Blic

Oštetili državni budžet za više od 76 miliona dinara

Četiri osobe uhapšene su zbog pranja novca i poreskih krivičnih dela u okviru proširenja istrage koja se već vodi protiv šest osumnjičen­ih da su zloupotreb­ama oštetili Javno preduzeće Elektropri­vreda Srbije (EPS).

- S. B.

HAPŠENJE JE SPROVEDENO po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a u akcijii je učestvoval­a i Poreska policija Ministarst­va finansija Srbije. Naredbom o proširenju istrage obuhvaćeno je ukupno šest lica, četiri lica koja su juče lišena slobode i dva lica protiv kojih se već vodi istraga i koji se nalaze u pritvoru.

Osumnjičen­ima se na teret stavljaju krivična dela Pranje novca i Poreska utaja, kao i Neosnovano iskazivanj­e iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit iz Zakona o poreskom postupku i poreskoj administra­ciji. Sumnja se da su uhapšeni oštetili budžet Srbije za 76.445.260 dinara.

Osumnjičen­i su: Bojan Vladimir S., odgovorno lice stranog privrednog društva “Italiana Construcio­ni” S.P.A ogranak u Beogradu i “Meta Balkan” d.o.o. Beograd, Nemanja T., direktor privrednog društva “Bauwasen” d.o.o. iz Lazarevac, koji se nalaze u pritvoru, kao i Velimir B., odgovorno lice privrednog društva “Profil projekt” d.o.o. Beograd, Dragan R. odgovorno lice privrednog društva “Nib Part” d.o.o. Beograd, Nikola L., odgovorno lice privrednog društva “Sbos Constructi­on” d.o.o. Beograd, i Siniša K., vlasnik preduzezni­čke radnje za autoprevoz iz Uba, navodi se u saopštenju VJT.

Sumnja se da je Bojan Vladimir S. nakon izvršenih uplata iznosa od strane investitor­a JP EPS po osnovu ispostavlj­enih privremeni­h situacija u vezi sa ugovorom za izgradnju industrijs­kog koloseka od 18. aprila 2017. godine, 317.203.601,78 dinara koristio tako što ih je prebacivao privrednim društvima “Profil projekt”, “Nib Part’” i “Sbos Constructi­on” kao i preduzetni­čkoj radnji u vlasništvu Siniše K., za navodnu kupovinu šina, elektroopr­eme i drugog materijala za izgradnju industrijs­kog koloseka, po lažnim fakturama.

Potom su, kako se sumnja, odgovorna lica pomenutih privrednih društava novac prebacival­a na račun PD “Bauwasen” d.o.o. iz Lazarevca, čije je odgovorno lice takođe sačinjaval­o lažne fakture i dokumentac­iju o ovoj nabavci, kao i o nabavci šina i drugog materijala od PD “Metal Balkan” doo Beograd. Nakon toga je Nemanja T. iznos od 92.853.739 dinara predao Bojanu Vladimiru S., dok je preostali deo novca zadržao na računu PD “Bauwasen” d.o.o. iz Lazarevca.

U ovom predmetu je krajem februara pokrenuta istraga protiv šest lica zbog sumnje da su zloupotreb­ama oštetili JP EPS u iznosu od 7.458.050 dolara.

 ?? ??
 ?? ?? u akciji hapšenja učestvoval­a je i poreska policija
u akciji hapšenja učestvoval­a je i poreska policija

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia