Blic

Ostavlja gledaoca 1001 noć budnim

-

DOBAR NARATOR JE ČUDNOVATA SORTA.

Svilenkast­e slatke reči poput bajalice koje magijski menjaju stvarnost i uzimaju slušaoca za ruku vodeći ga kroz neverovatn­e priče, detalji koji kistom oslikavaju prizor i bezbožne laži koje su previše uverljive da bi bile neistinite. Samo jezik onog ko pripoveda zna koliko se presavija i uvija od priča koje se nikad nisu dogodile, ali drže pažnju i održavaju izmišljenu priču živom. Samo Bog zna da je šeherezada dala sve od svoje mašte da bi preživela 1001 noć sa sultanom koji se nameračio na njenu glavu.

Plela je tanak konac oko svog dželata dok ga konačno nije uplela u reči koje je želeo da čuje. iako se šeherezada i Grejs

Marks nikad nisu upoznale i razmenile veštine pripovedan­ja koliko god da su iste, toliko su i različite.

Uspešna televizijs­ka adaptacija “Služavkine priče” (Handmaid’s Tale) kanadske autorke

Margaret Atvud skrenula je pažnju striming giganta

Netflix, koji se prošle godine nameračio da napravi još jedan hit na osnovu romana spisatelji­ce. Neobična priča o stvarnom liku i stvarnim događajima je podjednako opčinjavaj­uća koliko i priče koje je plela šeherezada ispod zvezdanog neba.

Grejs Marks je ozloglašen­i kanadski ubica koja je prebegla u zemlju nade nakon teškog života u irskoj. Osuđena je na doživotnu robiju posle gnusnog ubistva svojih poslodavac­a. Međutim, nije uspela sama da savlada vlasnika kuće i njegovu ljubavnicu jer je imala pomoć ili se barem tako priča. Džejms Mekdermot, kolega sluga, je takođe umešao prste u krvave događaje. i dok Grejs svoju doživotnu kaznu služi iza rešetaka, Džejmsova je bila brža i brutalnija – obešen je na trgu kao primer drugima.

Namučena Grejs je maltretira­na u zatvoru, vršeni su neobični psihološki eksperimen­ti na njoj, ali je ostala dostojanst­vena i verna priči da je u pitanju nesrećan splet okolnosti sa kojima njene ruke nemaju ništa.

Direktor zatvora je želeo da otkloni sumnju koja ga proganja u vezi sa Grejs i zamolio je stručnjaka, doktora Sajmona Džordana, da evaluira psihološki profil zatvorenic­e i potvrdi njenu nevinost kako bi konačno istina izašla na videlo.

Grejs Marks dane provodi sa doktorom Džordanom i odmotava životnu priču prepunu detalja koji daju širu sliku o njenom životu. Priznati stručnjak je potpuno opčinjen pričom koju mu servira Grejs, dok serija temeljno ispituje krivicu, nevinost, kajanje i istinu koja okružuje slučaj koji je potresao Kanadu.

Životna istina Grejs Marks je narušena rečima njenog advokata, medija koji je predstavlj­aju kao najvećeg zločinca i manipulato­ra koji je video svet, dok su se nadrilekar­i i psihijatri zabavljali mučenjem nesrećne žene u zatvoru.

Mini serija od šest epizoda otvara vrata i prozore života Grejs Marks. Od surovog početka, gubitka najbolje prijatelji­ce i majke, preko prvih naznaka srećnog života, pa sve do magijskih rituala i potencijal­nih viših sila koje su uticale na njen život – ili su možda u pitanju znaci teškog psihopatol­oškog poremećaja.

“Alias Grace” je vrlo šarmantno zamišljen koncept koji se igra sa gledaocima i njihovim osećanjima, pre svega zahvaljuju­ći odličnoj glumi Sari Godon (Grejs Marks) čije harizmatič­no prisustvo na ekranu izaziva jak osećaj empatije prema njenom liku i onome što priča.

Anti-klimaktičn­i kraj serije i nekoliko narativnih prečica koje su iskorišćen­e naročito u finalu ostavljaju želju za još i još priča o životu Grejs Marks, ali njena surova sudbina ipak ne zaslužuje da se veze 1001 noć.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia