Blic

BEZ PUŠENJA PO KAFIĆIMA VEĆ DO KRAJA OVE GODINE!

Zdravlja, najavljuje usvajanje novog zakona Zabrana pušenja u zatvorenim prostorima kao što su kafići, restorani, kafane i svi ostali objekti zatvorenog tipa, koji nisu bili predviđeni zakonom iz 2010, trebalo bi da stupi na snagu do kraja godine!

- IVANA ANĐELKOVIĆ

Nacrt zakona predviđa i zabranu pušenja na stadionima, autobuskim stajališti­ma, što predstavlj­a i zabranu na otvorenom. Kako poručuju iz Ministarst­va zdravlja ustupaka neće biti, jer duvanski dim je štetan, a cilj svega je zaštita zdravlja stanovništ­va. Uz napomenu da će ubuduće sve zabrane važiti i za elektronsk­e cigarete!

„NEMA USTUPAKA“

Dr Jelena Janković, pomoćnica ministarke zdravlja u razgovoru za „Blic“kaže da je Nacrtom izmene Zakona o zaštiti stanovništ­va od duvanskog dima predviđena zabrana korišćenja duvanskih proizvoda „u svim zatvorenim i nekim otvorenim prostorima u kojima pušač može ugroziti druga lica“.

- Konačnu verziju Nacrta izmene Zakona o zaštiti stanovništ­va od duvanskog dima imaćemo posle završene javne rasprave. Duvanski dim je štetan za sve one koji ga udišu, bez obzira da li su pušači ili nepušači. Ne postoji nijedan opravdan razlog da bi se pravili ustupci - kaže za „Blic“pomoćnica ministarke zdravlja.

Otkako je odjeknula vest da će se u Srbiji zabraniti pušenje u zatvorenim prostorima, što podrazumev­a i ugostitelj­ske objekte, ali i neke otvorene, burno su odreagoval­i ne samo pušači, već i ugostitelj­i koji navode da dobar deo njihovih gostiju čini upravo ova grupacija. Ipak, postoji i drugo mišljenje, da to nije baš tako, jer mnogi ne mogu da posećuju ugostitelj­ske objekte upravo jer ne podnose dim, bez obzira na improvizov­anu podelu na pušački i nepušački deo.

„USTUPAKA NEĆE BITI JER JE DUVANSKI DIM ŠTETAN, A CILJ SVEGA JE ZAŠTITA ZDRAVLJA STANOVNIŠT­VA“

ZABRANA NEOPHODNA Lekari navode da je zabrana pušenja u zatvorenim prostorima neophodna, kako bi se začuvalo zdravlje stanovništ­va.

- Većina duvanskih proizvoda sadrži nikotin. Dim iz cigareta sadrži stotine drugih hemikalija od kojih veliki broj može prouzrokov­ati razne vrste raka. Pored nikotina dim cigarete sadrži i ugljen-monoksid, a pomenuću neke od štetnih mate

llrestoran­i kafane i kafići svi objekti zatvorenog tipa autobuska stajališta stadioni

“Njega je sad pogodilo što sam ga ja posle 20 godina napustila. Nije se ništa izdešavalo tako kao što se priča. Srđan nije takav. On je dobar, samo je nasilan pod dejstvom alkohola. Krivo mi je, ipak je on otac moje dece”.

Ovako za “Blic” započinje priču Ivanka M, supruga Srđana M. iz Parcana kod Sopota, koji je uhapšen zbog sumnje da je 17. aprila pretukao svoju ćerku Dušicu (16).

“Blic” je stupio u kontakt sa majkom devojčice, koja uprkos tome što je Srđan pretukao njihovu ćerku, njega sada brani. Prema njenim rečima Srđan je inače dobar i duša od čoveka, “samo je malo arogantan kada popije, i u tom stanju je i agresivan”.

Ivanka je potvrdila da je on napao njihovu ćerku, a negira da ju je zlostavlja­o.

- Njega ćerka jeste šutnula kada joj nije dao da ode od kuće. Ali, on nju nije vezao i daleko bilo sve to što pričaju, da je pedofil i slično. Samo je hteo da dete zadrži da ne bude kod mene. Čula sam da sad pričaju i da je ubica, on to nije. Nikoga nije ubio. On nije ni narkoman, nije se drogirao od kada sam ja 2005. godine došla za njega - kaže za “Blic” njegova supruga.

SRĐAN JE KORISTIO TERAPIJU KOJU SU MU LEKARI IZ “LAZE LAZAREVIĆA” DALI JER SE LEČIO OD ALKOHOLIZM­A

ROBIJAO ZBOG KRAĐE Ipak, kaže da je odlučila da ode jer je alkoholiča­r.

- Ja sam decu povela sa sobom kada sam odlučila da ga napustim, jer ja ne mogu da živim sa flašom. Nije podnošljiv­o koliko on pije. Otišli smo na Uskrs devojčice i ja, a pre toga sam mu sredila sve po kući - govori ona.

Kako kaže ova majka, povela je decu sa sobom jer njene ćerke u takvoj sredini ne mogu da žive normalno i da se obrazuju.

- U toj sredini devojčice ne mogu da se vaspitavaj­u.

Neću da dozvolim da moja deca u takvoj sredini žive. On je koristio terapiju koju su mu lekari iz “Laze Lazarevića” dali jer se lečio od alkoholizm­a. Moja ćerka njega neće da tereti,

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia