Blic

NOVAK ĆE U RIMU DA BRANI DRUGO MESTO

Najbolji srpski teniser će pokušati da odbrani titulu u Rimu, ali ni hiljadu bodova neće mu biti dovoljno da ostane na tronu uoči Rolan Garosa Čak i da ne zaigra u Italiji, Karlos Alkaras će od 22. maja biti prvi na ATP listi, dok naš teniser sada mora da

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Novak Đoković i Karlos Alkaras od početka sezone vode bitku “jedan na jedan” da vide ko će da bude prvi na vrhu ATP liste. Uprkos što pripadaju različitim generacija­ma i činjenici da, zbog godina, možemo da kažemo da je jedan pri kraju, a drugi tek na početku, realnost je da tron predstavlj­a podsticaj za obojicu.

Da nije tako, mladi Španac se najverovat­nije ne bi danas pojavio na mastersu u Rimu već bi, kao i 2022, uzeo predah pred Rolan Garos. Međutim, Novakova prednost od samo pet ATP bodova bila je preveliki mamac za 20-godišnjaka koji će od 22. maja i kraja turnira u Italiji ponovo da bude broj 1. Koliko mu je to važno zbog samopozdan­ja, verovatno mu je još važnije što će biti prvi nosilac na grend slemu u Parizu.

Alkaras nikada ranije nije igrao u Rimu, gde Đoković ima šest titula i još šest finala. On je slobodan na startu i automatski je prošao u drugo kolo, što mu je donelo deset bodova i prednost koju Novak ne može da nadoknadi čak i da odbrani titulu iz 2022. Zato nije isključeno da se Karlos povuče sa turnira u Rimu, a da ne odigra nijedan poen. Ali, o tom - potom, dvojica najboljih tenisera na terenu se ne očekuju pre petka.

Što se Novaka tiče, on je juče prvi put trenirao na “Foro Italiku”, sparingova­o je sa domaćim teniserom Janikom Sinerom. Đoković se za nastavak sezone na šljaci pripremao u Marbelji i kratko u Beogradu, nakon što je na turnirima u Monte Karlu i Banjaluci zabeležio po pobedu i poraz. Rim je, ipak, njegova kuća i teniski stručnjaci znaju da ćemo u narednim danima da gledamo pravog Đokovića. Pitanje je samo da li i dalje ima problem sa laktom desne ruke i, ako ima, koliko ga sprečava da igra maksimalno.

Podatak na koji Novak mora da pazi je i činjenica da posle Rima može da završi na trećem mestu ATP liste. Naime, on ima 445 bodova više od Danila Medvedeva koji u glavnom gradu Italije, kao i Alkaras, nema šta da brani iz prethodne godine. Ako Rus uzme titulu (1.000 bodova) ili stigne do finala (600 bodova), a naš teniser se ne plasira bar u četvrtfina­le (180 bodova), Đoković će biti treći nosilac na Rolan Garosu. Da se to ne bi dogodilo, potrebno je da Novak dobije bar tri meča u Rimu i tako se obezbedi da u Parizu ne može da igra sa Alkarasom pre finala.

Očekivano, kao i na ostalim mastersima, Novak ni u Rimu neće imati lagan put. U prvom kolu je slobodan, dok se u drugom sastaje sa boljim iz duela Tomasa Martina Ečeverije (Argentina) i belgijskog tinejdžera Luke van Aša koji ga je nedavno pošteno namučio u Banjaluci. Dalje, u trećoj rundi bi mogao da se sastane sa Dimitrovom ili Vavrinkom, u osmini finala sa De Minorom ili Norijem, u četvrtfina­lu sa Ože-alijasimom ili Runeom, polufinalu sa Rudom...

 ?? ?? Đoković zbog povrede lakta nije igrao u madridu
Đoković zbog povrede lakta nije igrao u madridu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia