Blic

IME ILI NOVAC, REAL ILI SITI

Mančester želi da se revanšira za prošlogodi­šnju eliminacij­u, a karta na koju će Pep Gvardiola da zaigra zove se Erling Haland.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Imati vlasnika milijarder­a ne garantuje apsolutno ništa. To dobro zna Pari Sen Žermen, najočigled­niji slučaj u fudbalu, ali i Mančester siti. Ekonomski bilans “građana” u transferim­a je gubitak od 1.448 miliona evra od 2008. kada je “Grupa za razvoj i investicij­e iz Abu Dabija” sletela u nebeskopla­vi deo Mančestera. I danas malo ko sumnja da je Pep Gvardiola najvažniji potpis novih gazda u ovih petnaest godina. Katalonac je stigao 2016. godine i od tada mu je klub predao projekat. Sa ekonomskom snagom bez premca, Gvardiola je uspeo da potpiše praktično sve što je želeo da stvori ekipu koji je veoma blizu drim tima. Međutim, sa Erlingom Halandom, kao delom fudbalskog mozaika koji mu je nedostajao, Pep u ovom Mančester sitiju ima svoj najbolji tim još od one Barselone koja je iznenadila evropski fudbal 2009. Da, ima sve, ali ne i Ligu šampiona, zbog čega je i doveden na “Etihad”.

A, da li će tako da ostane, zavisi od Reala, kluba koji u svojim vitrinama ima 14 najvrednij­ih pehara. Večeras (21) nas na “Santijagu Bernabeuu” očekuje repriza prošlogodiš­njeg epskog polufinala u kojem je Siti imao 4:3 iz prvog meča i 1:0 u 90. minutu revanša. I, nije uspeo! Rodrigo je postigao dva gola u tri minuta sudijske nadoknade za produžetke, da bi tačku na „i“stavio Karim Benzema sa bele tačke.

Navijači Mančester sitija smatraju da je došao trenutak da se naplate dugovi, i to u Madridu. „Kraljevi“su u subotu odigrali težak meč u finalu španskog kupa i pitanje je koliko je snage ostalo u veteranima Karla Ančelotija. Predsednik Florentino Perez kaže da je sve ovo sramota i da “fudbaleri Reala nisu imali vremena da

se odmore”.

- Ne znam ko pravi kalendar, ali bi trebalo da pogleda kroz šta prolazimo - podvukao je Perez.

Biće ovo deveti duel Ančelotija i Gvardiole, Španac je dobio pet mečeva, a Italijan tri. Nije bilo nerešenih rezultata. Ančeloti je seriju otvorio sa dva trijumfa, u sezoni 2013/14. kada je Real ponizio Bajern na čijoj je klupi bio Gvardiola. U Madridu je bilo 1:0 za „kraljeve“, dok su u revanšu pregazili Bavarce sa 4:0.

Pep je uzvratio sa pet pobeda, međutim četiri je ubeležio kao menažder Sitija protiv Evertona kojim je 2020. i 2021. komandovao Ančeloti. Poslednji meč, već pomenuti iz prošle godine (3:1), dobio je italijansk­i stručnjak.

Najveća razlika u odnosu na duele iz prethodne sezone je Haland, koji je za Siti na 46 mečeva postigao 51 gol, čak 12 u Ligi šampiona. Norvežanin je nezaustavl­jiv, a naruku mu ide i činjenica da na terenu neće biti Militaoa koji ima kartone. Takođe, Ferlan Mendi se nije oporavio. Što se Sitija tiče, Gvardiola je na duže ostao bez Nejtana Akea i engleski mediji prenose da će Španac u tim da vrati Kajla Vokera koji će imati zadatak da prati i zaustavi Vinisijusa Žuniora.

U drugom polufinalu, u sredu, sastaju se gradski rivali Milan i Inter. „Roso-neri“su domaćini prvog meča. Revanši se igraju već naredne nedelje, prvo u Italiji, a zatim i u sredu, 17. maja, u Mančesteru.

 ?? ?? benzema je prošle godine „panenkom“nadmudrio edersona
benzema je prošle godine „panenkom“nadmudrio edersona
 ?? ?? on se pita: haland je postigao gol na mečeva za siti
on se pita: haland je postigao gol na mečeva za siti
 ?? ?? gvardiola protiv ančelotija vodi sa : u pobedama
gvardiola protiv ančelotija vodi sa : u pobedama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia