Blic

Aigitaliza­cija ključni izazov poljoprivr­ede

Kajveća regionalna agrobiznis konferenci­ja „Golt

- SLAĐANA srkašfklsf­ć

UP - snaga zemlje“, koja će se održati 31. maja i 1. juna na Kopaoniku u hotelu “Gorski”, okupiće najeminent­nije stručnjake iz ove oblasti, institucij­e, profesore univerzite­ta, predstavni­ke vlasti iz zemlje i regiona kao i vlasnike gazdinstav­a i poljoprivr­ednike. ONI će iz EKSPERTSKO­GI ali

i praktičnog ugla prikazati realnost u Srbiji i regionu vezanu za agrobiznis i to u svetlu trenutnih dešavanja na globalnom nivou.

Gde je Srbija u poređenju sa svetom, imamo li stručnih kapaciteta i sredstava za rešavanje ovih ali i drugih aktuelnih pitanja i šta se može desiti ako se na prirodne karakteris­tike na ovim prostorima, odnosno plodno zemljište i dobru klimu, ne primene savremene mere i digitaliza­cija, saznaćemo iz izlaganja mnogih profesora sa univerzite­ta u Srbiji, regiona i sveta, kompanija, državnih institucij­a ali i paora.

CENTRALNE TEME

Svaki od njih, a ima ih više od 30, koji će na jednom od pet panela, izneti svoje viđenje kolika je “snaga zemlje” na ovim prostorima i ima li šanse da ona postane još veća ako se primene savremena dostigna u nauci u još uvek tradiciona­lnu poljoprivr­edu na ovim prostorima.

Upravo zbog toga, centralna tema je “Digitaliza­cija poljoprivr­ede, potreba i šansa” u okviru koje bi se govorilo o značaju ovog procesa ali i primeni modernih sistema za navodnjava­nje, upotrebi dronova u primarnoj poljoprivr­edi kao i robota i automatiza­cije u njoj i prehramben­oj industriji.

Ovi i drugi planovi na prvi pogled možda izgledaju nerealni, međutim, jasno je da su oni ostvarivi ukoliko se, pored države i njenih subvencija, iskoristi i novac iz IPARD fondova. Upravo zbog velikog novca koji je potreban za te aktivnosti, poseban panel je posvećen finansiran­ju poljoprivr­ede, ali i ulozi osiguranja u ovoj oblasti.

VIŠE OD 30 STRUČNJAKA IZNEĆE SVOJE VIĐENJE O TOME KOLIKA JE “SNAGA ZEMLJE” NA OVIM PROSTORIMA I IMA LI ŠANSE DA ONA POSTANE JOŠ VEĆA

DIGITALIZA­CIJA POLJOPRIVR­EDE JE JEDNA OD CENTRALNIH TEMA, U OKVIRU KOJE će SE GOVORITI I O PRIMENI MODERNIH SISTEMA ZA NAVODNJAVA­NJE, UPOTREBI DRONOVA, ROBOTA I AUTOMATIZA­CIJE U POLJOPRIVR­EDI

REGIONALNO POVEZIVANJ­E

Posebna tema na konferenci­ji „GROW UP - snaga zemlje“biće posvećena značaju regionalno­m povezivanj­u kao modelu razvoja poljoprivr­ede i agrobiznis­a. Da li je ta povezanost jedan od puteva da se trasira put za probirljiv­o tržište EU, u kojim proizvodni­m kapaciteti­ma imamo prednosti i gde su nedostaci, i ima li šanse da se zarad ekonomije prevaziđu eventualne politička neslaganja, odgovore bi trebalo da daju ministri iz regiona.

Istovremen­o, regionalno povezivanj­e biće lajt motiv i panela pod nazivom “Lanci snabdevanj­a i izvozna šansa”. Tu će se posebna pažnja posvetiti upravljanj­u ovim lancima kao odgovor na globalizac­iju robnih i informacio­nih tokova ali i povezivanj­u malih poljoprivr­ednika sa njima.

Pored toga, razgovarać­e se i o modelima udruživanj­a i poslovanju manjih poljoprivr­ednika i kompanija u svetlu prakse koja postoji u ovoj oblasti u EU.

UTICAJ KLIMATSKIH PROMENA

Ovaj skup na Kopaoniku zatvoriće se aktuelnom globalnom temom a reč je uticaju klimatskih promena na poljoprivr­edu, kojoj je posvećen poseban panel za koji vlada izuzetno interesova­nje. Zato se očekuje da se bar naznače smernice da ovaj globalni problem, uz pomoć struke, ne ostavi na lokalnom nivou velike posledice.

Inače, prema podacima Republičko­g zavoda za statistiku u 2021. godini, učešće poljoprivr­ede u formiranju BDP-A bilo je 6,3 posto, odnosno ova oblast zauzima visoko četvrto mesto. Veći značaj od nje imaju sektor prerađivač­ke industrije - 13 odsto, sektor trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila 11,8 odsto i oblast poslovanja nekretnina­ma - 6,8 odsto.

 ?? ?? POSEBAN PANEL JE POSVEĆEN FINANSIRAN­JU POLJOPRIVR­EDE, ALI I ULOZI OSIGURANJA U OVOJ OBLASTI
POSEBAN PANEL JE POSVEĆEN FINANSIRAN­JU POLJOPRIVR­EDE, ALI I ULOZI OSIGURANJA U OVOJ OBLASTI

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia