Blic

IMAJU SVOJE MORNARE

Da će zla sudbina pogoditi balkanski narko kartel počelo je da se nazire pre tri godine - kada je tokom 2020. godine u Holandiji, Belgiji i Arubi zaplenjeno sedam tona kokaina, a uhapšeni su nižerangir­ani članovi kriminalni­h grupa.

- Sofija Bogosavlje­v

Iako u tom trenutku nije bilo poznato ko stoji iza ovih pošiljki, ubrzo su nadležni organi razotkrili da je u pitanju upravo balkanski narko-kartel. “Blic” otkriva detalje o funkcionis­anju ovog kartela, kao i na koji način su njihove vođe uhapšene! Tokom poslednjih godina u Srbiji došlo je do hapšenja više klanova kao što su “Vračarci” i klan Belivuk-miljković. između ostalog, nedavno je u velikim policijski­m akcijama u Kraljevu, Kruševcu i Beogradu uhapšeno više osoba bliskih “Vračarcima” i Belivukovo­j grupi. Svi oni su uhapšeni i pomoću aplikacije Skaj.

KLJUČNE METE

Nakon što je Skaj otključan, srpska policija je uspela da prepozna ključne mete u Srbiji, kao i da locira njihove kriminalne aktivnosti širom sveta. Prema saznanjima “Blica”, srpski nadležni organi su identifiko­vali vođe i članove grupe koji su organizova­li transporte droge u Holandiji, Belgiji i Arubi!

ova akcija je uspela da ukloni najveći narko-kartel sa Balkana. Uhapšeno je 13 osoba, a kako saznajemo, među njima su i tri osobe visokog rizika na međunarodn­om nivou.

Kako je “Blic” objavio, uhapšeni su vođe Miroslav Starčević i Mladen Lazarević, kao i članovi klana, odnosno vođe manjih ćelija: Miloš jovanović, Dragan Đorđević (koji se ranije zvao Dragan Santai), Milan Mitić, Dragan Nikolić, ivan Cvetković, Radisav Radović, Gligorije Peljević, Miloš Radosavlje­vić, Ljubiša Lindo, Mirko Pavlović i Vladan Soldo.

ono što je dodatno otežavalo policiji da razotkrije ovaj kartel, jeste i to da on nema klasičnu strukturu jednog klana ili kriminalne grupe - ne postoji hijerarhij­a sa podeljenim ulogama.

ovaj narko-kartel se sastoji od više nezavisnih organizova­nih kriminalni­h grupa.

- oni se udružuju po potrebi, prilikom realizacij­a višetonski­h pošiljki kokaina iz južne Amerike ka Evropi. okupljaju se zbog zajedničko­g transporta, manje cene kokaina i zbog velike količine i bolje logistike jer je uključeno više grupa - priča izvor “Blica”. ipak, to nije sve.

Kako saznajemo, prednost ovog udruživanj­a kriminalac­a sa Balkana je i u tome što im gubitak “lakše” pada. Ukoliko dođe do zaplene kokaina i velikog finansijsk­og gubitka, dolazi do podele rizika, pa i troškova.

MENJANJE ULOGA

iz navedenih razloga u Evropolu je oformljena udarna radna grupa pod nazivom “Balkanski kartel” čiji su pripadnici policijski službenici koji se bave borbom protiv krijumčara droge u većini evropskih zemalja, uključujuć­i Balkan i srpsku policiju koja je i identifiko­vala organizato­re i članove ovog kartela.

ono što je takođe neuobičaje­no jeste da se uloge u okviru ovog kartela menjaju od pošiljke do pošiljke. A prema našim informa

cijama, sve zavisi od toga koja grupa u tom trenutku raspolaže mogućnosti­ma transporta kokaina, njegove kupovine i unošenja u Južnu Ameriku ili na teritoriju Evrope.

U periodu od februara do avgusta 2020. godine ovaj narko-kartel je uspeo da organizuje pošiljke oko sedam tona kokaina, što samo potvrđuje njihovu snagu, organizaci­ju i kapacitete. Takođe, čak i kada dođe do zaplene njihove robe, kartel nastavlja da deluje.

- Ova uhapšena grupa se sastoji od više grupa od kojih je svaka sposobna da samostalno organizuje prekookean­ski šverc velikih količina kokaina. Svaka od ovih grupa ima svoj izvor za snabdevanj­e kokainom u Južnoj Americi, svoje mornare i brodove za transport kao i svoje ekipe za dovoženje kokaina na teritoriji Evrope - dodaje izvor “Blica” upućen u istragu.

Isto tako, oni imaju i razvijene mogućnosti prodaje tih velikih količina kokaina, kada pošiljke stignu u Evropu.

S obzirom na to da svaka pojedinačn­a grupa ima razvijene mogućnosti da samostalno dela, kada se svi zajedno udružuju u balkanski narko-kartel, njihove veštine se masovno povećavaju, kao i njihova moć.

Zahvaljuju­ći uspešnoj policijsko­j akciji, kao i međunarodn­oj saradnji, u istorijsko­j akciji je uhapšeno 13 osoba. Sumnja se da ovu grupu čini 20 pripadnika, od kojih su četiri osobe u bekstvu, a troje su odranije u pritvoru.

U februaru 2022. godine grupa je ugovorila za samo jednu isporuku droge isplatu u iznosu od 4,5 miliona evra.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia