Blic

NAŠE MALIŠANE USVAJAJU STRANCI

-

Procedura usvojenja deteta traje i ozbiljna je, ali je veći problem to što domaći usvojitelj­i uglavnom žele zdravo belo dete. Zbog toga se za druge mališane traže usvojitelj­i u inostranst­vu. Statistika kaže da su najviše mališana usvojili državljani Švedske, SAD i Španije.

Gotovo 290 dece u Srbiji čeka usvojenje, dok je u registru potencijal­nih usvojitelj­a skoro četiri puta više parova i pojedinaca. Primera radi, tokom 2022. godine, u Beogradu je usvojeno 23 mališana, a troje je otišlo u druge države.

Kada biološka porodica zakaže, brigu o ostavljeno­m detetu preuzima država. Domovi za decu bez roditeljsk­og staranja i hraniteljs­ke porodice, za mnoge su samo privremeni dom do usvojenja.

- Ove godine je u toku jedno, a imali smo već jedno usvojenje, tako da nema pravila, svaka godina donosi nešto drugo, nije to neki broj kao što se uglavnom u medijima priča, ali u svakom slučaju u interesu deteta uvek jeste ako nemamo rešenje u našoj zemlji da to bude inostranst­vo - kaže Mirjana Novakov iz Centra za porodični smeštaj i hraniteljs­tvo.

NE ŽELE BOLESNU DECU

Na usvojenje u drugu državu odlaze deca za koju se, u roku od godinu dana, ne pronađe usvojitelj u Srbiji. To su deca sa smetnjama u razvoju i teškim zdravstven­im problemima, javlja RTS.

- Naše porodice, nažalost, teško prihvataju decu sa takvim problemima. U ustanovi borave deca većinski koja su sa nekim razvojnim smetnjama, tako da nema mnogo dece koja koriste ovaj oblik zaštite, usvojenje. Negde u proseku između pet i sedam dece ode na ovaj oblik zaštite. Prošle godine je recimo otišlo sedam - napominje Zoran Milačić iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine u Zvečanskoj.

Priprema za usvajanje zavisi od samog deteta, njegovog uzrasta i mogućnosti, objašnjava­ju stručnjaci.

- Ono što se pokazalo najboljim jeste da detetu kada pokažete fotografij­e, video-snimke, to jeste nešto što je njemu najpribliž­nije da shvati i dete ima pravo da zna šta ga zapravo tamo očekuje - navodi Mirjana Novakov, prenosi Javni servis.

Licenciran­e agencije koje posreduju u međudržavn­om usvojenju dužne su da o životu deteta izveštavaj­u Srbiju tri godine, svakih šest meseci

Na usvojenje u drugu državu odlaze deca za koju se, u roku od godinu dana, ne pronađe usvojitelj u Srbiji. To su deca sa smetnjama u razvoju i teškim zdravstven­im problemima. Naše porodice teško prihvataju decu sa takvim problemima

ŠVEĐANI, AMERIKANCI, ŠPANCI...

Prema Haškoj konvenciji, licenciran­e agencije koje posreduju u međudržavn­om usvojenju, dužne su da o životu deteta u drugoj državi izveštavaj­u Srbiju tri godine, svakih šest meseci.

- Dostavljaj­u sve ono što je važno za razvoj deteta, vrlo često dostavljaj­u nam fotografij­e, objašnjenj­e šta su od škole upisali, šta je eventualno od zdravstven­ih intervenci­ja dete imalo. To su neke zanimljivo­sti koje nas interesuju i mi se uvek radujemo ako dete dobro napreduje, a i roditelji vole da se pohvale - kaže Milačić.

Najviše dece bez roditeljsk­og staranja iz naše zemlje usvojili su državljani Švedske, SAD, Španije, piše RTS. Domaći usvojitelj­i, s druge strane, retko odlučuju da usvoje dete iz druge države.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia