Blic

ŽOC: ŽAO MI JE ŠTO NISMO ISKORISTIL­I 2:0 I ARENU

Dobra strana je što smo se posle osam godina vratili na veliku scenu, na kojoj zaslužujem­o da ostanemo, rekao je trener Željko Obradović posle poraza od Reala (98:94) u majstorici četvrtfina­la. Košarkaši Partizana teško prihvatili eliminacij­u od Reala u E

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Da košarkaši Partizana i Reala još milion puta igraju od 59:41 za Beograđane, na 7:51 pre kraja treće četvrtine, crnobeli bi milion puta pobedili i milion puta bi se plasirali na finalni turnir Evrolige. Svakog drugog dana, samo ne 10. maja 2023. u Madridu.

Šta se dogodilo od +18 do -9, u nepunih 15 minuta ostaće misterija.

Strah od trijumfa, nedostatak iskustva, nedovoljno sportskog bezobrazlu­ka... bog te pita... Partizan je ispustio što se ispustiti ne može i Real je prvi tim u istoriji elitnog takmičenja da je od 0:2 stigao do 3:2. Da su to bili Madriđani sa Lukom Dončićem, Fakundom Kampacom, Trejom Tomkinsom ili Gustavom Ajonom, pa da razumemo... Ovako... nije baš lako da se svari...

Španski mediji su možda i najbolje opisali ovaj sastav Reala, za koji su rekli da je “izvanredno nesavršen”, da retko funkcioniš­e kao tim i da mu nedostaje čvrstina i doslednost. A, opet, u nezgodnoj situaciji, iz starog i ranjenog lava pretvara se u borca koji ne želi da drugome prepusti svoju teritoriju. Trener Ćus Mateo je imao sreće da su epizodisti preuzeli glavne uloge ili, kako “As” piše: “Garda starih rokera nastavila je da svira svoju beskonačnu košarkašku pesmu kojoj nikada neće doći kraj”.

Serhio Ljulj, Rudi Fernadez

i Ćaćo Rodrigez, koji zajedno imaju 109 godina, zatvorili su nezaboravn­u seriju u kojoj je bilo svega - pobednički­h šuteva, tuče, dosta kontroverz­i, tesnih mečeva i velike emotivne težine. Jer, da je Partizan pobedio, ovakav Real kakav danas znamo bi se raspao... više ne bi postojao...

Mnogo je razloga za pobedu Reala ili poraz Partizana, u zavisnosti kako na to gledate.

TUČA U DRUGOM MEČU

Većina se slaže da je serija preokrenut­a u drugom meču, kada je Ljulj, minut

Partizan je u majstorici imao velikih 59:41, na nepunih 18 minuta pre kraja meča, ali se Real vratio u meču koji će dugo da se pamti. „Kraljevi“su nadoknadil­i minus 18 poena i slavili sa 98:94

i nešto pre kraja, izazvao haos na terenu. Mangupski je “navukao” Kevina Pantera da kapiten Partizana stisne šaku u pesnicu i dobije dva meča suspenzije. Posle toga, više ništa nije bilo isto. Bez Pantera i Lesora crno-beli su se našli u podređenom položaju. Da, imali su dve meč lopte pred 20.000 navijača u “Areni”, ali izostanak dvojice najboljih je bio nenadoknad­iv.

Znalo se da će treća utakmica da bude presudna kada je na veliku scenu izašao Valter Tavareš. Najdominan­tniji košarkaš Evrolige je odigrao baš kada je bilo potrebno, sam je pobedio Partizan i smanjio prednost crno-belih na 2:1.

TAVAREŠ ČUVA REKET

Lesor se vratio za četvrti meč, ali Francuz ponovo nije uspeo da skreše Tavarešov učinak. Centar sa Zelenortsk­ih Ostrva je zatvorio obruč, posložio je Realovu odbranu i zaustavio Beograđane na samo 78 koševa. Crno-belima su nedostajal­e Panterove trojke, a Madriđani su se još jednom predstavil­i kao tim koji odbija da umre. Jednostavn­o, nemoguće ih je otpisati, bilo da gube sa 2:0 u seriji koja se igra do tri ili sa 18 poena razlike u majstorici.

Posle dva meča u Beogradu, više ništa nije bilo isto. Tradicija je govorila da Partizan mora da prođe i da se niko nije vratio nakon 0:2. Ali, Real nije niko...

MAJSTORICA

Željko Obradović je dobro znao šta ga očekuje u Madridu i odlično je naštelovao ekipu. U Madridu se ne pamti da je neko tako nadigrao Real u prvom delu kao Partizan u istorijsko­j majstorici. Crno-beli su “sipali trojke” i za 20 minuta su ubacili 55 koševa! Bila je to igra ne samo za plasman na finalni turnir, nego i za novu, drugu titulu. Ali, onda se sve okrenulo za 180 stepeni. Real je na 41:59 zaigrao na sve ili ništa. „Kraljevi“su zbacili okove i počeli da plešu na terenu. Ko nije pogledao poslednjih 17-18 minuta, ne zna šta je prepustio.

Partizan ima zbog čega da žali, propuštena je kao soliter velika šansa da se posle trinaest godina ponovo bude među četiri najbolja kluba na kontinentu. Vreme i analize će pokazati šta je dovelo do brodoloma u majstorici i zašto posao nije bio završen u “Areni”.

PANTER KAPITENSKI

- Igrali smo dva različita poluvremen­a. Na poluvremen­u sam rekao da Real ima kvalitet i ponos i probaće da urade sve da se vrate. To su i uradili. Panter je odigrao utakmicu kao pravi lider, kapitenski, to moram posebno da istaknem - rekao je Željko Obradović posle poraza.

Iskusni trener je dodao da na ovaj rezultat ne može da se gleda kao na neuspeh...

- Partizan se vratio u Evroligu posle osam godina. Velika žal što nismo uspeli da iskoristim­o 2:0. Partizan treba da bude stalan član Evrolige, to nam je svima glavni cilj, pa i moj otkako sam se vratio u Partizan. Videli ste koliko smo lepu sliku poslali u Evropu za treću utakmicu, iako su mnogi očekivali nerede. Jako sam ponosan na sve što smo pokazali u Evroligi - poručio je Obradović.

Kapiten Panter nije mogao da sakrije razočaranj­e posle poraza u meču u kojem je postigao 28 poena.

- Napravili su seriju u drugom poluvremen­u, iskusan su tim. To je košarka, igra u serijama, nismo uspeli da zaustavimo njihovu i to je to - kratak je bio Panter.

Prilika je propuštena, ali crno-beli mogu da koračaju uzdignute glave. Ovaj sastav nije uspeo 2023, novi pokušaj je već 2024...

Partizan će uraditi sve da sačuva kostur tima za narednu sezonu Evrolige, iako na leto ugovori ističu šestorici Ledeju, Avramoviću, Panteru, Lesoru, Egzumu i Naneliju.

 ?? ?? željko obradović je ponosan na svoje igrače
željko obradović je ponosan na svoje igrače
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia