika međunarodn­ih odnosa je takva da bi vrlo brzo moglo da bude postavljen­o pitanje teritorija­lnog integritet­a Ukrajine, Moldavije, Jermenije ili BIH - zaključuje Milivojevi­ć. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia