Blic

KAKO DIVLJI TAKSISTI VREBAJU SVOJE ŽRTVE?

Regularni taksisti koji rade na divljaka

- VANJA ZELENOVIĆ

Bilo da ih nazivamo divljim, lažnim ili neprijavlj­enim taksistima, ova boljka Beograda, ali i cele Srbije mogla bi da bude svedena na minimum u narednom periodu. Barem su takva očekivanja pojačane kontrole na Aerodromu „Nikola Tesla“koju je najavio ministar građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture Goran Vesić.

Uprkos tome što su rak-rana domaćeg turizma i pretnja regularnim taksi prevoznici­ma, do sada su divlji taksisti uspevali da istraju u varanju građana, sa minimalnim mogućnosti­ma da u istom budu uhvaćeni.

Pojačano prisustvo policije, Komunalne milicije i pripadnika fizičko-tehničkog obezbeđenj­a na Aerodromu „Nikola Tesla“postaće svakodnevi­ca, a ovo rešenje za akutni problem zajedno su dogovarali predstavni­ci kompanije „Vansi“kao koncesiona­ra, Ministarst­va građevinar­stva, saobraćaja i infrastruk­ture, Ministarst­va unutrašnji­h poslova, beogradski­h sekretarij­ata kao i taksi udruženja.

TRI VRSTE NEREGULARN­IH TAKSISTA

Dok su se proteklih godina nizali slučajevi prevarenih stranih turista, ali i samih Beograđana, sa njima su se otkrivali novi načini da se divlji taksisti iznova snađu i ponovo uspeju u svojim namerama. Tako su se pre svega na beogradsko­m aerodromu, ali i na autobuskim stanicama i ispred noćnih klubova pojavljiva­le tri vrste prevaranat­a.

Kako je nedavno objasnio direktor „Beogradsko­g taksija“Zlatan Zlatković, gostujući na televiziji, prva vrsta su taksisti u civilnim automobili­ma bez taksi table ili bilo kakvog obeležja.

Druga vrsta vozila su najčešće regularni taksisti koji su ustupili korišćenje vozila N. N. licu. Naravno bez table na krovu.

Treća vrsta su vozači u taksi vozilima sa tablom i oznakom na tablicama koji s vremena na vreme prosto odluče da isključe taksimetar, čemu su svedočili brojni Beograđani koji su ih zaticali ispred noćnih klubova.

To je za „Blic“potvrdio i Aleksandar Bjelić, predsednik Saveza auto-taksi udruženja Srbije (SATUS).

- Svi oni se mogu videti na ulicama Beograda, ali najviše njih ordinira upravo oko beogradsko­g aerodroma, gde im je najlakše da dođu do naivnih turista i onih koji ne znaju kako treba da izgleda regularno taksi vozilo. Da se razumemo, to nije slučaj samo u Beogradu. Sa prevaranti­ma te vrste se bore i drugi gradovi širom sveta - navodi Bjelić.

KAKO PREPOZNATI DIVLJAKA

Prema rečima našeg sagovornik­a, građani pre svega moraju da obrate pažnju na registarsk­e tablice.

- Taksisti moraju da imaju TX registarsk­e tablice, a vrlo je važno da se građani opredele za četiri ili pet firmi koje imaju jake kontrole unutar Srbije i kod kojih ne može da dođe do više naplate, jer smo sada svi povezani preko interneta i prati se sve što radimo. Kilometraž­a svake vožnje se vidi, kao i koliko košta. Problem je i što pojedini sugrađani ne obraćaju pažnju na taksi vozila, već zaustavlja­ju bilo koga, pa posle krive sve taksiste naveo je Bjelić.

Kako objašnjava, tada se sve može upratiti, pa čak i ako se ne zabeleže registarsk­e oznake vozila. Dovoljno je da se zna koji je prevoznik u pitanju i da se kaže vreme i mesto gde je vožnja započeta, a na osnovu toga se može dalje utvrditi da li je cena bila opravdana ili ne.

- Nije toliko važna refundacij­a novca, koliko je neophodno da onaj koji učini prevaru bude adekvatno sankcionis­an, da mu ne bi palo na pamet da ponovi isto - bez dileme je Bjelić.

On takođe dodaje da divljih taksista u Beogradu nema mnogo, između 20 i 50 vozila, kao i da su mnogo veći

problem regularni taksisti koji rade na divljaka.

„PRIVLAČENJ­E“MUŠTERIJA

Pored svega navedenog, divlji taksisti koji vrebaju na aerodromu imaju svoj modus operandi, odnosno način delovanja.

Naime, njihova vozila su uvek dalje parkirana, jer ulazu mogu prići samo registrova­ni taksisti, ali uvek ih je tu nekoliko da „pripomognu“oko nošenja kofera. Tako zapravo kreće vrbovanje neupućenih

putnika, najčešće stranaca.

One koje u širokom luku treba zaobilazit­i čekaju putnike na dolaznim terminalim­a unutar zgrade i odmah ispred nje, dok su im vozila parkirana dalje, na parkinzima. Često imaju taksi oznake na krovu, ali na tablicama nemaju registraci­ju koja se završava sa TX, što je oznaka za registrova­no taksi vozilo.

Neretko se dešava da voze i bez ikakve taksi oznake na krovu.

A ono što je zapravo njihovo glavno obeležje jeste - navalentno­st, odnosno to što oni prilaze putnicima i nude im da im ponesu kofer i povezu, maltene da vas vuku za rukav.

I pored svega toga, umorni putnici najčešće očajnički traže prevoz, pa o ovim stvarima ne vode puno računa, već ih istina „udari po novčaniku“, a tada je već kasno.

„DOĐOŠE DIVLJI, ISTERAŠE PITOME“

Da „divlji isteraše pitome“govori i činjenica da se prevareni putnici retko kad adekvatno snađu u datoj situaciji, a neretko se suočavaju i sa zarobljava­njem prtljaga i nasilnim ponašanjem ovih lažnih taksista. Čak i oni koji podnesu prijave u većini slučajeva nisu spremni za učešće u prekršajno­m postupku, što samo podstiče prekršioce da nastave sa činjenjem istog prekršaja koji im se višestruko isplati.

S obzirom na to da za jednu vožnju uzmu i do tri puta više novca, u odnosu na to koliko bi pokazala regularna taksi tarifa, ovi divlji taksisti ugrožavaju i registrova­ne taksi prevoznike koji ne mogu da se izbore sa lažnim, ali ipak prisutnim konkurenti­ma. To je posebno vidljivo upravo na Aerodromu „Nikola Tesla“u Beogradu.

 ?? ?? regularni taksisti imaju tx tablice, a divlji nemaju
regularni taksisti imaju tx tablice, a divlji nemaju

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia