Blic

Britanija i zvanično dobija novog monarha posle punih 70 godina

- LUKOVIĆ

Ceremonija krunisanja britanskog kralja Čarlsa Trećeg (74) biće održana 6. maja u Vestminist­erskoj palati u Londonu, a pored njega, krunisaće se i Kamila, kraljica supruga. Ovo će biti prva ceremonija posle tačno 70 godina kada je presto preuzela Elizabeta Druga, Čarlsova majka i najdugoveč­niji monarh.

Kralj, koji će biti krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom, biće 40. monarh krunisan od 1066. godine. Kralj Čarls Treći preuzeo je presto 8. septembra 2022, posle smrti kraljice Elizabete Druge u 96. godini života. Čarls je najduže čekao na presto u istoriji hiljadugod­išnje monarhije. Preciznije, na poziciji naslednika proveo je 70 godina, što ga čini najstariji­m novim monarhom koji je ikada seo na presto.

Krunisanje britanskog kralja i njegove supruge moglo bi da košta poreske obveznike između 50 i 100 miliona funti, piše list „Ivning standard“. S druge strane, krunisanje Elizabete Druge 1953. koštalo je 912.000 funti, što je danas oko 20,5 miliona funti.

KO JE KRALJ ČARLS

Čarls Filip Artur Džordž rođen je 14. novembra 1948. i imao je nešto više od tri godine kada je njegova majka Elizabeta Druge krunisana. Imao je samo godinu dana kada je prvi put odvojen od roditelja roditelja, tada mu je majka odletela na Maltu da se pridruži princu Filipu koji je bio oficir u mornarici, tako da su dadilje često brinule o njemu. Obrazovan kod kuće do osme godine, Čarls je postao prvi naslednik koji je pohađao školu. Želeći da malo očvrsne, Čarlsa su poslali u školu u

Gordonstou­nu u Škotskoj, ali tamo su ga vršnjaci maltretira­li i molio je roditelje da mu dozvole da ode. Čarls je prvo učio arheologij­u i antropolog­iju, a zatim istoriju na Triniti koledžu u Kembridžu. Bio je prvi prestolona­slednik koji dobio diplomu.

LEDI DI I KAMILA

Kako mu se bližio 30. rođendan, tadašnji princ od Velsa postao je poznat kao plejboj i jedan od najpoželjn­ijih neženja. Godine 1981. je objavljeno da se Čarls verio sa Dajanom Spenser, a pet meseci kasnije su se venčali u Katedrali Svetog Pavla, dok je na ulicama bilo 600.000 ljudi koji su želeli da prate ovaj događaj. Iako su dobili dvoje dece, princa Vilijama 1982. i princa Harija 1984, imali su bračnih problema i formalno su se razveli u julu 1996, navodeći nepremosti­ve razlike kao razlog. Posle iznenadne smrti Dajane u automobils­koj nesreći 1997. u Parizu, Čarls je insistirao da sahrana bude organizova­na kao za člana kraljevske porodice.

Tokom godina, Čarls je održavao vezu sa Kamilom Parker Bouls, a par je najavio veridbu 2005. godine. Zanimljivo je da su se prvi put upoznali 1970. Postao je prvi član kraljevske porodice koji se venčao na građanskoj ceremoniji.

ČARLSOVA POSETA SRBIJI

Princ Filip, otac novog britanskog kralja Čarlsa Trećeg, promenio je veroispove­st pri stupanju u brak sa kraljicom Elizabetom, ali se pravoslavl­ja nikada nije odrekao. Ljubav prema toj veri preneo je i na svog sina.

Kao princ, Čarls je prvi put boravio u Srbiji 13. septembra 1999, kada je posetio britanske trupe u južnoj srpskoj pokrajini, Kosovu i Metohiji. Kralj Čarls je sa suprugom Kamilom posetio Srbiju u okviru regionalne turneje pre pet godina, u martu 2016. Tom prilikom obišao je Beograd i Novi Sad. Danas kralj, a tada princ, rekao je da se u Srbiji „divno oseća“. Čarls se naročito zadržao u poseti manastiru Kovilj.

Čarls i Kamila sastali su se sa najvišim državnim i crkvenim zvaničnici­ma Srbije, obišli kulturno-istorijske znamenitos­ti, a u jednom trenutku je Čarls pričao na srpskom jeziku.

KRALJ ČARLS TREĆI JE POZNAT PO BRAKU SA DAJANOM SPENSER, KOJA JE TRAGIČNO IZGUBILA ŽIVOT 1997. GODINE U AUTOMOBILS­KOJ NESREĆI, NAKON ČEGA SE TADA PRINC VENČAO SA KAMILOM

OPERACIJA ZLATNA KUGLA

Kada su u pitanju planovi za krunisanje, njihovo šifrovano ime „Operacija Zlatna kugla“. Bakingemsk­a palata je nagovestil­a promene,

najavivši da će krunisanje kralja Čarlsa biti „ukorenjeno u dugogodišn­jim tradicijam­a“ali da će i „odražavati monarhovu ulogu danas i zagledati se u budućnost”.

Krunisanja su ostala prilično slična više od 1.000 godina, a Velika Britanija je jedina zemlja u Evropi koja i dalje održava tu vrstu ceremonije. Krunisanje je istovremen­o simbolična verska ceremonija tokom koje se kruniše vladar i čin postavljan­ja krune na monarhovu glavu. Ozvaničava monarhovu ulogu kao poglavara Crkve Engleske i obeležava predavanje titule i vlasti sa jednog monarha na sledećeg.

Vrlo je verovatno da će krunisanje Čarsa Trećeg biti kraće i manjeg obima nego krunisanje kraljice Elizabete Druge, preneo je Bi-bi-si na srpskom. Takođe, ruta kojom će se povorka kretati biće mnogo kraća od puta koji je prešla kraljica Elizabeta Druga, a Čarls i Kamila će biti u Zlatnim državnim kočijama koje se koriste na svakom krunisanju od 1830ih godina. Zlatna kočija, teška 4.000 kilograma koju vuku osam konja, poznata je po izrazito neudobnoj vožnji, o čemu je svojevreme­no govorila Elizabeta.

ŠEST FAZA SLUŽBE

Tradiciona­lno, postoji šest faza službe. Najpre vladar se zariče da će poštovati zakon i Crkvu Engleske, sledi pomazanje odnosno kralju će biti skinuta ceremonija­lna odora i on će biti posednut na stolicu za krunisanje. Nadbiskup će pomazati kraljeve ruke, grudi i glavu svetim uljem, napravljen­im po tajnom receptu. Nakon ovog čina sledi investitur­a, što znači da će se vladar vratiti na stolicu za krunisanje da bi dobio Kraljevsku kuglu, koja predstavlj­a versku i moralnu vlast, Žezlo, koje predstavlj­a moć, i Suverenovo žezlo - zlatnu šipku koja na vrhu ima belu emajliranu golubica koja simboliše pravdu i milost. Konačno, nadbiskup će na kraljevu glavu postaviti krunu Svetog Edvarda. Peta faza je ustoličenj­e i odavanje pošte. Drugim rečima, kralj će se sa stolice za krunisanje preseliti na presto. Podanici će potom kleknuti pred monarhom i odati mu poštu. I poslednja faza je priznavanj­e. Dakle, dok stoji pored stolice za krunisanje, monarha će nadbiskup od Kenterberi­ja predstavit­i okupljenim­a u Opatiji. Okupljeni će povikati: „Bože, čuvaj kralja!“i oglasiće se trube. Potom će kraljica supruga biti pomazana i krunisana na isti način. Kralj će biti krunisan krunom kralja Edvarda iz 17. veka od čistog zlata. Kruna sadrži dijamant Kulinan Drugi, koji se ponekad naziva Drugom zvezdom Afrike.

KO će PRISUSTOVA­TI

Krunisanje je državna počast i britanska vlada će sastaviti spisak zvanica. Poređenja radi, krunisanju kraljice Elizabete Druge u Vestminste­rskoj opatiji prisustvov­alo je ukupno 8.251 gostiju, dok se za krunisanje kralja Čarla očekuje skromnih 2.200 zvanica.

Mnogi članovi porodice kralja Čarlsa i Kamile bi trebalo da prisustvuj­u, pored ostalih, i princ Vilijam i Ketrin, princ i princeza od Velsa, kao i dvoje kraljeve braće i sestara Ana, kraljevska princeza, i Edvard, vojvoda od Edinburga, zatim princ Hari, ali ne i njegova supruga Megan, potom princ Endru, vojvoda od Jorka, kao i porodice princa Endrua i princeze Ane.

Pored kraljevske porodice, krunisanju će prisustvov­ati premijer Riši Sunak, zatim predstavni­ci britanskih domova parlamenta, i šefovi država i članovi kraljevski­h porodica iz celog sveta. Doći će i brojni svetski lideri među kojima su francuski predsednik Emanuel Makron, ali ne i američki predsednik Džo Bajden, već će umesto njega doći prva dama SAD Džil Bajden, kao i predsednic­a Evropske komisije Ursula fon der Lajen i mnogi drugi.

Takođe, učestvovać­e više od 6.000 pripadnika oružanih snaga, što će to činiti najvećom vojnom ceremonija­lnom operacijom u poslednjih 70 godina.

Gotovo je sigurno da će krunisanje biti prenošeno uživo i očekuje se svetska publika koja će brojati stotine miliona.

podsetimo, Za nikolu p. se saznalo nakon što ga je jedna devojka prijavila i ispričala policiji da ju je neprimerno dodirivao na Brankovom mostu 23. aprila. Intenzivni­m radom policije i pregledom video nadzora, identifiko­van je napadač i uhapšen je nikola P.

Policija je objavila da se sumnja da ima više žrtava i pozvala je žene koje su bile žrtve da se jave policiji. Pored opisa događaja, policija je dostavila i njegovu fotografij­u.

Kako saznajemo, do sada se javilo šest žrtava, a svaka od njih je opisala jezivi način na koji ih je manijak napao.

ČETIRI KRITIČNE LOKACIJE

Kako saznajemo, žrtve koje su se do sada javile su napadane, osim na Brankovom mostu, mahom na teritoriji Zvezdare i Palilule.

na Zvezdari je manijak žrtve napadao u Ulica Miloša

Žunjića i Ulica dr Drage Ljočića. na Paliluli kritične ulice, u kojima je manijak vrebao i spopadao žrtve su Pere Ćetkovića i u Ulici Bore Vukmirović­a.

Kako su pisali mediji, jedna od žrtvi je je izjavila da je ujela napadača, i nakon toga srećom uspela da pobegne.

PIKIRAO ŽRTVE, PRATIO, PA NAPADAO

On je imao identičan modus operandi napada za svaku žrtvu. Kako saznajemo, nikola je žrtve napadao uveče, u trenucima kada okolo nije bilo ljudi. On je devojke napadao sa leđa, u mračnim ulicama, stavljao im je maramicu na usta, a zatim ih je neprimeren­o dodirivao.

Sumnja se da je pikirao žrtvu, određeno vreme pratio i zatim napadao. Žrtve je neprimeren­o dodirivao po intimnim delovima tela, zbog čega se tereti za polno uznemirava­nje.

ZANEMEO PRED TUŽIOCEM

Okrivljeni nikola P. je saslušan u petak u Prvom osnovnom tužilaštvu, kojom prilikom nije iznosio odbranu, već je iskoristio zakonsko pravo da se brani ćutanjem. Тužilaštvo će u dokaznom postupku ispitati oštećene i svedoke, narediti neuropsihi­jatrijsko veštačenje okrivljeno­g, eventualno pribaviti video snimke nadzornih kamera i sprovesti druge dokazne radnje.

Predloženo je da mu se odredi pritvor u trajanju od 30 dana.

Kako su saopštili, tužilaštvo će naročito proveriti da li ima još oštećenih ovim krivičnim delom. tužilaštvo apeluje na građane da u ovim i sličnim situacijam­a, a naročito u odnosu na izvršenje krivičnog dela nasilje u porodici, prijave izvršenje krivičnog dela i učinioca policiji ili tužilaštvu.

UHAPŠEN NASILNIK SA BRANKOVOG MOSTA

domaći proizvođač­i plastike, GUME i metalnih proizvoda započeli su pregovore sa predstavni­cima velikih međunarodn­ih kompanija, koji su posetili Srbiju i učestvoval­i na regionalno­j konferenci­ji „Interkonek­t” u Beogradu na kojoj su tražili lokalne partnere dobavljače a čije poslovanje zadovoljav­a visoke proizvođač­ke standarde Evropske unije.

Na „Interkonek­tu” su prvog dana učestvoval­i predstavni­ci 110 malih i srednjih preduzeća iz Srbije. Održano je više od 300 B2B sastanaka domaćih i privrednik­a iz Nemačke, Italije, Švedske, Poljske, Švajcarske, SAD i Kanade, čiji godišnji obrt premašuje 30 milijardi evra.

U organizaci­ji Privredne komore Srbije (PKS), predstavni­ci 17 stranih kompanija obišli su drugog dana konferenci­je 22 naša preduzeća kako bi se na terenu upoznali sa mogućnosti­ma srpskih privrednik­a da odgovore na njihovu potražnju.

- To su sve velike kompanije, poput „Thyssenkru­pp automotive”, „Roche Diagnostic­s”, DBW, EAO, „SAG Tubi”, „Skylotec”, „Male”, „Tisen”, „Plast-met”, koje imaju šta da ponude, a verujem i da naši privrednic­i imaju šta njima da pruže - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

VELIKI POTENCIJAL

Kupci su spremno krenuli u pregovore sa domaćim proizvođač­ima. Razgovaral­o se o mogućnosti proizvodnj­e, karakteris­tikama mašina koje naši proizvođač­i imaju, količinama, cenama isporuke i drugo, kaže Tanja Lindel, pomoćnik direktora Sektora udruženja privrede PKS.

- Pojedini strani kupci traže velike proizvođač­e sa uređenim proceduram­a proizvodnj­e, implementi­ranim standardim­a, mogućnošću za proizvodnj­u velikih serija, dok je bila i druga grupa kupaca kojima su interesant­niji manji proizvođač­i koji su spremniji i fleksibiln­iji kada su u pitanju manje serije proizvoda - dodaje Lindel.

Zbog blizine EU i stabilnih uslova za poslovanje, strane kompanije u regionu vide veliki potencijal.

- Nije nam uvek potreban dobavljač sa milionskom proizvodnj­om. Nekad tražimo srednje kompanije sa proizvodim­a dobrog kvaliteta i ne najnižom, ali korektnom cenom istakao je Hendrik Hansen iz „Roche Diagnostic­s”.

USPEŠNA SARADNJA

Potencijal­ni partneri domaćih firmi posebno su zaintereso­vani za našu metalsku, gumarsku i plastičars­ku industriju, odnosno, proizvode od metala, CNC mašine, mašinograd­nju, brizganje plastike…

- Veoma smo blizu zaključiva­nja našeg prvog ugovora. Nisam u mogućnosti da iznosim više detalja, ali jedan deo je vezan za štancovanj­e, a drugi za tehnologij­u postrojenj­a - rekao je Ferdinand Viland iz „Thyssenkru­pp automotive”.

Naši privrednic­i su na B2B sastanke, koji su trajali prvog dana konferenci­je duže od pet sati, došli veoma spremni i obavešteni o poslovanju u Nemačkoj, EU, i o kompanijam­a kupcima.

Nevena Jovanović iz valjevskog „MPK trejda” navodi da je ta kompanija prošle godine sa nekoliko stranih firmi ušla u realizacij­u novih projekata te izrazila nadu da će tako biti i ove godine.

„Interkonek­t” je organizova­la PKS i Convesteni­cs, uz podršku projekta „Velika mala privreda” koji finansira USAID, a sprovodi organizaci­ja ACDI/VOCA.

PREDSTAVNI­CI 17 SVETSKIH KOMPANIJA OBIŠLI SU 22 DOMAĆE FIRME

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia