Blic

M*da, mali!

Sve što treba da znate o putovanju pred prvomajske praznike

- STEFAN KOJIĆ novinar

Znate onu scenu iz “Nebeske udice” kada Siske (Nikola Đuričko) igra basket protiv ćaleta (Irfan Mensur) i matori mu uvali lakat, šutne, pogodi i kaže: M*da, mali? Vratićemo vas u 1999. godinu samo da bismo zapravo videli šta je Željko Obradović uradio skoro 24 godine kasnije od jednog igrača. I ne, ne treba da sklonite decu od ovakvih reči, već da im pokažete šta zapravo treba da imaju da bi uspeli u životu koji ih neće maziti. Partizan je ove sezone u košarci varirao od ponora do sjaja, a kad su dostigli cilj i završili među osam najboljih, pokazali su zapravo šta imaju. Neko bi rekao da se nešto vuče po podu Kevinu Panteru, koji je izgleda shvatio zašto je kapiten, zašto je vođa jednog tima i zbog čega može da uradi i ono što se od njega nekada i ne očekuje. Recimo, da utiša Madrid trojkom u poslednjoj sekundi. Shvatio je da mora on, iako su svi gledali zašto Lesor prenosi loptu, ona je ipak stigla do čoveka kojem nije bilo prvi put da preuzme odgovornos­t i pokaže ko je i šta je. Iako ga svi znaju, iako su možda i navijači u hali znali da će da pogodi, on je to na kraju šmekerski proslavio - hladno, kao da je svakodnevi­ca isprašiti Real usred Madrida. Partizan ima Željka Obradovića, čoveka koji je velik koliko i evropska košarka, ima fantastičn­e košarkaše koji su “nadošli” pre ili kasnije, ali ima i ono što je svakom timu potrebno, a to je vođa. Panter je taj koji ima svoje ja na parketu, spoj hrabrosti i bezobrazlu­ka da dođe na mesto gde se ne očekuje pobeda i režira jednu lepu tragediju Špancima. Možda je i suđeno da se nešto veliko dogodi protiv španskog kluba, ako se setimo šta je Željko pre mnogo godina radio Huventudu. I, gle slučajnost­i, tada je jedan čaroban momak u poslednjoj sekundi isto imao m*da i pogodio trojku, ime mu je Saša Đorđević. Pored talenta, znanja, tehnike..., ipak hrabrost kad je najvažnije pokazuje koliko ste veliki. Da dotuče rivala koji je na kolenima. Da objasni neke stvari kako to srpski klub može da pobedi velikana. Jer je i sam velikan. A Panter? On samo treba da nastavi da šutira ovakve trojke.

Neko bi rekao da se nešto vuče po podu Kevinu Panteru, koji je izgleda shvatio zašto je kapiten, zašto je vođa jednog tima

TRST

putovanja biraju da idu sopstvenim kolima, ali bi pre odabira destinacij­e, a posebno polaska na put, trebalo da se informišu o dužini puta, cenama benzina i putarina, ali i gužvama koje ih eventualno očekuju na putevima zbog radova ili granicama zbog navale turista.

Kako je “Blic” ranije izračunao, putovanje od Beograda do Budimpešte automobilo­m (benzin i putarine u oba pravca) koštaće vas 94 evra, do Herceg Novog 95, Poreča i Trsta 115, Beča 149, Soluna 165, Istanbula 185, Venecije 219, a do Atine 333 evra.

Putovanje na domaće destinacij­e, s obzirom na to da je kraće, samim tim je i jeftinije. Za gorivo i putarine do Zlatibora i nazad nephodno je izdvojiti 51 evro, do Kopaonika 58, a do Vrnjačke Banje 44 evra. U svim slučajevim­a koristeći auto-put, mada je moguća i druga, sporija, ali nešto jeftinija varijanta.

BENZIN DŽABE U TURSKOJ, PAPREN U GRČKOJ I ITALIJI

Ne treba zaboraviti ni da je pre manje od mesec dana stupio na snagu novi cenovnik putarina u Srbiji, sa poskupljen­jem od 14 odsto. Tako će vas po novom put od

- Za vikend se očekuje prijatno toplo vreme uz moguće pljuskove. Početkom maja je i dalje moguće jače pogoršanje, ali njegov intenzitet još nije poznat, signal za moguće otopljenje se javlja tek posle 8. maja.

Kako dodaje, “narednih dana će se znati koliko će to pogoršanje vremena biti intenzivno”

- Sve do oko 8. maja stoji signal za prohladno vreme, dok bi zatim moglo uslediti otopljenje. Tokom prvomajski­h praznika biće kišnih i sunčanih intervala - zaključio je Čubrilo.

Sve u svemu 1. maj ove godine neće biti ni među najtopliji­ma, ni među najhladnij­ima. Klasičan prosek. A u meteorološ­kim analima ostalo je upisano da smo 2003. imali uranak na 30,1 stepen, 2012. na “samo” 30,0, dok je apsolutni rekord u srpskoj prestonici registrova­n 1.5.2013. kada je živa u termometru 1. maja dostigla čak 31,5 stepeni!

Na drugoj strani imali smo i prave zimske temperatur­e za uranak. Istina pre više od jednog veka. Naime, 1. 5. 1902. maksimalna temperatur­a u Beogradu iznosila je, verovali ili ne, samo 1,9 stepeni. U meteorološ­kim analima ostao je upisan i 19. 5. 1996. kao najtopliji majski dan svih vremena u Beogradu sa 34,9 stepeni.n

U noći između 30. aprila i 1. maja suvo, ali tokom dana će uslediti naoblačenj­e sa kišom i pljuskovim­a

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia