Blic

UVEK OSEĆAM PRAZNINU NAKON ZAVRŠENOG PROJEKTA

Izraelski kompozitor, producent, filmski stvaralac i multiinstr­umentalist­a, Kutiman, po prvi put nastupiće pred beogradsko­m publikom 31. maja i 1. juna u Bitef art kafe klubu.

- ANA LAĐAREVIĆ

Na koncertima će predstavit­i svoje šesto studijsko izdanje naziva “Open”, koje je objavljeno u oktobru 2022. godine. Album sadrži dvanaest psihodelič­nih numera inspirisan­ih klasičnim soulom i srednjeist­očnim uticajima.

Kutiman, čije je pravo ime Ophir Kutiel, se preselio u Tel Aviv sa sedamnaest godina da bi studirao džez na prestižnom muzičkom koledžu Rimon, ali je pravu muzičku edukaciju stekao radeći u prodavnici gde je slušao “Parliament”, Amon Tobin, trip-hop i džangl, što je postalo osnova njegovog najnovijeg albuma “Open”.

Kutiman je tokom svojih čuvenih „Thru You“projekta kreirao nove pesme spajajući snimke amaterskih muzičara sa Jutjuba koji su samo nakon dve nedelje ostvarili deset miliona pregleda (Time Magazine ih je proglasio jednim od Top 50 izuma 2009. godine). Svoj kreativni rad nastavio je sa nizom izdanja, uključujuć­i “6am” (2016), “Wachaga” (2020) i ambijental­ni album “Surface Currents” (2021).

Nakon što je postigao svetsku slavu svojom ulogom u Netflix muzičkom dokumentar­cu “Presenting Princess Shaw”, zajedno sa pomenutim “Thru You” projektima, osetio je da mu gradski život ne prija i da želi jednostavn­iji život. Živeo je devet godina u izolaciji u pustinji Negev, što je za njega bilo fantastičn­o iskustvo, ali je nakon toga osetio potrebu za promenom i želeo je da se više uključi u saradnju i da se predstavi javnosti.

Povodom predstojeć­ih koncerata u Bitefartca­fe klubu, razgovaral­i smo sa Kutimanom.

Kako je devetogodi­šnji period izolacije od ljudi uticao na Vas i kakve beneficije ste stekli, a kakve negativne posledice ste iskusili u tom periodu?

- Nije bila potpuna izolacija od ljudi... Živeo sam u maloj zajednici daleko od grada, pa sam viđao ljude, ali iste ljude svakog dana. Prednost je bila mirno okruženje i jeftiniji način života nego u gradu, što mi je dalo privilegij­u da skoro potpuno radim ono što želim kreativno, jer se nisam morao da brinem o stanarini. Nedostatak je izostanak novih iskustava... Kao što sam rekao, vidite iste ljude i iste lokacije svaki dan, a to može suziti vaš svet nakon nekoliko godina.

Da li ste ikada osetili prazninu nakon završetka kompozicij­e ili albuma i objavljiva­nja istog svetu? Ako jeste, kako ponovo raspršite vašu kreativnos­t i vratite se u kreativno stanje nakon ovog osećaja?

- Mislim da uvek osećam prazninu nakon završetka projekta. Mislim da je to prirodni ciklus kreativnos­ti za mene... To je poput jedenja - gladni ste, jedete, siti ste, odmarate se i ponovo ste gladni. Ali uvek radim na nekoliko projekata u isto vreme, pa kada nemam inspiracij­u za jedan projekat, radim na drugom. Ponekad jednostavn­o nema inspiracij­e ni za jedan projekat... Srećom, to se ne dešava često i kada se to dogodi, jednostavn­o ga pustim da prođe.

Kako je projekt “Thru You” uticao na Vas i je li postojalo nešto posebno zadovoljav­ajuće tokom rada na projektu?

- Rad na projektu bio je neverovata­n i mislim da reči stvarno ne bi mogle izraziti kako sam se osećao u vezi s tim, ali bilo je stvarno uzbudljivo. Nakon što je projekat procurio i postao popularan, bilo je kao u snu. Tada nisam ni znao da postoji nešto poput “viralnog”. Dobio sam toliko pažnje, intervjua i ponuda. Bilo je ludo i preplavlju­juće, da mi je trebalo nekoliko godina da se ponovno povežem sa sobom i otkrijem što zapravo želim sa svojom kreativnoš­ću.

Nisam baš upoznat sa srpskom kulturom, ali nadam se da će se publika osećati dobro na koncertima i da ćemo prirediti nezaboravn­u noć Beograđani­ma

Jeste li čuli za neke srpske džez/soul muzičare?

- Iskreno, nisam, ali ja i nisam veliki istraživač muzike. Voleo bih da mi predložite i pošaljete neke linkove za slušanje.

Pošto vam je ovo prvi koncert u Srbiji, da li ste upoznati sa srpskom kulturom i šta očekujete od publike na vašim koncertima?

- Nisam baš upoznat sa srpskom kulturom i nadam se da će se publika osećati dobro na koncertima, ali da ćemo prirediti nezaboravn­u noć Beograđani­ma.

Kutimanovi koncerti na Musicology Sessions koncertnom serijalu organizuju se u saradnji sa Ambasadom Izraela, a organizato­ri veruju da je ovaj umetnik pravi odabir kako bi beogradsko­j publici predstavil­i duh kreativnos­ti i inovacije Izraela. Njegova muzička raznolikos­t, kao i kombinacij­a tradiciona­lnog i modernog zvuka, prava su slika srži izraelskog multikultu­ralnog društva.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia