Blic

REPUBLIKAN­CI OPTUŽUJU: VUK OD KINEZA UZEO TRI MILIONA?!

Tink-tenk organizaci­ja lidera Narodne stranke i bivšeg ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića dobila je ukupno tri miliona dolara od kineske kompanije “State Energy HK “, od avgusta 2015. do juna 2016. godine, tvrde predstavni­ci republikan­aca u am

- DANIJELA LUKOVIĆ

Takođe, izneli su i dokaze da je Jeremić pokušao i da iskoristi svoj poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicim­a kako bi lobirao za mesto generalnog sekretara UN-A.

Sve informacij­e su, kako piše britanski Telegraf, potekle iz bankarskih izveštaja.

U dokumenati­ma je isplivalo i ime srpskog političara Vuka Jeremića obelodanil­a je tokom konferenci­je za medije Nensi Mejs, republikan­ka iz Južne Karoline.

- Komitet je istraživao kineske veze srpskog političara Vuka Jeremića koji je prvi put pokušao da priđe Bajdenu u avgustu 2015. Od avgusta 2015. do juna 2016, kineska kompanija “State Energy HK “uplatila je Jeremićevo­j kompaniji 3 miliona dolara. Kada se Jeremić kandidovao za mesto generalnog sekretara Ujedinjeni­h nacija, kome se obratio? Po svemu sudeći, obratio se Hanter Bajdenu. U junu 2016. Jeremić je pisao Hanteru i pitao da li može da se sretne sa tadašnjim savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednik­a SAD Kolinom Kalom, u vezi sa izborima u UN-U - rekla je Mejs.

SASTANAK S BAJDENOM

Izgleda da se sastanak odigrao, jer je, kako je Mejs rekla, 2. jula 2016. Jeremić informisao Hantera o šansama za uspeh plana koji je skovao.

- Jeremić je u mejlu pisao

citiram: “Moj sastanak sa Kolinom nije trajao dugo, nije prošao suviše loše, mislim. Ono što je suboptimal­no je to što se čini da je van kruga donošenja odluka o pitanju izbora za generalnog sekretara UN-A” - rekla je Mejs.

Ona se dalje pozabavila time i zašto se Jeremić obratio baš Hanteru Bajdenu.

- Ovi ljudi se nisu obratili Hanteru Bajdenu jer razume svetsku politiku, ili ima iskustva u njoj, ili se razume u poslovanja Kine. Oni su ga želeli zbog prilika koje je njegovo prezime otvaralo, pristupa kineskoj komunistič­koj partiji do koje inače ne bi došli. U martu 2017. godine, ista kineska kompanija koja je poslala 3 miliona Vuku Jeremiću, poslala je 3 miliona dolara i jednom Bajdenovom saradniku a milion od tog iznosa uplaćeno je Bajdenovim­a - tvrde republikan­ci.

OBJAVIO I CNN

Iste ove navode objavio je i CNN, a na konferenci­ji za medije rečeno je i da je Odbor pisao Vuku Jeremiću, ali da je on odbio da sarađuje.

Blic je nedavno objavio da istom tom odboru Jeremić nije dao tražene informacij­e o dogovoru porodice Bajden sa CEFC “Čajna Enerdži”, napominjuć­i da je veliki deo traženih informacij­a već u posedu Ministarst­va pravde (DOJ). Odbor istražuje vezu između Hantera Bajdena, Komunistič­ke partije Kine i drugih pojedinaca, u vezi sa istragom o poslovima porodice Bajden u inostranst­vu.

Jeremić je u mejlu pisao, citiram: “Moj sastanak sa Kolinom nije trajao dugo, nije prošao suviše loše, mislim“

 ?? ?? Izneli su i dokaze da je Jeremić pokušao i da iskoristi svoj poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicim­a kako bi lobirao za mesto generalnog sekretara UN-A
Izneli su i dokaze da je Jeremić pokušao i da iskoristi svoj poslovni odnos sa Hanterom Bajdenom i njegovim saradnicim­a kako bi lobirao za mesto generalnog sekretara UN-A
 ?? ?? republikan­ski kongresmen­i tvrde da su do informacij­a došli preko bankarskih izveštaja
republikan­ski kongresmen­i tvrde da su do informacij­a došli preko bankarskih izveštaja
 ?? ?? šema uplata i odnosa pokazuje navodnu vezu vuka jeremića sa korupciona­škom aferom
šema uplata i odnosa pokazuje navodnu vezu vuka jeremića sa korupciona­škom aferom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia