Blic

PEŠIĆEVA NAJVEĆA BRIGA JE KALINIĆ

Bogdanović se vraća, Pokuševski ima dozvolu da igra, a Gudurić je potvrdio dolazak ako bude zdrav.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Više od tri meseca ostalo je do Svetskog prvenstva koje se od 25. avgusta do 10. septembra igra u Indoneziji, Japani i Filipinima. Ipak, nikada nije (pre) rano da se napravi presek i da vidimo sa kakvim bi timom Srbija mogla da se pojavi na planetarno­m šampionatu.

Selektor Svetislav Pešić je nedavno pričao o sastavu. Potvrdio je da zbog povrede nećemo moći da računamo na Vladimira Lučića, jednog od boljih sa prošlogodi­šnjeg EP. Svi ostali su u igri, raspoložen­i su da budu deo tima i, što je najvažnije, nisu otkazali.

Svakako, najzvučnij­e ime je Nikola Jokić koji sa Denverom odlično gura u plejofu. Džoker se 2022, posle tri godine pauze, vratio među “orlove”, a Pešić kaže da je i sada na dobrom putu da zaigra. Razgovaral­i su dok je selektor bio u SAD i više će biti poznato kada se okonča NBA liga. Zbog pravila, Jokić bi ekipi mogao da se priključi tek 28 dana pre početka SP, što je sasvim dovoljno vremena.

U odnosu na Evropsko prvenstvo, novo-staro ime je Bogdan Bogdanović. As

Atlante je prošle godine bio povređen, ali je sada spreman da zaigra.

- Razgovaral­i smo. Samo da me zdravlje posluži. Moj nastup nikad nije upitan. Pričali smo o svemu. Tu sam - rekao je Bogdanović posle sastanka sa selektorom.

Kada je NBA u pitanju, Srbija će moći da računa i na Alekseja Pokuševsko­g. Pred EP, Oklahoma je blokirala dolazak mladog košarkaša. Sada, Tanderi traže od Pešića da pozove Pokuševsko­g, kako bi više igrao i pripremio se za novu sezonu. Verovatno će ista priča da bude i sa Nikolom Jovićem koji se nije naigrao u Majamiju.

Na 50:50 je Nikola Kalinić, jedan od aduta selektora Pešića. Košarkaš Barselone nije potvrdio da li će igrati na SP.

- Videćemo do leta šta će se sve dešavati. Iskreno, svaka sezona mi sve teže pada, sve više osećam i kolena i Ahilove tetive i leđa. Videćemo, pričaću sa selektorom i sa porodicom, sa svima, naći ćemo najbolju odluku - poručio je Kalinić koji, pre konačne odluke, želi da sačeka kraj sezone.

Marko Gudurić je, sa druge strane, izjavio da je uvek tu ako je potreban nacionalno­m timu.

- Ako sam zdrav, naravno. Tako sam odrastao. To čak nije ni pitanje. Većina srpskih reprezenta­tivaca se tako oseća. Samo se molim da ostanemo zdravi i da svi ostali momci budu zdravi kako bismo mogli da igramo sa najboljim mogućim sastavom - uvek iskren je Gudurić.

Očekujemo da će uskoro da se oglasi i organizato­r igre “orlova” Vasilije Micić koji je imao dosta problema sa povredom. Krajem februara se pojavila informacij­a da je za Micića sezona završena. Međutim, on je nastavio da igra, ali nije uspeo da se sa Efesom plasira u top 8 Evrolige. Njemu je potreban odmor i sve će zavisiti od odluke da li će (konačno) da prihvati NBA poziv. Ako bude otišao “preko bare”, umanjuju se šanse da ga vidimo na Mundobaske­tu. Slično važi i za centra Crvene zvezde Filipa Petruševa, koji bi se ponovo oprobao u najjačoj ligi na svetu.

Svi ostali igrači bi trebalo da se jave selektoru. Nikola Milutinovi­ć će verovatno da napusti CSKA, a moguće je i da njegovim stopama krene i Dejan Davidovac. Nemanja Nedović ima odličnu sezonu u Zvezdi, kao i Vanja Marinković u Baskoniji. Videćemo i da li će Pešić da pozove Dušana Ristića. Marka Jagodića Kuridžu i Ognjena Jaramaza, koje je vodio na EP 2022, kao i kakav je status Kevina Pantera, Amerikanca sa srpskim pasošem, kojeg bi mnogi navijači voleli da vide među “orlovima”.

 ?? ?? nikola kalinić kaže da Će da sačeka kraj sezone pre nego što odluči da li Će se javiti selektoru pešiću
nikola kalinić kaže da Će da sačeka kraj sezone pre nego što odluči da li Će se javiti selektoru pešiću
 ?? ?? svetislav pešić je optimista i veruje da Će „orlovi“imati kvalitetan sastav za sp
svetislav pešić je optimista i veruje da Će „orlovi“imati kvalitetan sastav za sp

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia