Blic

ZVEZDA BOGATIJA ZA 23,5 MILIONA EVRA

Crveno-beli će da naplate plasman u grupnu fazu LŠ Beograđani mogu da zarade do 27 miliona evra i pre početka takmičenja u kojem svaka pobeda donosi dodatnih 2,7 miliona, a nerešen rezultat 900.000 evra.

- ALEKSANDAR PIJEVAC

Crvena zvezda nastavlja da “krcka” sezonu u kojoj je već na polovni najavila odbranu titule, a ozvaničila je još u prvom kolu plej-ofa. Izvesno je i da će crveno-beli novom “stotkom” da overe tron i kao da svi jedva čekaju poslednji sudijski zvižduk.

U Superligi su ostala dva meča, sa Radničkim u Kragujevcu i proslava trofeja na “Marakani” protiv Novog Pazara, ali je akcenat na završnici Kupa i prilici da se osvoji dupla kruna. Ekipa Miloša Milojevića u sredu (18.30) u polufinalu gostuje ekipi TSC u Bačkoj Topoli, dok drugi par čine Vojvodina i Čukarički. Finale je 3. juna.

Posle svega, onda ne čudi da je Zvezda protiv Vojvodine (2:1) odigrala koliko je bilo potrebno da upiše 30 “recka” i nastavi serija nepobedivo­sti na domaćem terenu. Istina, odluka je pala u “zaustavnom vremenu”, preko Kingsija Kangve, međutim, bio je to još jedan meč o kojem se neće dugo pričati.

Sa druge strane, tema broj jedan u Ljutice Bogdana 1a je grupna faza Lige šampiona u kojoj će crveno-beli da igraju od sredine septembra. Sve je izvesnije da će na klupi sedeti Izraelac Barak Bahar za koga se po fudbalskim kuloarima priča da je potpisao dvogodišnj­i ugovor. Bahar će dobijati milion evra po sezoni, a Makabiji iz Haife pripada obeštećenj­e od 500 hiljada evra. Dva ipo miliona je novac koji su na “Marakani” retko trošili na pojačanja (Bukari, Radonjić, Motika, Boaći, Suzuki...), a o trenerima da ne pričamo.

Ovo pokazuje da u Zvezdi razmišljaj­u da nije važno samo učestvovat­i u Ligi šampiona, već da je prilika da se “skine skalp” nekom od velikana, kao što je to bio Liverpul u sezoni 2018/19. Jer, pored rezultata, važan je i finansijsk­i deo. Naime, crveno-beli i pre početak sezone mogu da računaju na sigurnih 23,5 miliona evra. Za plasman u grupnu fazu se dobija 15,64 miliona evra, dok će minimalni prihod od bonusa za desetogodi­šnji

učinak u evropskim takmičenji­ma da bude oko osam miliona evra. U slučaju da se poklope raspleti u drugom prvenstvim­a u Evropi, Zvezda na ime bonusa može da dobije do 11 miliona evra.

Kažemo, to je zagarantov­ana suma, koja je u startu duplo veća od zarade u sezoni 2022/23. u kojoj je grupna faza Lige Evrope donela 12,746 miliona evra. Poređenja radi, Makabi iz Haife je ove sezone zaradio 19,8 miliona evra, zagrebački Dinamo 26,4 miliona, Salcburg 35 miliona... Na vrhu je madridski Real sa 97,7 miliona evra, ali kraljeve još očekuje i revanš polufinala sa Mančester sitijem koji je bogatiji za 90 miliona evra.

Važno je i da podsetimo da svaka pobeda u grupnoj fazi donosi 2,7 miliona evra što je dovoljno da se za 90 minuta pokrije kompletan ugovor novog trenera Bahara. Nerešen rezultat vredi 900 hiljada evra, dok bi se za prolazak grupne faze dobilo dodatnih 9,5 miliona evra.

Uz kvalitetna pojačanja, crveno-beli bi mogli da se nadaju dobrom rezultatim­a u grpunoj fazi koji bi mogli da donesu i proleće u Evropi. Da podsetimo, još zimus su potpisani ugovori sa Piterom Olajinkom iz praške Slavije i Markom Stamenićem, reprezenta­tivcem Novog

Zelanda srpskog porekla, koji na “Marakanu” dolazi iz Kopenhagen­a.

- Olajinka je igrač koji se retko nalazi, bez obeštećenj­a, sa 27 godina. To je dar od Boga kako smo uspeli da izdejstvuj­emo njega i Stamenića. Za momka koji ima 22 godine, srpski pasoš, koji ima iza sebe Ligu šampiona u Kopenhagen­u. Sigurno je da ćemo pored njih dovesti još dva igrača - rekao je nedavno generalni direktor Zvezdan Terzić.

Očekivano, kao učesnik Lige šampiona, Zvezda je postala interesant­na sredina za mnoge fudbalere i nije čudo što ih menadžeri svakodnedv­no “prodaju” preko medija. Međutim, osim Olajinke i Stamenića, svi ostali su samo imena na papiru. Nije tajna da crveno-beli prvo žele da razgovaraj­u sa svojim bivšim igračima koji bi mogli da se vrate, poput Luke Milivojevi­ća, Mihaila Ristića, Filipa Mladenović­a... Tek kada bude bilo kristalno jasno da li od njih ima nešto, počeće se pregovori sa strancima.

Vremena ima dovoljni jer Beograđani posle dugo

vremena ne moraju da prolaze kroz kvalifikac­ije, već će na teren 19. ili 20. septembra kada se igra prvo kolo Lige šampiona. Istina je da će pre toga da startuje domaće Superliga, međutim, crveno-beli sebi mogu da dozvole luksuz da biraju polako i kvaltetno.

Srpski prvak se i dalje nalazi na granici između trećeg i četvrtog “šešira” pred žreb koji će se održati 31. avgusta. Ako se pogledaju potencijal­ni rivali, može da se zaključi da i nema velike razlike između poslednja dva “šešira”. Na primer, ako crveno-beli budu završili u trećem, iz četvrtog će moći da dobiju Njukasl. Sa druge strane, ako Zvezda ostane “ispod crte”, može da igra protiv Brage i Salcburga, ali i Arsenala.

U svakom slučaju, jedno je sigurno - na “Marakani” će se ponovo biti spektakula­rnih mečeva i lako može da se dogodi da ućivo gledamo Erlinga Halanda, Vinisijusa Žuniora, Viktora Osimena, Kilijana Mbapea. Lea Mesija, ali i Dušana Vlahovića, Filipa Kostića, Sergeja Milinković­savića, Marka Grijuća, Strahinju Pavlovića...

 ?? ??
 ?? ?? „marakan“Će ponovo da ugosti najbolje klubove evrope
„marakan“Će ponovo da ugosti najbolje klubove evrope
 ?? ?? Zvezda će 31. avgusta da dobije rivale u grupnoj fazi Lige šampiona, a mečevi 1. kola igraju se 19. i 20. septembra. Beograđani su trenutno u četvrtom šeširu
Zvezda će 31. avgusta da dobije rivale u grupnoj fazi Lige šampiona, a mečevi 1. kola igraju se 19. i 20. septembra. Beograđani su trenutno u četvrtom šeširu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia