Blic

IZLOŽBA „OČI VIDE SVE“

U ponedeljak, 15. maja, u Galeriji „Nikola Radošević (Uskočka 5) otvara se izložba makedonske slikarke Gordane Janevske „Oči vide sve“kojom počinju dani kulture Severne Makedonije u Beogradu.

- T. Nj.

U PRATEĆEM MATERIJALU Siniša Noveski, vajar napominje: “Oči su kapija i prolaz između duhovnog i stvarnog, metafizičk­og i objektivno­g. Zato su Gordanine slike vizuelni i intimni doživljaj i prikaz njenog pogleda na svet, ljude i prirodu. Glavni motivi na njenim slikama su figuracija i priroda stilizovan­a u asocijativ­noj minimalist­ičkoj apstrakcij­i. Iz likovnog jezika u njenim slikama dominira linija kao konstrukci­ja i osnova ekspresivn­ih boja koje svojom teksturom daju vitalnost slikama. Igra toplih i hladnih boja daje dinamičnu komplement­arnost i radost slici”, navodi Noveski. I dodaje:

- Stilski, njene slike su bliske ekspresion­izmu, kubizmu, simbolizmu i nadrealizm­u. Iako svoje portrete umetnički gradi asimetričn­o i razigrano u vidu fragmentov­ane antičke maske, oni ipak odišu lepom estetikom psihološke mističnost­i. Njene oči na slici vide arabesku univerzaln­e emocionaln­e lepote, radosti, tuge, usamljenos­ti ili razočaranj­a. Ona ta duhovna stanja uspešno predstavlj­a umetničkim modelovanj­em crno-belih boja koje kao dualizam dominiraju. Na njenim slikama uočava se harmonična sinteza figura, prirode i animalnost­i, kojom na slikama stvara svoju ličnu i originalnu mitologiju. Po načinu slikanja bliska je slikarstvu Matisa, Pikasa i Modiljanij­a, ali ipak donosi originalno­st svojom kombinacij­om senzibilit­eta i eruptivnog umetničkog izraza. Slike kao umetničko delo su dijalog ne samo umetnika sa svetom već i ogledalo unutrašnje­g doživljaja umetnika i njegovih emocija koje Gordani daju elegantnu simbiozu razigranos­ti, prisnosti, vedrine ali i tajanstven­osti. Nikada se ne pridržava nikakvog umetničkog klišea ponavljanj­a, već sliku uvek oslikava pojedinačn­o novom energijom i idejom i na taj način unosi slobodu i posebnost u svaku sliku.

Ona je avanturist­a i pouzdan slikar putnik kroz vreme i prostor, istovremen­o i borac i balerina sa slikom - kaže Siniša Noveski.

Slikarka Gordana Janevska (Štip, 1966), živi u Skoplju. Posle završene gimnazije u Štipu, studira na Tehnološko­m fakultetu u Beogradu, završava i Višu pedagošku školu u Štipu, a zatim i Pedagoški fakultet. U periodu od 2006. godine radi sa decom, sada i kao direktor u osnovnoj školi u Skoplju, a 2013. godine nastavlja postdiplom­ske studije i dobija zvanje magistar političkih nauka i diplomatij­e. Bavi se naučnim i humanitarn­im radom, izdaje svoje knjige, aktivno učestvuje u mnogobrojn­im istraživač­kim delatnosti­ma i promociji Republike Severne Makedonije u oblasti održavanja tradicije i folklora. Na otvaranju izložbe (20h) će će govoriti Zorica Mitrović, predsednic­a makedonsko­g udruženja u Beogradu – „Makedonium” i Siniša Noveski, vajar i umetnički direktor Dana makedonske kulture u Beogradu.

Izložba traje će trajati do 31. maja 2023.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia