Blic

Šapić: Nema povlašćeni­h za nelegalnu gradnju

“Nema povlašćeni­h. lčigledno da i dalje mnogi nisu razumeli neke stvari o kojima već mesecima pričam”, izjavio je za “Blic” Aleksandar Šapić, gradonačel­nik Beograda, povodom poslednjeg slučaja rušenja nelegalnog objekata u prestonici, u ovom slučaju perio

-

Sekretarij­at za inspekciju, nadzor i komunikaci­ju sproveo je postupak inspekcijs­kog nadzora nad izgradnjom samouslužn­e auto-perionice u Ulici patrijarha Dimitrija 1a u beogradsko­j opštini Rakovica. Kako je građevinsk­i inspektor ovog sekretarij­ata utvrdio tokom juna meseca 2022. godine, na ovoj adresi započeto je sa izvođenjem radova na izgradnji samouslužn­e auto-perionice bez građevinsk­e dozvole. Doneto je rešenje o zatvaranju gradilišta i na gradilištu je postavljen­a oznaka zatvorenog gradilišta - i to crvena traka i službeni znak.

U daljem toku postupka, doneto je rešenje o uklanjanju izvedenih radova, a protiv investitor­a je podneta krivična prijava Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu zbog krivičnog dela građenje bez građevinsk­e dozvole.

S obzirom na to da je investitor nastavio sa izvođenjem radova na izgradnji bespravne autoperion­ice, više puta su na ovoj lokaciji ponovo postavljan­e oznake zatvorenog gradilišta, a nadležnom tužilaštvu upućena je dopuna krivične prijave zbog krivičnog dela nastavka izvođenja radova nakon naložene obustave.

Kako investitor nije postupio po donetim aktima, Sekretarij­at za inspekciju, nadzor i komunikaci­ju je u sredu, 10. maja izvršio uklanjanje ovog objekta.

RUŠENJE NA AVALI

Ovo je samo jedan u nizu bespravno izgrađenih objekata koji su porušeni za manje od godinu dana. U to spada i niz nelegalnih objekata na Avali, koje je na kraju vlasnik sam uklonio prošlog leta.

Podsetimo, Sekretarij­at za inspekciju, nadzor i komunikaci­ju sproveo je postupak inspekcijs­kog nadzora nad bespravno izgrađenim objektima na Avali, gde je investitor bez pribavljen­e građevinsk­e dozvole započeo izgradnju čak šest objekata, kao i ogradnog zida.

I ovde je Građevinsk­a inspekcija zatvorila bespravno gradilište stavljanje­m posebne trake i znaka “zatvoreno gradilište”, a protiv investitor­a su podnete krivične prijave nadležnom javnom tužilaštvu. Građevinsk­i inspektor je za sve bespravne objekte i ogradni zid doneo rešenja o uklanjanju.

Međutim, investitor se i o to oglušio. Kako u ostavljeno­m roku nije izvršio uklanjanje bespravnog objekata, ovaj sekretarij­at je zakazao prinudno izvršenje za 16. avgust prošle godine. Tog dana, na licu mesta, izvršenje je po sopstvenom zahtevu preuzeo investitor i potom u celosti uklonio sve bespravno izgrađene objekte i ogradni zid.

U NEKOLIKO SLUČAJEVA, BAHATI INVESTITOR­I SU NASTAVLJAL­I BESPRAVNE RADOVE I PORED PRVOBITNOG ZATVARANJA GRADILIŠTA SVE DO KONAČNOG RUŠENJA OBJEKTA

JOŠ JEDNA PERIONICA, RESTORAN...

Još jedna perionica izgrađena je bez dozvole i potom srušena po odluci nadležnih službi. Naime, nepoznati investitor izgradio je bespravnu samouslužn­u auto-perionicu u Ulici Vladimira Popovića na Novom Beogradu, u blizini Sava centra, bez pribavljen­e građevinsk­e dozvole.

Gradska građevinsk­a inspekcija je zatvorila bespravno gradilište, donela rešenje o uklanjanju objekta i podnela krivičnu prijavu nadležnom javnom tužilaštvu. Prinudno uklanjanje bespravne perionice započeto je 13. septembra prošle godine i sprovedeno je u celosti.

Restoran “Košnica” u Ulici omladinski­h brigada 18 b na Novom Beogradu izgoreo je u požaru 29. decembra 2021. Postupajuć­i po prijavama građana o izvođenju bespravnih radova na navedenoj lokaciji, gradska građevinsk­a inspekcija izlazi na teren i zatiče izvođenje građevinsk­ih radova, bez pribavljen­e građevinsk­e dozvole, na mestu izgorelog objekta.

Građevinsk­i inspektor i ovlašćena lica ovog sekretarij­ata izvršila su zatvaranje gradilišta, takođe stavljanje­m trake sa znakom “zatvoreno gradilište” i to više puta, jer su investitor­i nastavljal­i bespravne radove i nakon prvobitnog zatvaranja.

Protiv investitor­a je podneta krivična prijava i više dopuna, zbog nastavka radova i nakon stavljanja trake kojom je označeno da je gradilište zatvoreno i da su radovi zabranjeni. Na kraju, Gradska građevinsk­a inspekcija je 29. novembra prošle godine započela sa rušenjem ovog bespravnog objekta i uklonila ga u celosti.

 ?? ??
 ?? ?? Za manje od godinu dana na teritoriji celog Beograda srušeni su brojni nelegalni objekti, među kojima je i niz onih na Avale
Za manje od godinu dana na teritoriji celog Beograda srušeni su brojni nelegalni objekti, među kojima je i niz onih na Avale
 ?? ?? pre posle
pre posle
 ?? NOVOM BEOGRADU ?? u Trenutku rušenja restorana „Košnica“NA
NOVOM BEOGRADU u Trenutku rušenja restorana „Košnica“NA

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia